Tofi Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 przy tej prędkości kręciłem jakieś 150 obr/min. Max, który osiągam to 180 obr / min siedząc na trenażerze i okolice 160 jadąc rowerem są to wartości skrajne i chwilowe ale osiągalne. Nie przesadzajmy, wszystko zależy od mocy. 150+ obr/min mogę spokojnie utrzymać przez pięć minut. Problemem jest własnie zdolność do utrzymania wysokiej prędkośći. Tak wysoką kadencją rozpędziłem się do około 30-36 km/h. Przy zwiększeniu przełożenia po prostu zaczynałem wchodzić w strefę beztlenową, więc nie było sensu jechać szybciej, w momencie gdy zależało mi na treningu szybkości (mięśni nie roweru) nie siły. Rozpędzenie się w mieście do pięćdziesiątki w mieście jest praktycznie nierealne, bo zawsze znajdzie się jakiś spowalniacz (człowiek, rowerzysta, kostka, zakręt, dziurawa nawierzchnia). Na miejscu założyciela wątku popracował bym nad prędkością średnią, bo to ona jest wyznacznikiem umiejętności, a nie Vmax. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Powiedziałbym nawet, że śrubowanie Vmax zaniża średnią, bo to niepotrzebne marnowanie sił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 A może niech kolega wrzuci jakiś link do stravy lub endomondo ze swoją przejażdżką? Z tego po pamiętam był już tu kiedyś jakiś "miszcz", któremu wydawało się,że jeździ ze średnią ponad 38 km/h. I zapierał się ,że licznik mam poprawnie skalibrowany. Po kilku dniach okazało się,że jednak nie miał...A ile postów nabił to już jego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 A ja wczoraj przeglądałem sobie przejażdżki na runtasticu i znalazłem prędkość 65.7 km/h nie wiem czy to była maksymalna, runtastic podaje średnią w tabeli międzyczasów, tą prędkość mam w podzieleniu trasy na odcinki 500 metrowe. Chyba nawet kojarzę gdzie to było, dość spora górka no i 94/104 kilometr trasy, na prostej nigdy w życiu bym nie wycisnął tyle nawet na początku jazdy więc traktuję to oczywiście jako ciekawostkę a nie efekt moich możliwości ( do tego na kołach 26 i kapciach 2.2 ). To pomiar z sierpnia, a cały czas byłem przekonany że najwięcej miałem na liczniku chyba 55 km/h pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Jak już piszemy o prędkości, nie wiem czy dobrze liczę.... nie mam licznika, ale mam nagrany przejazd przejechałem 1,1km w 50s i z moich obliczeń wychodzi, że jest to ok 78km/h Czy ja coś źle obliczam? czy to była prawda, że aż tyle udało mi się rozbujać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 nie mam licznika, To niby skąd wiesz że : przejechałem 1,1km Pozro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artretyk Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Zgaduję, że słupki pikietażowe albo zliczenie odległości z mapy satelitarnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 zliczenie odległości z mapy satelitarnej. Oczywiście tagi GPS miał naniesione na drodze i kamera to zarejestrowała ... Słupki czasem są częściej niż co 100m Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Nie mieliście geografii jeszcze w szkole? Już wszystko jasne z tą prędkością, odległość od skrzyżowania do skrzyżowania zmierzyłem linijką na mapie turystycznej (takiej papierowej)... Ale mapa jest jakaś upośledzona, bo na podziałce liniowej 1cm odpowiada 0,5km a mapa jest w skali 1:25000 jeżeli komuś coś to mówi, a ja sugerowałem się podziałką liniową bo było mi łatwiej. Stąd taka prędkość, a sam byłem zdziwiony bo w lesie nie było słupków.... I dalej nikt nie potwierdził czy dobrze policzyłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Nie mieliście geografii jeszcze w szkole?Nie miałeś matematyki i/lub fizyki w szkole? Oczywiście źle policzone: jeśli przejechałbyś 1,1 km w 50 s to średnia prędkość wyniosłaby 79,2 km/h. Biorąc pod uwagę skalę mapy miałeś niecałe 40 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artretyk Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dodam jeszcze, że to są w takim razie tylko szacunkowe obliczenia. Skoro mapy nie zachowują skali, jeśli chodzi o szerokość dróg, to punkty między skrzyżowaniami były wzięte z pewną niedokładnością, która może wynieść spokojnie z 50 metrów, czyli ca. 2 km/h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dziwna to mapa jeżeli podziałka nie zgadza się ze skalą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Nie miałeś matematyki i/lub fizyki w szkole? Oczywiście źle policzone: jeśli przejechałbyś 1,1 km w 50 s to średnia prędkość wyniosłaby 79,2 km/h. Biorąc pod uwagę skalę mapy miałeś niecałe 40 km/h Ja dobrze policzyłem, tylko złe dane miałem przez błąd w mapie. A mapa to: Galileos - Masyw Ślęży 2010, Ciekawe czy w innych latach też jest ten błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Przedstaw te obliczenia bo za moich czasów była inna matematyka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 @@RafalSBK, Teraz dopiero rozkminiłem podstęp jak to się ma do tematu ... Żeby szybciej jeździć trzeba konfrontować czas przejazdu do dystansy z mapy ze źle wyznaczona skalą ... GENIALNE !! Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Wy jesteście jacyś zani? Najpierw się pytam czy dobrze obliczyłem, w zamian dostaje jakieś idiotyczne pytania, potem Firefoks odpisuje że źle policzone przedstawiając podobny wynik do mojego... To jak źle policzone skoro mi wyszło w dużym zaokrągleniu 78, a firefoksowi 79,2 ? Pytałem się o obliczenia, a nie o moją rzeczywistą prędkość ! Później napisałem, że wynik wyszedł za duży o połowę, ze względu na błędną skalę mapy. A wy dalej ciśniecie ze mnie że nie umiem liczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Bo nie umiesz ale może jeszcze sie nauczysz jak pójdziesz np. do gimnazjum. 78 to nie 79,2 tak samo jak 2x2 to 4 a nie 4,1 w przybliżeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurak Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Dajcie już gościowi spokój o te obliczenia. Podał w przybliżeniu więc nie wiem o co ta napinka z wynikami po przecinku. A jak ktoś nie ma doświadczenia z licznikami to skąd ma wiedzieć, że 80 km/h rowerem to dosyć sporo i prędzej się gdzieś pomylił niż tyle wykręcił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 10 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Dzwoniłem do wydawnictwa PLAN i w 2016 mapa Masywu Ślęży będzie już miała poprawioną skalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.