ghost007 Napisano 18 Sierpnia 2006 Napisano 18 Sierpnia 2006 W sklepie zaproponowano mi piasty firmy chosen na łożyskach maszynowych, obejrzałem je i wyglądają solidnie fajnie się kręcą. Jednak na forum ani w googlach żadnych opinii o tych piastach nie widziałem, ma je ktoś? może coś o nich powiedzieć lub chociaż o samej firmie? Bo w sklepie powiedzieli, że ta firma jeszcze coś produkuje? Dzięki i pozdro
kosa156 Napisano 18 Lutego 2008 Napisano 18 Lutego 2008 Odświerzam temat. Wiektoś coś o tych piastach? Są stosunkowo niedrogie i lekkie. Ale o jakości nic nie wiadomo. Jakby ktoś miał z nią wcześniej kontakt to proszę się wypowiedzieć. Pozdro
cyklista Napisano 21 Lutego 2008 Napisano 21 Lutego 2008 Tutaj jest troche przypuszczen i jedna opinia importera (czyli raczej mało obiektywna) na temat tych piast: http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?t=7230 Jezeli beda sie cehowac wytrzymaloscia na poziomie np piast Novateka przy podawanej wadze, to bedzie to bardzo ciekawa oferta. Gorzej jednak jeśli mają więcej wspólnego z produkcjami typu Boplight Race...
ulvgar Napisano 17 Marca 2008 Napisano 17 Marca 2008 Na allegro jest trochę tych piast http://www.allegro.pl/search.php?string=ch...=1&order=pd Sam jestem ciekaw jak z ich wytrzymałością. Może będą dobrą opcją zamienną dla DT 370/Onyx i Shimano XT/XTR?
RafalB Napisano 17 Marca 2008 Napisano 17 Marca 2008 Najtansze i zarazem najciezsze modele Chosen to Novatec-owo podobne produktu. Drozsze wersja to kopia American Classic Najdrozsza to przypuszczalnie klon Boplight 2008...zero pewnosci ale sadzac po wczesniejszych produktach duza szansa na porazke. Cena nie zacheca, za 100zl wiecej mozna miec piaste Hope gdzie jakosc wykonania, niezawodnosc itp stoi na wysokim poziomie. p.s. Glowe dam sobie uciac ze XTR przezyje Chosen'a 10x a przy tym komplet piast XTR CT z ebay to ok 550zl
Arni_King Napisano 18 Marca 2008 Napisano 18 Marca 2008 Ja rozumiem, że mnogość nazw poraża przeciętnego kupującego, ale tak naprawdę na rynku (i to światowym) mamy tylko kilku producentów. Najważniejsi z nich to DT Swiss, Shimano, Woodman (tych wymieniam jako najważniejszych w sensie jakości produktów). Pozostali producenci to typowy tajwan Novatec i jemu podobne, czyli Boplight, NS i inne firmy, które biorą towar od novateca rysując na korpusach swoje logo. Nie łudźcie się, że jest inaczej. dla Hopa produkuje DT dlatego jakość jest nadal zachowana. Aby się przekonać kto co produkuje wystarczy porównać produkty z różnych firm- generalnie odnajdziecie tylko kilka firm, których produkty nie są podobne do żadnych innych. Chosen to tajwańska firma, która (najprawdopodobniej) produkowała piasty dla AC, a o jakości AC chyba już można dużo wyczytać w necie. Chcecie mieć piastę pod nazwą RóBtA_Co_cHcEtA albo MoŻe_sEzOn_pRzEŻyJę ? to wyślijcie zamówienie na 1000 sztuk do joytecha (on jest właścicielem novateca) i za kilka miesięcy macie u siebie kontener "róbta co chceta". Pozdrowionka Bikerzy :-)
ulvgar Napisano 23 Marca 2008 Napisano 23 Marca 2008 To jednak pozostanę przy składaniu kółek na piastach DT 370 Choć kusi mnie aby do tyłu założyć DT 340 lub 240 s... Warto dopłacać?
Szajbz Napisano 24 Marca 2008 Napisano 24 Marca 2008 Chosen to jest produkt Ringle czy z fabryki Suna, niby na light biku mi polecali te piasty ale jak co do czego to nie wiele osób ich użytkuje. ulvgar jak masz kaske to smiało bierz 240s, super swietne
ulvgar Napisano 24 Marca 2008 Napisano 24 Marca 2008 No tak ale czy warto? Jest konkretna różnica między tymi piastami?
Arni_King Napisano 26 Marca 2008 Napisano 26 Marca 2008 Najważniejszy w piaście jest bębenek. Możesz mieć łożyska ceramiczne, a z kiepskim bębenkiem najwyżej będziesz się super toczył z górki, a pod górkę, jak Ci bębenek padnie, to będziesz super pchał :-) Jeżeli chodzi o jakość piast DT są bardzo dobre właśnie ze względu na dobre bębenki, a dodatkowo świetne uszczelnienie, dobrej jakości łożyska (im wyższy model, tym lepsze łożysko) i niską wagę. Jeżeli pytasz czy jest różnica między chosenem, a DT, to odpowiedź jest oczywista. Pozdrówko Bikerzy :-)
ulvgar Napisano 26 Marca 2008 Napisano 26 Marca 2008 Troszkę zagmatwałem. Miałem na myśli jaka jest realna różnica między DT 370 a 240s. Gdy były Onyxy to od razu zbierałbym na 240 ale po dostaniu info od dystrybutora nt. DT 370: "370-tki przejely z piast wyzszych tj z hugi system labiryntowego uszczelnienia a tak to budowa wew jest zblizona do onyxa czyli mozna powiedziec ze jest to lepiej uszczelniony onyx z ladniejszym designem" to już nie wiem czy warto dopłacać... Czy jest realna różnica która odczuję ja a nie moja kieszeń? Mowa o piaście tylnej, na przód biorę DT 370.
MarcinKowalczyk Napisano 26 Marca 2008 Napisano 26 Marca 2008 nie mojego autorstwa " Co to jest CHOSEN? - to jest CHOSEN. Nie dopytujcie się "ale co to za marka?" bo odpowiedź będzie nadal taka sama. CHOSE Co. to producent i dostawca piast dla wielu znanych i uznanych firm takich jak SunRingle, Prod???, A-Cl???, ZI??. Co ma wspólnego z Novatekiem, Boplightem i American Classic? NIC. Piasty CHOSEN są wykonywane na Tajwanie (ojejku, znów ten okropny Tajwan!), mogą się toczyć na łożyskach japońskich lub tajwańskich (różnica tylko w cenie). Popisowymi produktami CHOSENa są raczej piasty do BMX i dirtu, ale w katalogu znajduje się też sporo pozycji dedykowanych dyscyplinom bardziej oczywistym. W topowych modelach tylnych piast XC i szosowych można już znaleźć uszczelnienia "labiryntowe". Bębenki i systemy zapadek są sprawdzone i niezawodne. Ciekawym rozwiązaniem jest sprzęgło MGC zazębiające się 120 razy na obwodzie (2 stopnie luzu na korbie), aktualnie w fazie testów w Polsce. Skoro XTR jest tak uwielbiany... Powiedzcie czemu Shimano NADAL nie nauczyło się korzystać z zamkniętych pakietów łożysk?"
Szajbz Napisano 26 Marca 2008 Napisano 26 Marca 2008 Skoro XTR jest tak uwielbiany... Powiedzcie czemu Shimano NADAL nie nauczyło się korzystać z zamkniętych pakietów łożysk?" Nie poruszajmy tego tematu, bo nikt nie znajdzie jednoznacznej odpowiedzi
RafalB Napisano 27 Marca 2008 Napisano 27 Marca 2008 MarcinKowalczyk cytujesz jakis belkot reklamowy, a co do XTR i Shimano technike tradycyjnego lozyskowania maja obcykana do perfekcji...niestety na rok 2008 ich piasty(XT i XTR) maja jakiegos zonka z bebenkami
Arni_King Napisano 27 Marca 2008 Napisano 27 Marca 2008 Shimano stosuje do tej pory łożyska tradycyjne w wiankach ponieważ (w miarę słusznie) dochodzą do wniosku, że przeciążenia, którym poddawane są piasty lepiej znoszą piasty kulkowe. Niby mają racje, ponieważ żadna siła w kole nie działa idealnie wzdłuż osi łożysk maszynowych (stąd tak częste awarie w novatekach i innych sh*t'ekach). Niestety zastosowanie bieżni zewnętrznej w postaci konusów pogarsza jakości toczenia się koła. Oczywiście jedno rozwiązanie i drugie jest właściwe i ma swoje plusy i minusy, ale...i tak zamiast najlepszego novateka zawsze wybiorę i polecę XT. Pozdrowerek ALL:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.