cyfrowyduch Napisano 25 Października 2015 Napisano 25 Października 2015 Przejeździłem ten sezon na Krossie B6 i chciałbym go troszkę odchudzić przed przyszłym sezonem. Amorek już zakupiłem, teraz pora na koła. I tu proszę o pomoc znawców tematu. Koła w B6 ważą ok 2400 g. W oko wpadły mi koła Shimano XT - cena 1200 zł., waga 1860 g. Szukając w necie kółek widziałem zestawy w podobnej cenie, ale ważące 1600 - 1700 g. Były to w większości jakieś składaki na Novatecach, na różnych obręczach i oczywiście cieniowanych szprychach - najczęściej 2.0-1.5-.2.0. I tu pojawia się wątpliwość, ponieważ ważę 85 kg. (waga nie podlega negocjacji) czy takie wylajtowane kółka dadzą radę ? Nie jeżdżę w jakimś trudnym terenie (raczej płaskie lasy Puszczy Piskiej, czasem się jakaś górka trafi), ale jadąc nie chcę się zastanawiać czy ten lub następny korzeń / dziura nie zakończy żywota moich kół. Tak więc na ten moment zdecydowany jestem na Shimano XT - ale może polecicie coś lepszego (i nie cięższego, a równie wytrzymałego) w podobnej cenie ? Dziękuję z góry
gtb Napisano 25 Października 2015 Napisano 25 Października 2015 Pisz do Daveo zaproponuje Ci na pewo coś fajnego w tych pieniądzach ( sam ostatnio brałem u niego komplet na DT 350 , felgach M442 i cieniowanych Pillarach - wyszły mnie 1300 ). Tu masz jego zestawik : http://allegro.pl/kola-dt-350s-sp-dt-m442-29er-tb2016-i5469373717.html
cyfrowyduch Napisano 25 Października 2015 Autor Napisano 25 Października 2015 Bardzo ciekawa opcja, fajna waga, szerokie obręcze. Tylko te piasty jakby olejna na niebiesko maźnięte
beskid Napisano 25 Października 2015 Napisano 25 Października 2015 Nie bój nic bo inne kolorki też są Oczywiście nie dasz rady wsadzić tych pod sztywną oś.
gtb Napisano 25 Października 2015 Napisano 25 Października 2015 Te z linku akurat są pod oś 15 i 12. Ty potrzebujesz pod standardowy zacisk. Ja swoje mam na czarnych piastach w cenie podanej wyżej. Pisz do niego śmiało przez forum - bardzo kontaktowa osoba i jako "składacz" kół ma już wyrobioną markę na tym forum - na pewno skroi coś dla Ciebie.
cyfrowyduch Napisano 25 Października 2015 Autor Napisano 25 Października 2015 Ja właśnie potrzebuję przodu pod 15 mm - nowy amorek już czeka na montaż
beskid Napisano 25 Października 2015 Napisano 25 Października 2015 Tył jest problemem a nie przód i tu nic nie zmienisz. Zresztą nie ma specjalnie takiej potrzeby.
cyfrowyduch Napisano 25 Października 2015 Autor Napisano 25 Października 2015 Ale w opisie aukcji (tabela ze specyfikacją kół) jest też opcja Quick Release 135mm.
gtb Napisano 25 Października 2015 Napisano 25 Października 2015 Z dopasowaniem odpowiedniego rozmiaru pod ramę nie ma problemu. Prowadzi On sklep tylko z kołami i częściami do nich ( http://www.daveo.pl/ ) , tak więc wszystko jest robione pod klienta - nie jesteś zdany na gotowce które są na stanie.
madziu Napisano 25 Października 2015 Napisano 25 Października 2015 Nie patrz na aukcje. Trzeba się z nim skontaktować. Dawid (Daveo) ma stronę internetową, której nazwy można się łatwo domyślić ;-). Doradzi, złoży i przyśle koła - takie jak sobie zażyczysz. Każdy etap na najwyższym poziomie. Byłem ciut zszokowany (pozytywnie :-)) tym, jak zapakowane były kółka, które u niego niedawno zamówiłem. Będziesz Pan zadowolony ;-) @gtb ubiegłeś mnie :-)
beskid Napisano 25 Października 2015 Napisano 25 Października 2015 Składanie polega na tym, że możesz sobie wybrać co chcesz. Nie wiem czy z powodu wagi i rozmiaru koła nie lepiej wstawić obręcz na 32 otwory zamiast 28. Do tego z mojej perspektywy wybrał bym mosiężne nyple.
cyfrowyduch Napisano 25 Października 2015 Autor Napisano 25 Października 2015 Dziękuję Wszystkim za rady, pozostaje mi już tylko skontaktować się z Daveo
modrzew Napisano 26 Października 2015 Napisano 26 Października 2015 85kg to żadna ekstremalna waga, ot zdrowy facet normalnych rozmiarów Sam ważę przeważnie 3-cyfrowo i posiadam kółka na cieniowanych Pillarach, choć co prawda z dość pancernymi obręczami i jest ok.
cyfrowyduch Napisano 26 Października 2015 Autor Napisano 26 Października 2015 85kg to żadna ekstremalna waga, ot zdrowy facet normalnych rozmiarów Tak mi mów ...
dziksoltys Napisano 26 Października 2015 Napisano 26 Października 2015 85kg to żadna ekstremalna waga, ot zdrowy facet normalnych rozmiarów Sam ważę przeważnie 3-cyfrowo i posiadam kółka na cieniowanych Pillarach, choć co prawda z dość pancernymi obręczami i jest ok. możesz napisać jakie masz koła bo za niedługo też będę kupował a moja waga to zawsze 3 cyfry
cyfrowyduch Napisano 26 Października 2015 Autor Napisano 26 Października 2015 możesz napisać jakie masz koła bo za niedługo też będę kupował Mam fabryczne koła od Kross B6 (mod. z 2015 r.) - obręcze WTB Speed Disc i19 29" - piasty: Joy Tech D041DSE, Joy Tech D142DSE Są więc na sprzedaż.
modrzew Napisano 26 Października 2015 Napisano 26 Października 2015 Pytanie było chyba do mnie sądząc z cytatu Kółka mam składane przez Daveo: piasty dt350, obręcze Dartmoor Revolt, szprychy Pillar potrójnie cieniowane. Zestaw IMHO dość pancerny i nie ważący przy tym nie wiadomo ile. Tylko nie wiem czy nie zagalopowałem się nieco z wychwalaniem ich sztywności, bo w moim przypadku mowa o 26” a nie 29”, także przepraszam bo mogłem wprowadzić w błąd :/ A co do wagi 85kg, to o ile nie masz przy tym np. 150cm wzrostu, to przecież nic nienormalnego A jeśli do tego dochodzi np. uprawianie jakiejś dyscypliny rozbudowujacej mięśnie, to przecież musi się trochę ważyć nawet przy mniejszym wzroście. Ja akurat niestety jestem nieco otyły...
cyfrowyduch Napisano 26 Października 2015 Autor Napisano 26 Października 2015 Pytanie było chyba do mnie sądząc z cytatu Pytanie faktycznie było do Ciebie - pośpieszyłem się. Co do wagi to moja jest ok, 85 kg, przy 187 cm wzrostu, ale jak jadę z kumplem wprawdzie niższym, ale ważącym 60 kg to czego bym nie robił to i tak ma lżej i łatwiej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.