Skocz do zawartości

[piasta tyl] Wymiana osi 9mm na 15 mm

maczet190399

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tył nie montuje się osi 15mm tylko 12mm ale muszą być przystosowane do tego haki.

Jeśli masz 9mm to musisz kupić piastę 9mm. W ramie pod oś 9mm nie da się zamontować innej.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dziękuje za odpowiedzi. Chyba sie skuszę na wymianę piasty na maszynówki. Mój wybór padł na Novatec 771 Centerlock na oś 9 mm za 259 PLN w BS. Teraz tylko pytanie, czy rzeczywiście warto dołożyć pieniędzy na oś 10 mm. Następna najtańsza piasta pod ten typ osi to DT Swiss Centerlock za 560 PLN. Jest ona dwa razy droższa !!!. Czy rzeczywiście zauważę jakąś różnice ?

Napisano

Oś to ma naprawdę 5mm, końcówki piasty które wchodzą w haki mają 9mm ;)

Ten dt swiss to pewnie dt350 jak mniemam? Kwestia czy chcesz mieć ratcheta zamiast klasycznych zapadek, o co chodzi to sobie możesz znaleźć i poczytać. To jest od razu wersja pod oś 10mm thrubolt? Czy czasem nie trzeba jeszcze dokupić końcówek-adapterów? No i dojdzie jeszcze koszt samej osi jakieś 107 czy 110zł.

Napisano

No do wymiany skoro ma 2 razy większą średnicę od standardowej ;) Z ceną trochę przesadziłem bo podziałem tak z głowy, ale widzę że w dt4you kosztuje 80zł.

Napisano

Tylko pytanie, czy zauważę różnice w jeździe amatorskiej. Zakładam, że większa średnica znaczy większa sztywność. Pewno trudno ją będzie złamać / wykrzywić ale to chyba się zdarza przy jeździe na maxa a nie amatorskiej. różnica w zakupie jest spora.

Dodam jeszcze ze chodzi o os na tył i ważę 95 kg. Na przodzie już mam 15 mm wymienioną razem z nowym amortyzatorem.

Napisano

Możesz kupić piastę skręcaną na śruby imbusowe - takie piasty robił bądź robi Dartmoor, marka Velo z Gliwic. Zamiast zacisku klasycznego na dźwignię masz dwie śruby na imbus 5 mm wkręcane w gwinty w osi. Cena to chyba jeśli pamiętam regularnie 269 zł.

Napisano

Co ma oznaczać „jazda amatorska”? Sam sobie musisz odpowiedzieć na czym to u Ciebie polega i czy ten i ów gadżet się do tego przyda. Amatorski nie kłóci się wcale z „na maxa”. Podejrzewam, że 99,9% forumowiczów to amatorzy, bo nie żyją z kolarstwa, co nie przeszkadza niektórym intensywnie jeździć i uprawiać trudne dyscypliny. Amator pierwotnie oznaczało miłośnika/hobbystę, który zna się na danej rzeczy ale nie zajmuje się nią, dajmy na to, zawodowo. Obecnie to słowo zostało zdeprecjonowane i funkcjonuje niestety jako przeciwieństwo pierwotnego określenia, taki synonim lebiegi co to niewiele wie i umie i się w ten sposób usprawiedliwia. A szkoda...

Napisano

Piasta na Thru Bolt nie "opiera się końcówkami o haki " tylko jest dociskana osią do ramy a haki spoczywają bezpośredni na osi.

Pisałem o vee one mocowanej śrubami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...