Cybula Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Hej. Wiem, że było juz duzo postow na ten temat, ale nigdzie nie znalazłem, co by najlepiej pasowało do mojego osprzetu. Tylko prosze moderatorow o nie zamykanie tego topiku, bo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi. A więc tak: mam kasetę SHIMANO HG30-8I, korbę SHIMANO TX70C, przerzutkę tył Alivio i łańcuch SHIMANO HG50. Zrobiłem juz okolo 5000km od roku i łancuch zaczal przeskakiwac. W co mam teraz zainwestowac kase (około 50zł)? Brac to samo, jakis lepszy model Sh. czy SRAMA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Wzial bym to samo. A tak w ogole jak stan kasety i blatow ? bo jak sa juz zuzyte to przy nowym lancuchu bedzie skakac poprostu nadal wez to pod uwage. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Blaty w tym TX tak szybko się nie zużywają wytrzymują od dwóch do trzech wymian łańcucha z kasetą. Co do łańcucha to bierz ten sam ta jak pisze wookie lub SRAM PC-58. Wookie jeśli przeskakuje to kaseta raczej zjechana, chyba że przerzutka się rozregulowała i dlatego przeskakuje wszystko możliwe, ale Alivio to bardzo dobry sprzęt jeśli chodzi o tylnią przerzutkę więc raczej nie powinna się sama rozregulować chyba że linka się rozciągnęła.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Pff mi jakies tydzien temu po powrocie z dzialki w deszczu XTR sie rozregulowal :] m nigdy nie wiadomo. Fakt korba moze byc w dobrym stanie ale obawial bym sie ze kaseta juz raczej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 No z tą kasetą to wiadomo. Zawsze łańcuch wymieniamy z kasetą, a korbę w skrajnych przypadkach. Dziwna sprawa że XTR Ci się rozregulowała, kumpel z którym jeżdżę ma XT i wynikiem rozregulowania po 9 tyś była wyciągnięta linka. Czasami też linka może się obsunąć jak jest lekko przykręcona, tłusta lub po deszczu. No i manetka może się wyrobić to wtedy trzeba wyregulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Do zalozyciela tematu - jak mozesz zrob zdjecie kasty to sie oceni w jakim stanie , korby tez mozesz. No roznie to bywa :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkel Napisano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 w zwiazku ze zmiana korby przydalby mi sie tez nowy lancuch gdyz stary ma juz ponad 4000km przebiegu i nie funkcjonuje juz idealnie niestety brak mi funduszy na Rohloffa wiec zastanawiam sie nad takimi typami: - SRAM PC-971 - Shimano cn-7701 - KMC Z9900 (to odpowiednik powyzszego Shimano?) szukalem opinii na mtbr.com ale tylko Shimano ma ich wiecej. reszta raczej niewiele. korby beda deore lx 06 a kaseta Sram PG-950-9 (tez 4k przelotu ale o dziwo w prawie idealnym stanie) No z tą kasetą to wiadomo. Zawsze łańcuch wymieniamy z kasetą, a korbę w skrajnych przypadkach. czyli kasete tez mam wymieniac nawet jesli jest nie zjechana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.