Skocz do zawartości

[opony] czy wejdzie na obręcz?

milosz20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam koła 28 cali. Opony 700x40c. Już jakiś czas myślę o zmianie na opony 700x23. Problem jest taki, że nie wiem czy te opony nie są za wąskie na moją obręcz. Wiem, że jest temat o obręczach i oponach, ale nie ogarniam za bardzo tej tabelki :/ (troche ciemny jestem hehe :P

Taki mam rower: https://www.cyklotur.com/rowery/crossowe/p,rower-orkan-m-czarno-szary-2014-romet,263410.html

Nie wiem jaką mam szerokość obręczy i nie wiem za bardzo jak ją sprawdzić :/ 

Napisano

zdejmij oponę, zmierz wewnętrzną szerokość obręczy (np. suwmiarką - dokładnie, albo linijką - bo na pewno ją masz) i skorzystaj z tabelki. 

Napisano

Wiem, że jest temat o obręczach i oponach, ale nie ogarniam za bardzo tej tabelki :/ (troche ciemny jestem hehe :P)
...jest sie czym chwalic

wg tego co znalazlem o tej obreczy (o ile dobrze trafilem) i przy uzyciu tej jakze ciezkiej tabelki.... wyszlo mi ze teoretycznie nie da rady, praktycznie rob ta co chceta

Napisano

Patrząc na aktualną oponkę (miałem te same) obręcz masz 19mm, w takim wypadku zdecydowanie 700x23 nie jest wskazana. Do 28 jest bezpiecznie, ale lepiej nie działać na granicach 700x32 to według mnie optymalna oponka dla ciebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...