Skocz do zawartości

[trenażer] czy wystarczy mocy (oporu) na MTB?

Yatzeque

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę kupić trenażer z decu, model btwina model in’ride 300, który ma wg opisu 550 W.

Do tego ichniejsza opona do trenażera.

Miałem możliwość jazdy na nim w sklepie, ale na rowerze szosowym, który był podpięty.

Jedna rzecz, która mnie zastanawia to opór jaki generowany w tym sprzęcie. W sklepie na wspomnianej szosie, przy „średnich” i tym bardziej „twardych” przełożeniach było OK. Nie wiem, czy po kilku jazdach ten opór będzie wystarczający… :-) szczególnie, że w domu chciałbym jednak go używać ze starszym, wysłużonym, choć w pełni sprawnym MTB 26”.

Pytanie: czy w sytuacji jaką opisuję – korzystanie z MTB o mniejszych kołach, gdzie z przodu jest mniejsza tarcza (nie pamiętam ile, ale max 38 t) nie spowoduje, że opór trenażera będzie za mały? Macie doświadczenie z tym trenażerem na MTB?

550W za mało ?

:D

Trzeba zwrócić uwagę na to że moc oporu wzrasta wraz z prędkością obrotową koła .

Przy 30 km/h (typowa prędkość treningu) maksymalnego oporu nie uciągniesz dłużej jak przez "chwilę".

Moc przy tej prędkości i maksymalnym oporze na manetce jeszcze nie osiągnie 550W.

Dla amatora to moc w zupełności wystarczająca.

Pozdrawiam

No to trochę mnie uspokoiliscie...

Gdyby ktoś miał jeszcze jakies uwagi to chętnie sie z nimi zapoznam.

przy okazji pytanie:

dokupię oponę, też w decu. Pytanie czy do niej musi być jakaś specjalna dętka? Bo zakładam, że opona jest cienka, więc nie wiem czy ta która mam w kolejnym się zmiesci...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...