Bejker Napisano 26 Października 2015 Napisano 26 Października 2015 Cześć. Ostatnio wyciągnąłem z garażu rower z tesco z przed około 8 lat. Kosztował jakieś 150 zł. Sztywna rama, sztywny widelec. Stwierdziłem że obok mojego cocaine (garaż) przydałby się jakiś cross czy tam przełaj. Wyciągnąłem karton starych części i jak na razie wygląda to tak:rama i widelec zostałykierownica i mostek zostały (głowką 1")opony to crossowe cst korba suntour na kwadrat (22/32/44)przerzutka tył tzmanetki shimano st-efvki tektro z klockami clarksakoła to z jakiegoś czeskiego ''fulla'' na wolnobiegi to by było na tyle. na początek chce wymienić koła (budżet około 200 zł) ale to najmniejszy problem. Końcem zimy myślałem o zmianie ramy + widelca (i oczywicsie kierownica+mostek) na coś ''przyszłościowego''. Rama pod vki i sztywny widelec. Czego szukać ? Pytam teraz bo jesli znalazłoby się coś sensownego to zawsze coś można wymyślić. Pierwszą opcją jest kupno razem widelca i ramy np. jakiegoś starszego treka, a druga kupno klasycznej ramy do xc i znalezienie jakiegoś widelca. Ma ktoś jakieś pomysły jak to zrobić max tanio i skutecznie ?Pozdro
tobo Napisano 26 Października 2015 Napisano 26 Października 2015 Rower wart 150 zł, chcesz zainwestować w koła 200 a pod koniec zimy w ramę, widelec, kierownica, mostek (stery też). Nie wiem jakie na to mają iść środki ale skoro koła 200 to reszta ze dwa razy tyle. Nie jest sensowniej kupić na wiosnę używkę bez grzebania w trupie?
Siurak Napisano 26 Października 2015 Napisano 26 Października 2015 Również jestem za kupnem używki. Sam mam w domu kilka rowerów ze śmietnika i za każdym razem jak myślę o ich reanimacji i zaczynam przeglądać allegro to wychodzi mi, że dużo taniej wyjdzie kupno podobnej klasy używki. Pojedyncze części w tym przedziale cenowym praktycznie w ogóle się nie kalkulują. Sam Twój czas pracy przy takim rowerze przekroczy pewnie jego wartość
Bejker Napisano 26 Października 2015 Autor Napisano 26 Października 2015 Kupno używki poniżej <1000 zł jest niemożliwe. Przynajmniej takiej jakiej bym chciał. Vki, sztywny wideł, koło pod kasete. Tutaj zapłace 200 za koła. ewentualnie sam tył za jakieś 130 zł, potem myślę że około 200-300 za ramę i widelec i koło 120 za kierownice+mostek. Chyba żeby w obecny rower włożyć max 100 zł na rzeczy niezbędne i jeździć np. do wakacji i zbierać na coś w stylu kross evado ?
Pegasus Napisano 26 Października 2015 Napisano 26 Października 2015 Pokaż zdjęcie tego sprzęta, to będzie łatwiej ocenić opłacalność.
przmor Napisano 26 Października 2015 Napisano 26 Października 2015 Jak kupisz uzywke to tez bedziesz mial predzej lub pozniej choc raczej predzej do wymiany sporo czesci bo jakos nie wyobrazam sobie sprzedawcy wymieniajacego zuzyte elementy przed sprzedaza roweru aby nabywca nie musial isc w koszty.
Siurak Napisano 26 Października 2015 Napisano 26 Października 2015 @@przmor,A jakie to zużyte części będą w używanym crossie do 1000 zł? Ja z niezbędnych widzę tylko smar i kulki w piastach. Napęd na pewno będzie w podobnym / lepszym stanie niż ten w 8 letnim tesco więc tak czy inaczej czekałaby wymiana.@,Moim zdaniem dołóż te 100 zł aby dało się jeździć. W przyszłości będzie elegancki bułkowóz na zakupy którego nie strach zostawić pod sklepem Wydaje mi się, że bez problemu trafisz używkę za 1000 zł która da Ci dużo większy komfort z jazdy niż stary budżetowy rower.
Bejker Napisano 26 Października 2015 Autor Napisano 26 Października 2015 Napęd w tym rowerze z tesco jest prawie nowy przejechane max 40 km. Ale faktycznie dołoże wszystko co niezbędne. Wyjdzie mnie to max 150 zł. Jeśli tylne koło się posypie to wyłoże to kolejne 150 i gotowe A tak na przyszłość. Z takich tańszych crossów to coś oprócz evado i unibikeów jest ? A i zapomnialem o lazaro jeszcze.
Siurak Napisano 26 Października 2015 Napisano 26 Października 2015 Kands maestro też całkiem fajny cross. Kolega kupił w tym roku i jeździ to ok.
Bejker Napisano 27 Października 2015 Autor Napisano 27 Października 2015 Swoich zdjec nie mam ale znalazlem cos podobnego w necie. Rama i widelec to cos w tym stylu: http://roweroweporady.pl/wp-content/uploads/2011/03/najtanszy-rower.jpg http://wrower.pl/images/strony/004/full/kupowanie_rower_hit.jpg
Mod Team Pixon Napisano 27 Października 2015 Mod Team Napisano 27 Października 2015 Przy obecnej modzie przejścia z 26" na nowsze rozmiary kupno używki w starym i niemodnym rozmiarze jest bardzo bardzo opłacalne. Więc nie wiem o czym ty piszesz, że za 1000 zł nie znajdziesz nic ciekawego.
Poochaty Napisano 27 Października 2015 Napisano 27 Października 2015 Dokładnie. Szczególnie, że jeśli chcesz przeznaczyć na ramę i widelec 200-300 zł, to praktycznie każdy rower do 1000 zł będzie w podobnym albo wyższym standardzie jak ta rama...
modrzew Napisano 27 Października 2015 Napisano 27 Października 2015 Tylko pytający docelowo szuka crossa a nie MTB 26” Co nie znaczy, że nie jest to warte rozważenia.
parmenides Napisano 27 Października 2015 Napisano 27 Października 2015 Moim zdaniem nie warto przy tym rowerze nic robić. Jeśli szukasz czegoś taniego, to może wybierz się do decathlonu i przymierz się do taniego złomka typu: http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-300-man-id_8284495.html#anchor_ComponentProductFeatures lub jeszcze tańszego: http://www.decathlon.pl/rower-gorski-kemmel-man-id_8294692.html Na tym pierwszym jeżdżę od dwóch lat i służy jako rower na zimę, na rodzinne przejażdżki po lesie i na okazjonalne dojazdy do pracy. Przejechałem na nim dwa sezony - ok. 4k km. Raz wymieniałem łańcuch, wymieniłem opony, pedały. Zostawiam go na mieście, stoi pod domem przez cały rok. Nic się z nim nie dzieje. Tani i robi robotę. tak to wygląda: pozdr
Bejker Napisano 27 Października 2015 Autor Napisano 27 Października 2015 Te rowery maja sterowke 1 1/8 ? Bo oprocz tego i montażu przerzutki na hak nie ma zadnych różnić. Tez slabe kola, tyl pod wolnobieg, vki nawet gorsze, tak samo korba
parmenides Napisano 27 Października 2015 Napisano 27 Października 2015 no, ale Ty chcesz slaby rower. Ten będzie mieć gwarancję na dwa lata. Ok - rozumiem, szukasz czegoś innego, bardziej wypasionego:)
Bejker Napisano 27 Października 2015 Autor Napisano 27 Października 2015 Nie. Tylko tutaj wklad okolo 100 zl dam mi prawie to samo. Roznica bedzie rama pod 1 1/8 i mozliwosc wymiany przerzutki na lepsza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.