Gość Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Kupiłem niedawno ten licznik skuszony niską ceną. Działa i wyglada solidnie - jak to Sigma. Ale: 1. W necie nie ma instrukcji do tego modelu. A na przykladowym zdjeciu http://www.rowerowyraj.com.pl/SIGMA-LICZNIK-ROWEROWY-PRZEWODOWY-BASELINE-BC-1200,p,1240 widac, że na wyświetlaczu z lewej strony jest strzałka. Podczas jazdy pokazuje do góry, do dołu, lub zmienia sie w kwadracik. W instrukcji nie ma słowa na ten temat. Z obserwacji wynika ze jest to chyba jakaś tendencja zmian prędkości jazdy... 2. Instrukcja do tego konkretnie modelu (z czerwonym paskiem) nie jest dostepna w necie (a innych modeli Sigmy są). Zeskanowałem swoją papierową aby lepiej odczytywac, bo czcionka jest mikroskopijna. Jak ktos chce to moge wrzucić na jakiś serwer w pdf. 3. Instrukcja jest niezbyt zgodna z polskimi przepisami, bo nie wszystko jest przetłumaczone na polski - np. opisy przy obrazkach. 4. Fonty w wyświetlaczu sa niezbyt fortunnie dobrane, bo "7" przypomina nieco "2" To tyle z mojej strony. Komentarze mile widzane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Kupiłem ten licznik do drugiego roweru i niestety bardzo się zawiodłem. Ma za mało przycisków, co utrudnia korzystanie z niego, i jeszcze ten miniaturowy przycisk z tyłu, którego nie da się wcisnąć palcem, porażka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 1. W necie nie ma instrukcji do tego modelu. A na przykladowym zdjeciu http://www.rowerowyr...-BC-1200,p,1240 widac, że na wyświetlaczu z lewej strony jest strzałka. Podczas jazdy pokazuje do góry, do dołu, lub zmienia sie w kwadracik. W instrukcji nie ma słowa na ten temat. Z obserwacji wynika ze jest to chyba jakaś tendencja zmian prędkości jazdy... Te strzałki to "porównanie prędkości aktualnej ze średnią" tzn. jeśli Twoja średnia prędkość wynosi np. 20 km/h to jadąc 21 km/h (lub więcej) strzałka będzie skierowana do góry, czyli jedziesz szybciej od twojej średniej prędkości, jeśli będziesz jechał wolniej niż 20 km/h strzałka będzie skierowana w dół. Kwadracik oznacza, że aktualnie jedziesz z taką samą prędkością jak twoja średnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ink Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Dokładnie, @@SovaLTD, opisał o co chodzi. Ja mam ten starszy model bez czerwonego paska i ma on normalną "dwójkę". Ale rozumiem Twoje zdziwienie, bo używając Masterspeed 5000, parzę - 70km/h - myślałem, że się licznik zepsuł. To po prostu pokraczna dwójka - myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Te strzałki to "porównanie prędkości aktualnej ze średnią" tzn. jeśli Twoja średnia prędkość wynosi np. 20 km/h to jadąc 21 km/h (lub więcej) strzałka będzie skierowana do góry, czyli jedziesz szybciej od twojej średniej prędkości, jeśli będziesz jechał wolniej niż 20 km/h strzałka będzie skierowana w dół. Kwadracik oznacza, że aktualnie jedziesz z taką samą prędkością jak twoja średnia. Dzięki. A skąd to info? Z innego modelu Sigmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reabook Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Wystarczy chwilę pojeździć i to zauważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Ja też mam Sigme 1200 i jestem bardzo zadowolony... Nie mam żadnych problemów z wyświetlaniem dwójki itd. Bardzo prosto się go obsługuje i naprawdę mogę go polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Wystarczy chwilę pojeździć i to zauważyć. Ale ta średnia to która? Bo dzisiaj jeździłem i obserwowałem. I ta prędkość "przełączania" była cały czas taka sama, ale podczas nieprzerwanej jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Dzięki. A skąd to info? Z innego modelu Sigmy? Tak, miałem już dwa modele sigmy i w każdym było mniej więcej tak jak u Ciebie. W obecnym 1609 też mam strzałki w górę i w dół, jednak gdy jadę z tą samą prędkością co średnia to po prostu strzałki gasną i nic się nie wyświetla. Jak dla mnie przydatna funkcja, często zwracam na to uwagę. W sumie to te strzałki można jeszcze interpretować tak, że gdy świeci się strzałka w górę lub w dół to prędkość średnia rośnie lub maleje, ale to na jedno wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reabook Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Przełącz na funkcje wyświetlania na dole średniej szybkości i spójrz, że jak jest wyższa szybkość chwilowa, to strzałka jest wrócona w górę i vice versa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Ale ta średnia to która? Bo dzisiaj jeździłem i obserwowałem. I ta prędkość "przełączania" była cały czas taka sama, ale podczas nieprzerwanej jazdy. Prędkość średnia będzie oznaczona AVG. SPEED jeśli o to chodzi, zresetuj ją, przejedź się kilka km i zobaczysz co się będzie działo ze strzałkami oraz jak będzie twoja średnia z tych kilku km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 A nie denerwuje Cię to, że funkcje chwilowe i całkowite przełącza się tym samym przyciskiem? Bo mnie to właśnie strasznie irytuje. Moim zdaniem znacznie lepszym wyborem jest starszy model 1009. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Mnie to nie denerwuje, jak chcę wiedzieć jaki dystans całkowity - klikam kilka razy dolnym i mam. Potem przestawiam np. na zegarek i jadę dalej. Wizualnie ten licznik mi się bardzo podoba, a to właśnie dzięki temu że ma ilość przycisków ograniczoną do minimum. Jedyny jaki problem miałem to montaż tego licznika, a dokładnie magnesu na szprychę i czujnika na lagę. Umieściłem go z lewej strony, aby kabel puścić tak jak przewód hamulcowy i nie było możliwe zrobienie takiej odległości magnez-czujnik, jak jest w instrukcji. Jak ustawiłem magnez aby był blisko czujnika to zawadzał o zacisk hamulcowy. Mogli zrobić większy czujnik (ten mocowany na lagę). Zrobiłem ponad 2x większy odstęp jak jest w instrukcji i jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 To akurat problem wielu modeli, czujniki są w nich takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.