Skocz do zawartości

[łańcuch] na co wymienić?

Cybula

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Wiem, że było juz duzo postow na ten temat, ale nigdzie nie znalazłem, co by najlepiej pasowało do mojego osprzetu. Tylko prosze moderatorow o nie zamykanie tego topiku, bo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi.

A więc tak: mam kasetę SHIMANO HG30-8I, korbę SHIMANO TX70C, przerzutkę tył Alivio i łańcuch SHIMANO HG50. Zrobiłem juz okolo 5000km od roku i łancuch zaczal przeskakiwac.

W co mam teraz zainwestowac kase (około 50zł)? Brac to samo, jakis lepszy model Sh. czy SRAMA?

Blaty w tym TX tak szybko się nie zużywają wytrzymują od dwóch do trzech wymian łańcucha z kasetą.

Co do łańcucha to bierz ten sam ta jak pisze wookie lub SRAM PC-58.

Wookie jeśli przeskakuje to kaseta raczej zjechana, chyba że przerzutka się rozregulowała i dlatego przeskakuje wszystko możliwe, ale Alivio to bardzo dobry sprzęt jeśli chodzi o tylnią przerzutkę więc raczej nie powinna się sama rozregulować chyba że linka się rozciągnęła..

No z tą kasetą to wiadomo. Zawsze łańcuch wymieniamy z kasetą, a korbę w skrajnych przypadkach. Dziwna sprawa że XTR Ci się rozregulowała, kumpel z którym jeżdżę ma XT i wynikiem rozregulowania po 9 tyś była wyciągnięta linka. Czasami też linka może się obsunąć jak jest lekko przykręcona, tłusta lub po deszczu. No i manetka może się wyrobić to wtedy trzeba wyregulować.

w zwiazku ze zmiana korby przydalby mi sie tez nowy lancuch gdyz stary ma juz ponad 4000km przebiegu i nie funkcjonuje juz idealnie :D

niestety brak mi funduszy na Rohloffa wiec zastanawiam sie nad takimi typami:

- SRAM PC-971

- Shimano cn-7701

- KMC Z9900 (to odpowiednik powyzszego Shimano?)

szukalem opinii na mtbr.com ale tylko Shimano ma ich wiecej. reszta raczej niewiele.

korby beda deore lx 06 a kaseta Sram PG-950-9 (tez 4k przelotu ale o dziwo w prawie idealnym stanie)

No z tą kasetą to wiadomo. Zawsze łańcuch wymieniamy z kasetą, a korbę w skrajnych przypadkach.

czyli kasete tez mam wymieniac nawet jesli jest nie zjechana? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...