Skocz do zawartości

[Rower] Upgrade Roweru

LifeIsGood

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów. Posiadam rower Giant Talon 27.5 5 z roku 2014. Mam zamiar "podrasować" rower. Jeżdżę dużo po lesie i drogach szutrowych często podróżuje szybko tzn. W lesie ok 30 km/h a po asfalcie 45 km/h. Cały osprzęt oryginalny. Chciałbym zmienić przerzutkę tylną na deore shadow lecz nie wiem czy da rade z tego powodu iż jest to 8 przerzutek. Mam na oku również hamulce hudrauliczne shimano deore xt z tarczmi deore xt. Co do widelca nie zadowala mnie jego "efektywny" skok czyli ok 50-60 mm i być może zmienię go na 120 mm. Chodzi mi o propozycję wymiany podzespołów w rozsądnych granicach czyli ok 600- 700 zł za amor i hamulce oraz tańszy napęd ok 300 zł. Mogą być podawane inne propozycje :)

Napisano

Chciałbym zmienić przerzutkę tylną na deore shadow lecz nie wiem czy da rade z tego powodu iż jest to 8 przerzutek.

Deore shadow? Model? Jeśli jest to jakaś przerzutka Dyna syns(10s) to nie będzie działać.

Mam na oku również hamulce hudrauliczne shimano deore xt z tarczmi deore xt.

Jeśli masz za dużo kasy to ok kupuj ale jeśli masz mniej to zastanów się na slx m675 to praktycznie to samo

Co do widelca nie zadowala mnie jego "efektywny" skok czyli ok 50-60 mm i być może zmienię go na 120 mm.

Zmian na 120mm zmieni geometrię roweru co wpłynie na jego prowadzenie więc jeśli masz 100 to kup 100.  Napisz do forumowicza @@ACTIVIA, Jest on dystrybutorem Suntoru więc pewnie coś ciekawego dla Ciebie znajdzie.

Chodzi mi o propozycję wymiany podzespołów w rozsądnych granicach czyli ok 600- 700 zł za amor i hamulce

Minimum na amortyzator to 700 za tą cenne dostaniesz Raidona http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/raidon/275-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-rl-r-275-cali-czarny-2016/766  a hamulce slx m675 około 400

Ps. Popraw temat[]

Napisano

Chciałbym zmienić przerzutkę tylną na deore shadow
Wsadzanie zmieniaraki 3 grupy wyzszej niż manetki nie ma żadnego sensu, nie będzie to lepiej działać. Dojedź ten napęd do końca i pomyśl nad zamianą wszystkiego na raz.
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Nie wiem czy to najlepszy pomysł aby w tej materii pisać w poście innego użytkownika, ale nie chce robić dubla.

____

Jestem na kupnie nowego roweru, ale troszkę szkoda mi się rozstać ze starym, na którym setki km przejechałem.

Myślę by dać mu drugie, lepsze życie i chciałbym prosić Was o opinie.

Może zacznę od początku:

Zdjęcie: http://i.imgur.com/BLKM0ql.jpg

Rower: Giant Iguana, rocznik prawdopodobnie 2008, kupiłem w komisie raczej dla samej ramy.

Po zakupie od razu zmieniłem korbę+suport (alivio), przerzutkę przednią (slx) bo nie grały ze sobą, a sama korba była już zjechana.

Oczywiście doszedł łańcuch i kaseta (półka niska-średnia by pojeździć). Z czasem zacząłem się rozkręcać i doszły: siodełko (sanmarco), kiera (amoeba), kapcie (conti).

naprawdę dobrze mi się na nim jeździ, ale do ogarnięcia na pewno są:

- przerzutka tylna (alivio), mimo iż w miarę dobrze przerzuca to ma już luzy (zębatki ma zmieniane)

- koła, tylne (piasta joytech) już pasuję zmienić, lekko "tyka" na boki, a i szprychy padają. to samo przyda się zrobić z przodem

- amortyzator (rst t4), ja z nim nie robiłem nic, a wiem że ten model to licha podstawa.

- hamulce (tektro), luzy na klamkach (prawa ok 3mm), odpryski lakieru na zaciskach

Co można/trzeba ogarnąć i czy w ogóle to ma sens? Czy to się w ogóle opłaci?

post-193379-0-45768300-1453390192_thumb.jpg

Napisano

zależy ile chcesz wydać kasy na upgrade. Jak niewiele, to zostaw go i uzywaj jako drugi w zimie. Nie będzie szkoda, jak dostanie soli i błota.

Ja proponuje zakup nowego roweru 27,5'' a najlepiej 29''. Koszt w miarę dobrego to 3000 PLN i więcej. Zobaczysz olbrzynią różnice w jeżdzie oczywiście na plus :-).

Co do Twojego upgrade to widzę to tak:

1. wymiana na nowego amora lepszego np typu Suntour 800-1000 PLN. Ewentualnie używana Reba, FOX podobny koszt.

2. wymiana hamulców na np Shimano 615 350 - 400 PLN

3. wymiana przerzutek tył + kaseta+ SLX 200-250 PLN

4. wymiana kół na np. używanych 350 - 500 PLN. Ewentualnie wymiana tylko piast na maszynowe 771/772 - 600 PLN

Sam widzisz, ze mało nie wydasz.

Napisano

No to będzie tak :

Do 1500 zaczynając od kół -> przerzutka tył na 8rz -> zaciski + klocki hamulcowe (ewentualnie komplet z klamkami i wtedy jeszcze manetki). Z amortyzatorem podziałam później.

Napisano

Mam rozumieć ze juz nie czekasz na tego nowego Krossa? Jak już chcesz zmieniać wszystko to lepiej z tyłu przejść na 9 przełożeń, bo na 8 nie ma już nawet fajnych manetek (chyba ze się szarpniesz na Sram Attack). Zaciski hamulca chcesz wymienić z powodu odpryskow lakieru?

Napisano

Dzięki za pomoc!

Koła chciałbym czarne i te co podałeś wcześniej wpadły w mój gust. Kaseta i łańcuch rozumiem, że ze względu na komplet przerzutka+klamki na 9 rzędów?

Zaciski hamulca chcesz wymienić z powodu odpryskow lakieru?

Nie tylko: odpryski to jedno, ale klamkomanetki są już mocno wyhuśtane, do tego dojdą zapewne klocki, linki i pncerzyki - robi się koszt.

Co do 29er to czekam na B7, ale kiedy i za ile będzie to nikt nie wie... Zawsze mogę go nabyć na kolejny sezon w dużo lepszej cenie :)

Napisano

Tak , ze względu na 9s ( węższy łańcuch i ciaśniej upchane zębatki ). Manetki które podlinkowałem są bez klamek , tak więc przy pozostaniu ze swoich mechanicznymi musiałbyś dokupić klamki hamulca ( przy kupnie hydraulików masz to w zestawie ).

Napisano

Myślę, że przedstawiłeś bardzo ciekawy zestaw i na niego się zdecyduje - z tym, że koła to Rodi/Novatec, więc parę zeta w kieszeni zostanie.

Dzięki wszystkim za pomoc. Szpeje zamówione :)

Napisano

Dobre pytanie! Posiadam korbę Alivio FC-410, która w opisie dedykowana jest pod 8rz., ale w sieci są opinie, że powinna zatrybić z 9rz. kasetą.

Przerzutka na pewno jest pod 3x9.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...