Skocz do zawartości

[koła rowerowe] Jak zdobyć taką...

najer.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, niedawno kupiłem sobie koła rowerowe oraz hamulce tarczowe (tarczówki)

Podczas kupowania była informacja że koła są przystosowane pod hamulce tarczowe.

Jednak mam mały problem ponieważ nie wiem jak zamontować te hamulce bo nie mam tej części przy kołach, ja to nazwałem ''nakrętką''

sdpr2q.jpg

A przy kołach mam tylko to :

3707BDBF-76C7-42B5-BDB0-481FE25779D4.JPE

I teraz mam pytanie czy można osobno kupić tą ''nakrętke'' i założyć do koła ?

Przepraszam w razie jakich kolwiek problemów, jest to mój pierwszy temat na forum i nie wiedzialem gdzie go dokładnie umieścic.

Napisano

Tego nie da się kupić bo to jest część korpusu piasty.

Ta druga piasta pozwala zamontować na niej dwie zębatki. Jest ona stosowana w rowerze typu ostro koło. 

Jakie koła kupiłeś? Może masz mocowanie Cl

Napisano

Ogólnie rzecz biorąc, dawno dawno temu występowały piasty, gdzie mocowanie tarczy było dokręcane. Ale wydaje mi się, że w tym przypadku będzie to skórka nie warta wyprawki.

Napisano

Istnieją takie piasty (w makrokeszach) gdzie nakręca się na piastę właśnie taką "nakrętkę" z sześcioma otworami do tarczy. Kiedyś gdzieś to widziałem osobno w jakimś sklepie internetowym lub na alle, ze 3 lata temu... I jeszcze uwaga jest taka,że rozstaw tych otworów nie był standardowy - także faktycznie gra nie warta świeczki.

Tu ktoś miał podobny problem i udało mu się kupić:

http://www.forumrowerowe.org/topic/118872-mocowanie-tarczy-gdzie-kupic-samo-mocowanie-tarczy-na-6-srub/

Napisano

Wystarczy wpisać w google "tarcza hamulcowa rower nakrecana" i wyskoczy to czego szukasz.

Udało mi się znaleźć prawdopodobnie taką tarcze jak potrzebujesz ale nie gwarantuje że będzie pasować.

Kiedy widziałem też taką w tym sklepie możesz spróbować do nich napisać może jeszcze będą mieli.

Napisano

Zakup tego elementu graniczy z cudem.

Szukając o tym informacji znalazłem informacje że to mocowanie ma prawdopodobnie inny rozstaw śrub niż standardowa tarcz więc zakup bez tarczy to raczej kiepski pomysł.

Napisano

To będziesz miał drugą na zapas, skoro już upierasz się przy tym rozwiązaniu :) 15 zł to nie majątek, a raczej bardzo tanio co nie świadczy dobrze o jakości tej tarczy ;) A takiej tarczy nigdzie nie kupisz bo ma nietypowy rozstaw otworów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...