kowal119 Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Mam pedały platformowe na łożyskach kulkowych. Ostatnio w lewej sztuce zaczęło coś strzelać. Myślałem żeby dokręcić pedał kluczem nasadowym 12, ale kręciłem parę minut i żadnej reakcji. Opór taki sam. Odkręcić jednak się da. Myślałem więc, żeby rozkręcić pedał, zobaczyć, czy wszystkie kulki są całe i ewentualnie je nasmarować. Co zrobić żeby uniknąć strzelania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiek Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Miałem to samo. Pomogła jedynie wymiana pedałów :/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 19 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Miałem to samo. Pomogła jedynie wymiana pedałów :/ . No to że wymiana pedałów pomoże to wiem, ale jak to naprawić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 mozesz to jedynie rozkręcic, wyczyscic i nasmarowac, jak nie pomoze to wymiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 19 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 mozesz to jedynie rozkręcic, wyczyscic i nasmarowac, jak nie pomoze to wymiana. Ale pod tą nakrętką jest jakby taka podkładka z takim bolcem który zaczepia się o śrubę, żeby ta podkładka się nie kręciła. Nie wiem jak to wyjąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrys17 Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 A jestes pewnien ze to pedaly? Ja mialem tak samo- a okazalo sie ze to suport strzelal . Wymienilem na najwyzszy model truvativa na 4 maszynach i cisza jak makiem zasial! :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 hmmm, ja ta podkładke normalnie wyciagnałem, cienkim srubokrętem pogrzebałem i wyszło jakos, a nakretke musze kupic nową bo gwint mi sie skończył od krecenia tam i z powrotem no mozliwe ze to nie pedały, ale mu strzelaja a mi skrzypiały, i u mnie skrzypiało mocowanie korby do kwadratu suportu, nasmarowałem kwadrat i nie skrzypiało, teraz na nowo, ale teraz napenwo w pedałach, bo słysze piasek gdzies tam w środku jednak mimo wszystko lepiej pogrzebac w pedałach niz odrazu kupowac suport, moze wystarczy tylko wyczyscic i nasmarowac dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrys17 Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 By zlokalizowac co jest przyczyna nie trzeba od razu kupowac suportu. Odkrec pedaly i przykrec jakies inne ( obojetnie jakie- tylko upewnij sie najpierw czy onie nie strzelaja i czy nie skrzypia ), bedziesz wiedzial czy to pedaly , bo jesli po przykreceniu innych bedzie cisza to wiesz ze na 100% pedaly . A jesli nic nie pomoze to trzeba szukac przyczyn gdzie indziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslav Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Mam podobny problem od 2 dni. Mi to tak jak by "tikało". Rzecz w tym, że odgłos jest tylko na prawej stronie, tzn jak naciskam na prawy pedał... na lewym takie coś nie wystepuje. A jeżeli nie naciskam wogóle na pedał (kręci sie luźno np jade z górki) to jest cisza. Mam Truvativ X-Forge. Mam nadzieje, że nie bede musiał nic wymieniać.... Smarowanie wystarczy? Jeżeli tak to gdzie i czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrys17 Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Jesli masz pedalki na maszynkach to nie muszisz smarowac. Jesli sa na kulkach to przesmarowac najlepiej specjalnym smarem do lozysk . A jesli chodzi o to strzelanie to ja wlasnie mialem identycznie i okazalo sie ze to suport. A skolei w innym rowerze mialem tak samo a powoem byla luzno przykrecona korba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Innym powodem strzelania i skrzypienia może być luz w piaście tylnej. Dokręć nakrętki na osi piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslav Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Jesli masz pedalki na maszynkach to nie muszisz smarowac. Czyli jakie? Mam takie najprostsze platformowe. Wkręca sie je normlanie .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrys17 Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Jezeli masz najprostsze to zapewne na kulkach- wiec mozesz przesmarowac,najlepiej jakims smarem do lozysk , jesli nie masz to tym co masz. A wkrecanie nie ma tu nic do tego- na maszynach tez sie normalnie wkreca .P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Moze sprobuj wyczyscic dokladnie gwinty w korbie i w pedalach a nastepnie posmarowac owe gwinty i wkrecic pedaly. W moich PD-M 520 pomoglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 19 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Właśnie czyszczę. Nie wiem czy mnie wzrok nie myli, ale łożyska były wogóle nie posmarowane, a jednej kulki jakby brakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celofan Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 To tylko tak wygląda z tymi kulkami. Luzik muszą mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Innym powodem strzelania i skrzypienia może być luz w piaście tylnej. Dokręć nakrętki na osi piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Splr Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 A mnie szlag trafia. Też mi strzelają pedały. Jako stara wyga sprawdziłem. Suport git, ramiona korby były niedokręcone - skakałem po kluczu - już git. Więc pedały. Mam NS Leg Eaters na maszynach (1,5 m-ca) które wg teorii mają być precyzyjne, pancernie i CICHE. Zarżnąłem już niejedne pedały na tradycyjnych łożyskach, a ostatnie DaBomb Bomb Pedals wymieniłem właśnie ze względu na strzelanie i pojawiające się luzy (jak dotąd najlepsze pedały jakie miałem). Nowe pedały, maszynowe łożyska. Co robić?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 20 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Najszybciej zużywają się pedała u osób, które jeżdżą na mocnych biegach, np ja rzadko zmieniam z trójki na korbie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadet Distraction Architect Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Mnie tez jeden strzelał aż się złamał Skrzypi to sprawdz czy nie ma luzów, ewntualnie posmaruj jakims sosem odpowiednim i sprawdz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 21 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Mnie tez jeden strzelał aż się złamał Skrzypi to sprawdz czy nie ma luzów, ewntualnie posmaruj jakims sosem odpowiednim i sprawdz A ile ma być kuleczek z jednej strony?? 13 czy 14?? Bo na 13 mi strzela a zeby bylo 14 musialbym rozwalic jakies stare pedały i nie wiem czy warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celofan Napisano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 W moich pedałach jest po 13 kulek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 21 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 W moich pedałach jest po 13 kulek. Na pewno?? Bo mi to coś niemrawo chodzi na 13, wchodzi 14 ale tak na styk, a 13 z lekkim luzem, jeszcze jak się smarem posmaruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
celofan Napisano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Na pewno (u mnie). Rozkładałem obydwa pedały i wszędzie na bieżni było po 13 kulek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 21 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Nadal strzela. Nie macie pomysłu jak temu zaradzić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.