19piter64 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Witam, od kilku miesięcy posiadam rower z amortyzatorem podanym w temacie. Nigdy wcześniej nie miałem amortyzatora powietrznego i mam pytanie odnośnie serwisu. Wiem, że na bieżąco można używać brunoxa (czytałem, że ma swoje wady i zalety) . Po każdej jeździe wycieram golenie suchą szmatką. Generalnie w serwisie powiedziano mi , że olej wymieniać co ok. 1500km - 2000 km. Przy okazji oleju oczywistą sprawą jest czyszczenie. Czy coś więcej jest potrzebne aby zachować ten amortyzator w dobrym stanie ? Przy okazji wymiany oleju wymieniać w nim coś jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inTro84 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Zaopatrz się jeszcze w jakiś smar do o-ringów. Podczas serwisu obejrzyj wszystkie uszczelki i o-ringi pod kątem uszkodzeń. Jeśli amortyzator trzyma dobrze ciśnienie i blokada działa bez zarzutu oraz nie zauważysz żadnych uszkodzeń, to raczej nie ma sensu wymieniać nic oprócz oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19piter64 Napisano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2015 a czy golenie smarować czymś ? Czy wystarczy przetarcie sucha szmatka po każdej jeździe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlezaFanatic Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Wystarczy przetrzeć szmatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inTro84 Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Ja psikam brunoxem na szmatkę i przecieram nią golenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipog44 Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Ja też robię w ten sposób, po każdej jeździe najpierw czyszczę golenie i uszczelki z kurzu suchą szmatką, a później lekko nasączam szmatkę Brunoxem Deo i przecieram golenie. Zajmuje to max 3 minuty a dzięki temu golenie i uszczelki zachowają się w dobrym stanie przez długi czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 30 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Wiem, że na bieżąco można używać brunoxa Nie ma takiej konieczności, a wręcz bym tego nie robił ( na pewno nie tak często) Po każdej jeździe wycieram golenie suchą szmatką. To wystarczy w zupełności. Tu jest temat o serwisie Recona TK Solo Air,który ma zbliżoną budowę do XC32 http://www.forumrowerowe.org/topic/167424-serwis-rock-shox-recon-silver-tk-solo-air/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi