Skocz do zawartości

[strefy treningowe] a próg lt, ustawienia w liczniku

menacha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam z góry przepraszam z serie głupich pytań ale 

czytając różne artykuły z pulsometrem powstał mętlik, postanowiłem  że będę sugerował się Joe Friel ( progiem LT) książkę dopiero zamówiłem trening z pulsometrem.

Dziś po raz pierwszy zrobiłem test Friela Lt   30 minutowy ( trzy razy musiałem ustąpić pierwszeństwa ) może następnym razem znajdę lepszy kawałek drogi 

dane z 20 minut jakie mi wyszły

tętno śr 172

tętno max 186

średnia prędkość 24km h

dystans 8,10 km

kadencja średnia 95 rpm

patrząc w tabele  dane z 5a

1 strefa  <141

2 strefa 141-153

3 strefa 154-160

4 strefa 161-171

5a strefa 172-175

z racji z tego że w pulsometrze mogę zmienić strefy w %  to wyliczyłem to w ten sposób nie wiem czy właściwy 

1 strefa  <141  z progu lt 175-141 % =      >71,75  a jak bym robił z tego to wpisać swoje tętno w liczniku 186 czy lt 172-175

1 strefa t <141 z hr max  186-141% =  76% 

http://www.sigma-rox.com/templates/rox/html/demos/rox6/de/index.html

Napisano

Do czego potrzebujesz aż 5 stref treningowych ? Bo tak jest we Frielu ? Pierwsza strefa czyli regeneracja... jak ją ustawisz na 141 przy progu 170 z groszem to nigdy nie dotlenisz mięśni bez ich "niszczenia". Regeneracja to tempo emeryta czyli przy progu 172 jakieś 117 uderzeń... Najważniejsza jest ta kolejna czyli do 83% zatem Twoje 142, a dalej już tempówki lub też zakres pomiędzy 3-4 zwany "sweet spot" (to jednak trenuje się na mocy). Wszystko nad progiem to już nie zabawa na długie jesienne wieczory czy też nawet wiosenne poranki. 

Napisano

to 5 stref nie jest mi potrzebne. w liczniku mam 4 i chciałbym je jakoś w miarę precyzyjnie wklepać, puki co nie umiem ogarnąć tego tematu czarna magia jak dla mnie 

Napisano

regeneracja do 117, do 142 wytrzymałość, do 162 tempo, do 172 próg i ostatnia 172 do nawet 200 żeby alarm za często nie dawał znać że koniec blisko i zmierzasz w stronę światła... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...