19piter64 Napisano 28 Października 2015 Napisano 28 Października 2015 Witam, od kilku miesięcy posiadam rower z amortyzatorem podanym w temacie. Nigdy wcześniej nie miałem amortyzatora powietrznego i mam pytanie odnośnie serwisu. Wiem, że na bieżąco można używać brunoxa (czytałem, że ma swoje wady i zalety) . Po każdej jeździe wycieram golenie suchą szmatką. Generalnie w serwisie powiedziano mi , że olej wymieniać co ok. 1500km - 2000 km. Przy okazji oleju oczywistą sprawą jest czyszczenie. Czy coś więcej jest potrzebne aby zachować ten amortyzator w dobrym stanie ? Przy okazji wymiany oleju wymieniać w nim coś jeszcze ? Cytuj
inTro84 Napisano 28 Października 2015 Napisano 28 Października 2015 Zaopatrz się jeszcze w jakiś smar do o-ringów. Podczas serwisu obejrzyj wszystkie uszczelki i o-ringi pod kątem uszkodzeń. Jeśli amortyzator trzyma dobrze ciśnienie i blokada działa bez zarzutu oraz nie zauważysz żadnych uszkodzeń, to raczej nie ma sensu wymieniać nic oprócz oleju. Cytuj
19piter64 Napisano 29 Października 2015 Autor Napisano 29 Października 2015 a czy golenie smarować czymś ? Czy wystarczy przetarcie sucha szmatka po każdej jeździe ? Cytuj
SlezaFanatic Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 Wystarczy przetrzeć szmatką Cytuj
inTro84 Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 Ja psikam brunoxem na szmatkę i przecieram nią golenie. Cytuj
filipog44 Napisano 30 Października 2015 Napisano 30 Października 2015 Ja też robię w ten sposób, po każdej jeździe najpierw czyszczę golenie i uszczelki z kurzu suchą szmatką, a później lekko nasączam szmatkę Brunoxem Deo i przecieram golenie. Zajmuje to max 3 minuty a dzięki temu golenie i uszczelki zachowają się w dobrym stanie przez długi czas. Cytuj
Mod Team durnykot Napisano 30 Października 2015 Mod Team Napisano 30 Października 2015 Wiem, że na bieżąco można używać brunoxa Nie ma takiej konieczności, a wręcz bym tego nie robił ( na pewno nie tak często) Po każdej jeździe wycieram golenie suchą szmatką. To wystarczy w zupełności. Tu jest temat o serwisie Recona TK Solo Air,który ma zbliżoną budowę do XC32 http://www.forumrowerowe.org/topic/167424-serwis-rock-shox-recon-silver-tk-solo-air/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi