Skocz do zawartości

[nietypowy problem] Co zrobić, żeby nie dało się pojechać rowerem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Słuchajcie, muszę zmierzyć się z wyjątkowo nietypowym problemem. Otóż kupiłem nowego Epica Comp Carbon z 2015 roku, a oprócz niego i innych rzeczy, mam także starszego brata, który bez pytania pożycza sobie moje rzeczy. Dwa razy pojechał na wycieczkę moim poprzednim rowerem (Epic Expert z 2008r.), oczywiście nie dostosowując ciśnienia w amortyzatorach do swojej wagi (65 kg versus >90 kg - sami wiecie, czym to grozi dla amortyzatorów, w szczególności dla dampera z systemem Brain...). Potem zacząłem zabierać spinkę z łańcucha, chowałem ją do portfela i mógł sobie pojeździć, ale tylko w snach. Natomiast teraz niestety w tym rowerze jest spinka Sram Powerlink, którą ekstremalnie ciężko się ściąga (trzeba korzystać z narzędzi i długo to trwa). Szukam więc innego sposobu, w jaki sprawię, że rowerem nie będzie można pojechać, najlepiej właśnie zabierając jakąś część. Brat jest średnio techniczny (radca prawny...), ale powiedzmy, że przekręcenie kierownicy nie pomoże, bo ją sobie przykręci z powrotem.

Chłopaki, pomożecie?

Wstawiam zdjęcie roweru, żebyście wiedzieli, dlaczego tak o niego dbam i nie chcę, żeby mi ktoś go zepsuł przez swoją bezmyślność.

post-100605-0-32840200-1446319477_thumb.jpg

Kłódkę rozważę, ale ma jedną wadę - trzeba uważać, żeby czegoś nie porysować czy nie poobijać, a jak da się na tarczę, to i właśnie można ją wykrzywić. Może kupię jakieś tanie zapięcie i za koło.

Co do szybkozamykacza - tu jest oś przelotowa, więc nie mogę jej wyciągnąć. Ale dzięki za pomysł, czekam na więcej :D

Aaa, co do spinki - może masz już trochę bardziej wyrobioną. Tu musiałem użyć imadełka i lekko puknąć młotkiem, żeby chciała wyjść. Jest tak spasowana, że nawet się dopiąć z powrotem nie chciała.

Powiedz bratu żeby sobie kupił własny rower. Skoro jest radcą prawnym to chyba stać go na jakiś fajny rowerek .

Cóż, próbowałem, ale jak grochem o ścianę. Stać go, ale kisi kasę nie wiadomo gdzie, a wydawać nie chce. No w sumie po co, można zabrać młodszemu bratu bez pytania. Lustrzankę też mi zabiera, bo mam lepszy obiektyw, z tym że akurat tutaj w ogóle nie mam pomysłu, jak ją zabezpieczyć :(

Panowie, rozmawiałem, mówiłem, że można coś uszkodzić, itd., ale cóż poradzę, nie pomaga. Też wolałbym móc spokojnie zostawić rower w garażu i nie martwić się, że ktoś będzie nim jeździł, ale niestety takiej pewności bez zabezpieczenia mieć nie będę. Z tym przekrącaniem czegoś to nie wiem, jakby się zachował, po prostu przewiduję, że jakby chciał, to bez wiekszego wysiłku przykręciłby sobie z powrotem. Oczywiście to trochę co innego jak po prostu wzięcie gotowego do jazdy roweru, ale nadal mało skuteczne, bo narzędzia są pod ręką.

Aaa, tak, spinka jest do łańcucha dziesięciorzędowego i na youtube można znaleźć co najmniej kilkanaście tutoriali, jak je rozpiąć. To cholerstwo wg producenta jest jednorazowe - trzeba rozkuwać, a potem zakładać nową.

Zacisk od siodełka jak na razie zwycięża, ale może ktoś wpadnie na jeszcze lepszy pomysł :D

Zabierz mu coś co dla niego jest ważne - jakąś ulubioną rzecz czy np. neseser na dokumenty ( zakładam że jako radca prawny ma coś takiego ) żeby nie miał z czym iść do pracy. Skoro on jako prawnik nie szanuje Twojej własności to dlaczego Ty masz szanować jego.

A ja co do spinki nie rozumiem po co się męczyć z rozpinaniem za pomocą narzędzi itp. jak istnieje pod każdą ilość rzędów Connex-Link. Kosztuje kilka zł więcej ale zapina się i rozpina ją palcami bez żadnego wysiłku straty nerwów i czasu. Jak próbowałem kiedyś jeździć na innych spinkach to autentycznie wolałem korzystać że skuwacza do łańcucha niż się p... ze spinką SRAM, Shinano itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...