fomej Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Czy ktoś ma i może coś na temat tej kurtki powiedzieć? jako przeciwwiatrówka zda egzamin czy będzie kiepsko oddychać? Kompletnie mi nie zależy na wodoszczelności bo jak pada to nigdzie nie jade. W opisie tej kurtki na allegro jest 100% poliester i impregnacja DWR. Szukam kurtki która dobrze odprowadzi pot bo łatwo się pocę i która zatrzyma wiatr żeby nie przewiewało. Do wydania mam kwotę do 200 zł ale im mniej tym lepiej. O Endura Pakajak wiem bo pewnie się pojawi taka odpowiedź, ale czy coś innego a dobrego obecnie da się kupić, wolałbym kurtkę nieco luźniejszą bo takie mocno dopasowane nie są do końca wygodne. Proszę o poradę ewentualne wskazanie konkretnych wartych zakupu kurtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Od siebie dodam ze do testow zamowilem sobie wiatrowke Rogelli Arizona, do tego cienki polar 140g i jako pierwsza warstwa koszulka termoaktywna z dlugim badz krotki rekawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fomej Napisano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Wg opisu 100% nylon czyli 0% oddychalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Nylon jako wlokno nie oddycha, lecz jeśli jest odpowiednio wykonczona uzysuje się efekt oddychalnosci. Na forum ludzie polecają ta kurtkę twierdząc ze oddycha wiec Twoje 0% dziwnie brzmi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fomej Napisano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dzięki kolego za odzew ale miałem już taką z nylonu innej firmy, od środka zawsze była cała mokra, dlatego szukam czegoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Endura Pakajak O tej tez ktos pisal ze robi sie w niej sauna. Arizona jak przyjdzie mi w tym tygodniu to na pewno napisze jak sie sprawuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Arizona jak przyjdzie mi w tym tygodniu to na pewno napisze jak sie sprawuje. Hej, Koniecznie daj znac jak działa, wlasnei jestem na etapie wywalania rzeczy które się nie sprawdzily i kompletowania nowych. Na liscie zostaly mi 2 pozycje, Wiatrówka i jakas Bluza. Tez celuje w Arizone... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 ja pewnie zamówię sobie ponownie (zły rozmiar za 1 razem) montane velo bo nic ciekawego w podobnej cenie jakoś nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 @@cinol123, Dam Ci znac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
budyn119 Napisano 5 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Wierzbajol za ile Montane Velo znalazłeś? Też zastanawiam się nad nią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 5 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 ~60$ już z wysyłką do PL, szkoda, że $ dość wysoko stoi. Jak masz taniej daj znać, jak jesteś zdecydowany kupić też daj znać można zamówić razem i będzie zawsze trochę taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 5 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 @@wierzbajol, Ja jutro testuje Arizone i jak mi nie podejdzie to skusilbym sie na ta Montane, ma calkiem pochlebne opinie, a mi zalezy wlasnie na oddychalnosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
budyn119 Napisano 5 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 ~60$ już z wysyłką do PL, szkoda, że $ dość wysoko stoi. Jak masz taniej daj znać, jak jesteś zdecydowany kupić też daj znać można zamówić razem i będzie zawsze trochę taniej Znalazłem trochę drożej, więc skłaniam się ku Twojej opcji. Podaj link albo napisz jakie rozmiary mają i kolory na stanie. Zastanawiam się między L a XL - 185 cm wzrostu, 103 klata i 94 pas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 @@wierzbajol, Ja jutro testuje Arizone i jak mi nie podejdzie to skusilbym sie na ta Montane, ma calkiem pochlebne opinie, a mi zalezy wlasnie na oddychalnosci. daj znać jak wypadną testy. budyn119 z rozmiarami problemu nie ma, kolor tylko silver graphite. a to trochę drożej to z europy wysyłają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiszczu Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Ja od siebie polecę wiatrówkę ze Sportfula, a dokładnie Sportful Shell. Moje subiektywne odczucia co do oddychalności są jak najbardziej ok. Zarówno po 4 godzinnej jeżdzie w 5 stopniach jak i 3 godzinnej jeżdzie w 13 stopniach, do domu zawsze wracam suchy, kurtka od środka też jest suchutka. Materiał miły w dotyku. Niestety rozmiarówka typowo kalarska ( na słabo zbudowaną osobę), na 176 cm pasuje M-ka z tym ,ze ja nie zapiołem się w klacie i musiałem kupić L-kę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 @@wierzbajol, Wlasnie wrocilem z testow i powiem krotko, porazka! Temperatura 0~2 stopnie, pierwsza warstwa dluga koszulka termoaktywna sucha, druga warstwa polar 140g suchy, Arizona od srodka sauna ze szok, kropla na kropli, nie tego oczekiwalem. Dlatego w poniedzialek wiatrowka wraca do sklepu, a ja bylbym zdecydowany na zakup Montane Velo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Ja brałem stąd, ale w grupowca się nie bawiłem bo pojedyńcze sztuki zostały http://www.racingtheplanet.com/store/montane-men-s-featherlite-velo-jacket.html w razie czego gadaj z budyniem - znalazł trochę droższe źródło, ale wygląda, że jest więcej sztuk z danego rozmiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Tez wlasnie mam z Polski, gdybysmy wzieli 2 sztuki to wyszloby po 248zl, tyle bylbym sklonny zaplacic za ta kurteczke. Napisalem do niego, czekam az odpisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 + wysyłka jeśli to to samo źródło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strateg Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Ja od siebie polecę wiatrówkę ze Sportfula, a dokładnie Sportful Shell. Moje subiektywne odczucia co do oddychalności są jak najbardziej ok. Zarówno po 4 godzinnej jeżdzie w 5 stopniach jak i 3 godzinnej jeżdzie w 13 stopniach, do domu zawsze wracam suchy, kurtka od środka też jest suchutka. Materiał miły w dotyku. Niestety rozmiarówka typowo kalarska ( na słabo zbudowaną osobę), na 176 cm pasuje M-ka z tym ,ze ja nie zapiołem się w klacie i musiałem kupić L-kę. Czy mògłbyś zapodać jakiś link do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Dzięki kolego za odzew ale miałem już taką z nylonu innej firmy, od środka zawsze była cała mokra, dlatego szukam czegoś innego.No to nie znajdziesz, bo wszystkie wiatrówki tego typu są z poliamidu /nylonu/. Nawet pertex czyli to z czego zrobiony jest ten "Św. Graal" rowerzystów czyli kurtka Montane Velo też jest rodzajem nylonu. Tylko, że jest to nylon wysokiej jakości. Od jakości, min od struktury i wykończenia materiału zależy czy będzie "oddychać". Posiadam i Pakajaka i Montane Velo i różnica w tzw. "oddychalności" jest. Jednak nie jest aż taaaka. Istotne jest też to co się pod tą kurtkę zakłada. Jeśli zakłada się np. polar z jakimiś dodatkami typu elastan, to już z oddychalnością będzie gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiszczu Napisano 7 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Czy mògłbyś zapodać jakiś link do tego? Proszę bardzo: http://www.bikeatelier.pl/odziez-kaski-buty/kurtki-i-bluzy/kurtka-sportful-shell Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Wlasnie wrocilem z testow i powiem krotko, porazka! Dzieki za ten wpis, Arizona wlasnie wypadla planow... Nabylem Altura Cropton Windproof Jacket, zobaczymy jak to bedzie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NiKnights Napisano 10 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Kiszczu ile masz w klacie? Też myślę nad tą kurtką, wzrost mamy ten sam, tylko się boję że właśnie w klacie może być ciasno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiszczu Napisano 10 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 NiKnights wzrost 176 cm pas 80 cm klatka 102 cm długośc ręki ( od pachy ) 60 cm Mierząc M-kę wszystko byłoby pięknie tylko trochę ciasno w klatce było. Gdybym chciał coś grubszego włożyć to bym się nie dopiął. Pozdrawiam p.s. na stronie bobshopa masz rozmiarówkę przy tej kurtce jak coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.