Yatzeque Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Witam, Chcę kupić trenażer z decu, model btwina model in’ride 300, który ma wg opisu 550 W. Do tego ichniejsza opona do trenażera. Miałem możliwość jazdy na nim w sklepie, ale na rowerze szosowym, który był podpięty. Jedna rzecz, która mnie zastanawia to opór jaki generowany w tym sprzęcie. W sklepie na wspomnianej szosie, przy „średnich” i tym bardziej „twardych” przełożeniach było OK. Nie wiem, czy po kilku jazdach ten opór będzie wystarczający… :-) szczególnie, że w domu chciałbym jednak go używać ze starszym, wysłużonym, choć w pełni sprawnym MTB 26”. Pytanie: czy w sytuacji jaką opisuję – korzystanie z MTB o mniejszych kołach, gdzie z przodu jest mniejsza tarcza (nie pamiętam ile, ale max 38 t) nie spowoduje, że opór trenażera będzie za mały? Macie doświadczenie z tym trenażerem na MTB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 550W za mało ? Trzeba zwrócić uwagę na to że moc oporu wzrasta wraz z prędkością obrotową koła . Przy 30 km/h (typowa prędkość treningu) maksymalnego oporu nie uciągniesz dłużej jak przez "chwilę". Moc przy tej prędkości i maksymalnym oporze na manetce jeszcze nie osiągnie 550W. Dla amatora to moc w zupełności wystarczająca. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Używam tego trenażera z rowerem MTB (zębatka 42t). Moim zdaniem opór jest wystarczający, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yatzeque Napisano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Maniak, czy na kole 26"? na jakim przełożeniu najczęściej jeździsz na trenażerze? Sczególnie jakieś dłuższe 1-1,5h "rozjazdy" sprawdziłem u mnie i mam z przodu duża tarcza również 42t, a z tyłu najmnijsza to 11t, więc chyba powinno być OK... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Zapomniałem dodać, że koło 26". Trudno odpowiedzieć mi na jakim przełożeniu jeżdżę najczęściej. Wszystko zależy od celu jaki mam zrealizować na dany dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yatzeque Napisano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2015 No to trochę mnie uspokoiliscie... Gdyby ktoś miał jeszcze jakies uwagi to chętnie sie z nimi zapoznam. przy okazji pytanie: dokupię oponę, też w decu. Pytanie czy do niej musi być jakaś specjalna dętka? Bo zakładam, że opona jest cienka, więc nie wiem czy ta która mam w kolejnym się zmiesci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurak Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Ja "zwykłej" dętki 26 nie wcisnąłem. Potrzebujesz rozmiar 26x1-1.25 lub coś w tym rodzaju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 dokupię oponę, też w decu. Pytanie czy do niej musi być jakaś specjalna dętka? Bo zakładam, że opona jest cienka, więc nie wiem czy ta która mam w kolejnym się zmiesci... Continental ma oponę pod trenażer 26 x 1,75 wchodzi bez problemu zwykła dętka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.