Abihabi87 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Witam Posiadam buty spd shimano m089 mtb. Średnio co około 100 - 200 km muszę je serwisować bo dość irytującą trzeszczą podczas pedałowania (tak jak bym jechał starym złomem ,który nigdy nie widział smaru). Serwis polega na rozkręceniu bloków, wyczyszczeniu wszystkich elementów rozbieralnych, nasmarowaniu śrubek, płytek. Pytanie do was, czy wy też tak macie ze swoim butami ? dodam ,że jeżdżę w 90% las i 10 % asfalt lub ścieżka rowerowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Mam to samo nawet te same buty. To trzeszczenie jest spowodowane małym luzem miedzy blokiem a samym pedałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Też mam ten irytujący problem w M163. Pomaga pryśnięcie raz na jakiś czas pedałów smarem silikonowym w sprayu. Trochę syf się klei ale przynajmniej cisza jest. Co ciekawe skrzypi tylko lewy but. W prawym wszystko wygląda tak samo a jest cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 mi tam nic nie trzeszczy, ale bloki mam bardzo mocno dokręcone do butów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertocarlos Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Ja mam buty M088 i od czasu do czasu mam to samo, po myciu roweru leciutko smaruje zatrzaski pedalow i problem znika na dluzszy czas. Tak jak kolega wyzej napisal ,mocno dokrecam bloki,nie wiem czy to cos pomaga ale problem z trzeszczeniem pojawia sie naprawde sporadycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Mi tam sam blok nie trzeszczy, ale M088 + PD-520, czasami lubią skrzypiec podczas jazdy, a skrzypi na 100% łączenie pedał blok. Z 3k km zrobione, w lekkich warunkach, jakoś mega wyjechane nic nie jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Problem z trzeszczeniem może wynikać z słabego przykręcenia bloków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 dobry smar teflonowy (lub smarem do lancucha) na miejsce styku but/blok-ramka pedału.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Problem z trzeszczeniem może wynikać z słabego przykręcenia bloków.W moim przypadku mocniej się chyba nie da. Miejsce w podeszwie jest już praktycznie zmiażdżone przez dokręcanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2015 "Suchy" smar teflonowy załatwia problem bez rozkręcania bloków. Nie łapie brudu, eliminuje trzaski (do następnego razu). W moich starych sh 123 w miarę upływu czasu trzeszczenie ustało. Aplikowanie teflonu dużo mniej upierdliwe niż ciągłe rozkręcanie buta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.