Skocz do zawartości

[manetka] Tylna manetka Shimano Deore XT SL-M780

patrix007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Dziś przyszły do mnie manetki Shimano Deore XT SL-M780, mam pytanie do prawej manetki (tylna).

Mianowicie trzymam ją sobie w jednej dłoni, w drugiej naciągam lekko linkę i klikam w górę i w dół.

Chodzi mi o tą srebrną wajchę na dole, którą się popycha,

czy ona po osiągnięciu maksymalnego przełożenia pod naciskiem blokuje się czy przeskakuje?

Pytanie moje dyktuję tym, że w lewej manetce (przedniej) dolna wajcha po osiągnięciu maksymalnego przełożenia blokuje się

i chciałem mieć porównanie czy prawa działa w inny sposób.

Niestety sam nie mam jak tego porównać i stąd pytanie jak u Was :)

Pozdrawiam.

Napisano

Mogę prosić dokładniej co znaczy odskakują?

Wajcha u mnie oczywiście wraca do pozycji wyjściowej po zdjęciu z niej palca.

Czyli możesz wykonywać cały czas na prawej manetce pełny obrót dolnej wajchy

nawet po osiągnięciu krańcowego przełożenia (dociśnięcie do końca)?

Napisano

Te manetki wrzucają dwa biegi a zrzucają cztery jeżeli o to Ci chodzi. Srebrna wajcha powinna mieć cztery wyraźne kliknięcia a czarna dwa :) W pewnym momencie się zatrzyma i dalej nie da się nacisnąć 

Napisano

Tu zupełnie nie chodzi o to ile wrzucają i ile zrzucają, nie o to mi chodzi w pytaniu.

Chodzi mi o zakres ruchu dolnej wajchy w prawej manetce,

czy cały czas można ją pchać do końca do przodu mimo wbicia wszystkich biegów (ruch jałowy).

Ona wtedy klika inaczej.

Pytam bo nie wiem czy jest sprawna, nie montowałem jej jeszcze i klikam w palcach.

Napisano

cały czas można ją pchać do końca do przodu mimo wbicia wszystkich biegów (ruch jałowy).

Chodzi Ci o to że po 4 kliknięciu nie czuć blokady wajchy i dalej możesz ją popychać palcem? Masz te manetki nowe? 

Napisano

Po 9 kliknięciu nie czuć blokady dolnej wajchy, linka nie jest już ciągnięta

ale wajcha nie blokuje się (w taki sposób jak dolna w lewej manetce),

zakres ruchu jest cały czas taki sam, tylko słychać inny klik.

Jeden obrót to 4 kliki i się blokuje na końcu obrotu,

chodzi o to, że mogę te obroty robić cały czas,

czyli za każdym razem jak pcham do końca to są 4 kliki i tak non stop mogę klikać,

mimo że linka nie jest już potem ciągnięta.

Tak, są nowe.

Napisano

Mam też jałowy ruch.Dziwnie ciut.Lecz mnie to gila i jade dalej.

Manetka inaczej Cie informuje ,że to już "koniec"przełożeń.Zamiast "twardego" oporu masz duuuuży luz i tyle.

Napisano

Powiem Wam Panowie, że teraz to nie wiem, nie ma tu jednej jasnej opinii,

ktoś pisze, że jest ok, ktoś inny, że nie jest ok.

Czy potraficie ze swoją manetką robić tak samo jak przedstawiłem na wideo?

Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Nie załączyłeś wideło.

Ale odpowiedź brzmi TAK. Po "wklikaniu" wszystkich biegów, dźwignię możesz sobie dale wciskać. Działa zupełnie jak spust np w pistolecie ;) 

Napisano

manetka klika dalej co jest logiczne, gdy będzie zamontowana w rowerze, za blokadę będzie robić tylna przerzutka. Jej budowa nie pozwoli byś pociągnął linkę dalej.

Napisano

Nie chodzi o dalsze ciągnięcie linki bo nie ciągnie gdy osiągnie maksymalne przełączenie.

Przerzutkę symulowałem trzymając w jednej ręce lekko napiętą linkę, bo manetka nie jest zamontowana.

Uznaję za prawidłowe stwierdzenie i zachowanie sprzętu cytując:

"dźwignię możesz sobie dalej wciskać. Działa zupełnie jak spust np w pistolecie"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...