Skocz do zawartości

[pedały] Strzelają

kowal119

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pedały platformowe na łożyskach kulkowych. Ostatnio w lewej sztuce zaczęło coś strzelać. Myślałem żeby dokręcić pedał kluczem nasadowym 12, ale kręciłem parę minut i żadnej reakcji. Opór taki sam. Odkręcić jednak się da. Myślałem więc, żeby rozkręcić pedał, zobaczyć, czy wszystkie kulki są całe i ewentualnie je nasmarować. Co zrobić żeby uniknąć strzelania??

hmmm, ja ta podkładke normalnie wyciagnałem, cienkim srubokrętem pogrzebałem i wyszło jakos, a nakretke musze kupic nową bo gwint mi sie skończył od krecenia tam i z powrotem :P

no mozliwe ze to nie pedały, ale mu strzelaja a mi skrzypiały, i u mnie skrzypiało mocowanie korby do kwadratu suportu, nasmarowałem kwadrat i nie skrzypiało, teraz na nowo, ale teraz napenwo w pedałach, bo słysze piasek gdzies tam w środku ;)

jednak mimo wszystko lepiej pogrzebac w pedałach niz odrazu kupowac suport, moze wystarczy tylko wyczyscic i nasmarowac dobrze ;)

By zlokalizowac co jest przyczyna nie trzeba od razu kupowac suportu. Odkrec pedaly i przykrec jakies inne ( obojetnie jakie- tylko upewnij sie najpierw czy onie nie strzelaja i czy nie skrzypia ), bedziesz wiedzial czy to pedaly , bo jesli po przykreceniu innych bedzie cisza to wiesz ze na 100% pedaly . A jesli nic nie pomoze to trzeba szukac przyczyn gdzie indziej ;)

Mam podobny problem od 2 dni. Mi to tak jak by "tikało". Rzecz w tym, że odgłos jest tylko na prawej stronie, tzn jak naciskam na prawy pedał... na lewym takie coś nie wystepuje. A jeżeli nie naciskam wogóle na pedał (kręci sie luźno np jade z górki) to jest cisza. Mam Truvativ X-Forge. Mam nadzieje, że nie bede musiał nic wymieniać.... Smarowanie wystarczy? Jeżeli tak to gdzie i czym?

Jesli masz pedalki na maszynkach to nie muszisz smarowac. Jesli sa na kulkach to przesmarowac najlepiej specjalnym smarem do lozysk . A jesli chodzi o to strzelanie to ja wlasnie mialem identycznie i okazalo sie ze to suport. A skolei w innym rowerze mialem tak samo a powoem byla luzno przykrecona korba.

A mnie szlag trafia. Też mi strzelają pedały. Jako stara wyga sprawdziłem. Suport git, ramiona korby były niedokręcone - skakałem po kluczu - już git.

Więc pedały. Mam NS Leg Eaters na maszynach (1,5 m-ca) które wg teorii mają być precyzyjne, pancernie i CICHE.

Zarżnąłem już niejedne pedały na tradycyjnych łożyskach, a ostatnie DaBomb Bomb Pedals wymieniłem właśnie ze względu na strzelanie i pojawiające się luzy (jak dotąd najlepsze pedały jakie miałem).

Nowe pedały, maszynowe łożyska. Co robić?!

Mnie tez jeden strzelał aż się złamał :) Skrzypi to sprawdz czy nie ma luzów, ewntualnie posmaruj jakims sosem odpowiednim i sprawdz

A ile ma być kuleczek z jednej strony?? 13 czy 14?? Bo na 13 mi strzela a zeby bylo 14 musialbym rozwalic jakies stare pedały i nie wiem czy warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...