Diakon166 Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Witam. Planuje małą modernizację mojej szosy. Chcę zmienić koła, obecnie rower stoi na kołach z krossa Venom prawdopodobnie rocznik 2012 czyli obręcze alexrims da22 i piastach JoyTech A171DSE do tego najzwyklejsze szprychy. Budżet jaki chcę przeznaczyć na nowe koła to ok 600zł. Wpadły mi w oko dwie propozycje: 1) Mavic Askium race za 500zł z oponami i kasetę http://olx.pl/oferta/kola-mavic-askium-race-kaseta-shimano-105-okazja-CID767-IDca331.html 2)Miche syntium tube również za 500zł z szytkami i kasetą http://olx.pl/oferta/kola-szosowe-miche-syntium-tube-CID767-IDbECUF.html Oba komplety są z kasetami 10s. Który z kompletów będzie lepszy? Rower służy mi rekreacyjnie oraz na dojazdy do pracy(Nie biorę udziału w wyścigach). Moja waga obecnie to ok 90kg wzrost 190cm. Może macie inne propozycje zestawu kół dla mnie, jestem otwarty na propozycje. Kolejnym elementem jaki chcę zmienić jest napęd. Obecnie posiadam Sorę 3300. Planowana zmiana na napęd 10s elementy jakie muszę zmienić to klamkomanetki, przerzutkę przód/tył, kaseta, łańcuch. Korba jaką posiadam jest to TruVativ Elita 39/50. chciałem zmienić obecną konfigurację na: Klamkomanetki Microshift White 2/10 za 400zł http://olx.pl/oferta/klamkomanetki-microschift-2-10-najwyzszy-model-tej-firmy-CID767-IDaYbfj.html I do tego przerzutki Ultegra 6600 lub 105 5700. Czy takie połączenie jest możliwe? Chodzi mi o to czy microshift jest kompatybilny z systemem shimano. W tym przypadku również jestem otwarty na propozycje. W grę wchodzi raczej sprzęt używany gdyż budżet to ok 600-700zł gdyż możliwe że dojdzie jeszcze zmiana hamulców. Obecnie posiadam Tektro podobne do modelu R-325. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Diakon166 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Klamkomanetki Microshift White 2/10 za 400zł Klamkomanetki Microschift 2 najwyższy model tej firmy. Przytoczna • OLX.pl I do tego przerzutki Ultegra 6600 lub 105 5700. Czy takie połączenie jest możliwe? Chodzi mi o to czy microshift jest kompatybilny z systemem shimano. Słaby pomysl... O jakości zmiany biegów przede wszsytkim decydują manetki. Zatem zwyczajowo, przy niemożności doboru homogenicznego napędu tego samego producenta/grupy, sugerowaną opcją są jak najlepsze manetki i do tego kompatybilna zmieniarka. Zatem poszukaj manetek 5700 i powieś do nich przerzutkę 4600 lub 4700. na pewno lepsza opcja niż Micro plus zmieniarka 6600. Przedniej zmieniarki nie musisz wymieniać, no chyba że masz ciśnienie... BTW Micro White, wcale nie są najwyższym modelem 10-tkowym. Jest nim model Aris - http://www.microshift.com.tw/road_arsis.html i jak widać w opisie jest kompatybilny z Sz. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon166 Napisano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Przedniej przerzutki nie mam wcale stara sie rozpadla. Co do tych kół cos wiecej mozesz mi powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Kłaniam, Jak dla mnie oba zestawy mają podstawowe wady: 1. Koła systemowe, o niskiej liczbie szprych. Jeśli działają, to jest generalnie OK, ale jak cos walnie to zaczynaja się problemy. Dodatkowo tutaj nietypowe, dedykowane, drogie szprychy. Sam osobiscie nigdy nie kupię żadnych kół o liczbie szprych poniżej 28, bo mam bardzo złe doświadczenia z Fulcrum Racing 7 (przód 20, tył 24 szprychy). Jednakowoż ludzie jeżdżą i daja radę. Jak dla mnie odpada. 2. Zestaw pod szytki, które owszem sa fajne ale drogie w porówaniu do opon i do amatorskiego zastosowania to gruuuba przesada. Dodatkowo widze tam proste, chyba (?) niestendardowe szprychy. Omijałbym... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.