Skocz do zawartości

[Rower do 2 tys] Rocky mountain

mrhonest

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Pisze do was aby się poradzić. Szukam dla siebie roweru do jazdy na codzien, jakieś dluzsze wyprawy, czasem w gory. Kwota jaka chcialbym przeznaczyc to do 1500 zł choc gdybym znalazl ladny model, wart dolozenia, to dalbym te 2 tys. Moje poszukiwania zawieraja sie w obrebie uzywek...

Dlatego tez znalazlem...

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5746747757

Co sadzicie o tym rowerku ? Zdaje sobie sprawe ze w tej kwocie nie ma co oczekiwac cudow, tym bardziej fulla ale moje problemy z kregoslupem powoduja ze wlasnie takiego szukalem... bedzie wygodniej niz na sztywniaku ? Co o nim sadzicie ?

Napisano

Nie zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem...

a co sądzicie o tym konkretnym modelu Rocky Mountain? Czesciach i ramie ? Miał ktoś może styczność ?

Napisano

A może zastanów się czy jazda na co dzień i „czasem w góry” cokolwiek by to nie znaczyło, to naprawdę powód by pchać się w zabytkowego fulla? Fajnie, że rowerek obwieszony biżuterią jak ruski generał orderami, ale pomyśl chociażby o serwisowaniu tego (zawieszenie, itp.)

Pomyśl o tym czego realnie potrzebujesz, skup się na jakimś w miarę nowym sensownie złożonym rowerze i dołóż do niego amortyzowaną sztycę jak pisze przedmówca. Albo napisz wprost: chce mieć taki rower bo tak, abstrahując od choroby kręgosłupa.

BTW w ciągu ostatnich 2-3 dni kolejny tego typu temat, inny pytającego z rzekomo chorym kręgosłupem poniosła fantazja w kierunku ramy od zjazdówki ;)

Napisano

Hmm... no szczerze mówiąc jakoś mimo wszystko ciągnie mnie do fulla... w sensie roweru do wszystkiego... ale tez przede wszystkim chodzi o wygodę...

Czyli odradzacie ten konkretny model ? Rama w nim to juz kompletna 'kaszana' wg Was niewarta kupienia ?

Napisano

Full MTB to nie jest rower do wszystkiego, tylko rower do jazdy w terenie. Zawieszenie z tyłu nie służy do tego żeby udawać kanapę tylko ma zapewnić trakcję w trudnych warunkach. Wygoda to ewentualnie pochodna tego, o ile da się tak zestroić zawieszenie i przy okazji nie zabujasz się na śmierć podczas normalnej jazdy, co nie jest takie pewne w przypadku takich starych lub tanich wynalazków. Jak to ma być bułkowóz to IMHO szkoda nawet tego starego Rocky'ego.

Napisano

Jak ma być wygodnie, to weź sobie jakiegoś nowego lub prawie nowego sztywniaka 29 cali, dokup szerokie opony (Nobby Nic 2,35?), napompuj na minimum i będziesz miał super. Mniej się umęczysz niż na jakimś starym bujaku. A w trudnym terenie i tak za amortyzację powinny robić nogi. Tyłek z siodła i będzie OK.

Napisano

Odpuść jakiegokolwiek wiekowego fulla bo kupno tego to wywalenie kasy w błoto. Jeśli chcesz wydać te 1,5-2k zł na rower to szukaj 29 lub 27.5 o skoku 100mm.  Full za te pieniądze to będzie złom , skarbonka .

Napisano

Nowy „fól” z Decathlonu za 1699zł http://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-500-s-id_8322471.html

Oczywiście amortyzacja pełni tu głównie funkcję ozdobną, sprzęt oczko wyżej niż makrokesz, niemniej jeśli to ma być głównie bułkowóz o wyglądzie MTB to coś tam mu się pod tyłkiem ugina. O ile nie użyje się go do ambitniejszych zastosowań to raczej nie grozi śmiercią lub kalectwem ;) A przynajmniej masz nowy sprzęt, gwarancję, itp.

Mieszczuch z „amortyzowanym” ogonem za 1100zł także z Deca http://www.decathlon.pl/rower-uniwersalny-original-700-id_8165505.html Nie wiem co tam masz z tym kręgosłupem, ale jeśli pozycja na rowerze musi być wygodna/wyprostowana i nie musi toto udawać MTB, to możesz się tym zainteresować. Także fabryczne siodło będzie bardziej „kanapowe”.

Napisano

Tak Panowie przegladajac allegro, natrafiłem na ramę Rocky mountain element za... 1000 zł... a wygląda identycznie jak ta, która jest w puerwszym rowerze przeze mnie podesłanym. Czy więc jeśli to jest taka 'kaszana' to dlaczego ludzie to sprzedają jeszcze w takich cenach ?

Koles od tego Rockiego był skłonny sprzedać ten rower za 1500 zł...

a inna jeszcze sprawa... pisaliscie, że jednozawiasowiec to lipa... przeglądając allegro widziałem jednozawiasowce za okolo 10 tys zł... wiadomo osprzęt wysokiej klasy ale rama jako tako nie wyróżnia się niczym szczegolnym w porównaniu z tymi za 1000 zł...

Napisano

W dniu 26.10.2015 o 20:31, mrhonest napisał:
pisaliscie, że jednozawiasowiec to lipa... przeglądając allegro widziałem jednozawiasowce za okolo 10 tys zł... wiadomo osprzęt wysokiej klasy ale rama jako tako nie wyróżnia się niczym szczegolnym w porównaniu z tymi za 1000 zł...

Jednozawiasowiec nie równy jednozawiasowcemu . Dobrze dopracowany 1 zawias daje masę frajdy z jazdy a przy tym nie usztywnia się znacząco przy hamowaniu.  

Napisano

Jednozawias czy czterozawias to jest tak czy siak co najwyżej dylemat dla kogoś, kto ma zamiar używać takiego roweru zgodnie z przeznaczeniem.

A do Pytającego dalej nie dociera, że zabytkowy full to może być taka skarbonka niczym auto z Rzeszy co to niby Niemiec pod kocem trzymał i płakał jak sprzedawał, a może być złożone z czterech ;) Jak mu pierdykną te cudowne xtry czy stary wideł lub damper albo inne tam łożyskowanie, to będzie sobie szukał starzywa na Alledrogo albo prędzej kombinował części od makrokeszy i z lokalnego sklepu metalowego.

A aukcje mają to do siebie, że ludzie często życzą sobie dziwne pieniądze za różne truchła, byle była ładna etykietka i dorobiona filozofia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.