dejot Napisano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Witam! Własnie wróciłem z 3-dniowej wyrawy do puszczy białowieskiej:) Chciałbym pokrótce przedstawic tą wyprawe i gorąco polecic miejsce niewątpliwie urokliwe. Na początku plan czasowy: dzien pierwszy: przyjazd(pociagiem lub rowerem -50 km) i zaklimatyzowanie sie w ośrodku wypoczynkowym w Dubiczach cerkiewnych (bazie wypadowej) dzien drugi: Rowerowy wypad do Białowieży (ok 80 km w obie strony) dzien trzeci: spakowanie sie i powrót do domu (pociągiem lub rowerem -50 km) Od razu chcialbym polecic powyższy ośrodek: za 2 doby zaplacilem 50 zlotych- nowe hatki z bali drewnianych krytych gontem, kominek, tv, kuchnia, w kazdym pokoju łazienka z prysznicem, na terenie osrodka basen grille sauna i ogniska do korzystania bez ograniczen Jakby ktos z dalszej polski mial ochote to jest możliwosc dotarcia pociągiem- połaczenie z hajnówką i siedlcami raczej dogodne. Sama wyprawa do Białowieży to bylo w koncu cos... Wreszczie moj rower mogł zostac solidnie przetestowany. Dystans 40 km w jedną stronę to co prawda wielkość dla początkujących ale na budziku mniej niz 29km/h nie bylo wiec to chyba niezle;) Coż opowiadac... puszcza. Jedzie sie wysmienicie bo droga dobra, cały czas w cieniu, brak wmordewindu itp. Dystans w obie strony poknalismy jedna droga- asfaltowa choc mozna bylo użyć zielonego szlaku turystycznego i przebić sie przez serce puszczy tak by nie powtarzac trasy z powrotem. Polecam zarówno bazę wypadową jak i trase. Teraz żałuje ze nie było mnie Na ostatnim rajdzie do Białowieży tydzien temu... musiało być super. Następnego już nie przegapię Pozdrawiam serdecznie. PS. Jakby ktoś mial jakieś pytania chętnie odpowiedzi na nie udzielę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evvcik Napisano 28 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Witam. To mój pierwszy post na forum ;-). Również w tym okresie byłam w Białowieży. Jechałam pociagiem z Warszawy do Hajnówki, potem na nocleg do Białowieży, ale ze względu na pogodę jechałam szosą - choć planowałam jechać przez Topiło. Po zakwaterowniu się u przemiłych Państwa w "Domku pod bocianem" (polecam!!) zrobiłam jeszcze rundkę po polanie białowieskiej. Następnego dnia przejazd przez Starą Białowieżę do Narewki i kółeczko Wilczym Szlakiem po Obwodzie Ochronnym Hwoźna. Nocleg pod namiotem w Rybakach nad Zalewem Siemianowskim. Kolejny dzień przyniósł niestety takie opady deszczu, że dojechałam tylko do Michałowa skąd kumpel mnie ściągnął do Białegostoku. Wycieczkę wspominam bardzo miło. Też polecam Puszczę i w ogóle "Polske Egzotyczną" ;-) Fotki na stronie: http://stc.org.pl/~ewcik/egz.ewa/ Szlak Polski Egzotycznej na stronie: http://www.exoticpoland.info/ Pozdrawiam wszystkich sakwiarzy i maniaków rowerowych. :surprised: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekJ Napisano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 ....... Polecam zarówno bazę wypadową jak i trase. Teraz żałuje ze nie było mnie Na ostatnim rajdzie do Białowieży tydzien temu... musiało być super. Następnego już nie przegapię Pozdrawiam serdecznie. PS. Jakby ktoś mial jakieś pytania chętnie odpowiedzi na nie udzielę Witam, Mam zamiar się tam wybrać i to właśnie do tej konkretnie miejscowości. Czy znasz jakieś dobre mapy tego regionu? Albo ew. jakieś linki do stron ze szlakami? Bo właśnie tak zachodzę w głowę czy zwykła topograficzna mapa będzie ok. Zanoszę się z kupnem przewodnika Pascala z Podlasia ale też nie wiem czy będzie akurat ten fragment w miarę solidnie opisany. Jakieś sugestie? Pozdrawiam, MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evvcik Napisano 3 Września 2006 Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Witam, Zanoszę się z kupnem przewodnika Pascala z Podlasia ale też nie wiem czy będzie akurat ten fragment w miarę solidnie opisany. Przewodnik Pascala "Podlasie na rowerze" jest jak najbardziej wskazany. Dużo ciekawych i dobrze opisanych tras. Co do samej Białowieży to ja używam mapy "Puszcza Białowieska - część polska" (1:50 000) wydanej przez Północnopodlaskie Towarzystwo Ochrony Ptaków, ale wiem, że są i inne mapy z zaznaczonymi szlakami turystycznymi - pieszymi. konnymi i rowerowymi. Najciekawsze linki: http://www.bialowieza.org.pl/ http://www.bpn.com.pl/ http://www.bialowieza.net.pl/ No i w ogóle o Podlasiu: http://www.wrotapodlasia.pl/ Pozdrawiam E. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekJ Napisano 4 Września 2006 Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Witam! Własnie wróciłem z 3-dniowej wyrawy do puszczy białowieskiej:) Chciałbym pokrótce przedstawic tą wyprawe i gorąco polecic miejsce niewątpliwie urokliwe. Na początku plan czasowy: dzien pierwszy: przyjazd(pociagiem lub rowerem -50 km) i zaklimatyzowanie sie w ośrodku wypoczynkowym w Dubiczach cerkiewnych (bazie wypadowej) dzien drugi: Rowerowy wypad do Białowieży (ok 80 km w obie strony) dzien trzeci: spakowanie sie i powrót do domu (pociągiem lub rowerem -50 km) Od razu chcialbym polecic powyższy ośrodek: za 2 doby zaplacilem 50 zlotych- nowe hatki z bali drewnianych krytych gontem, kominek, tv, kuchnia, w kazdym pokoju łazienka z prysznicem, na terenie osrodka basen grille sauna i ogniska do korzystania bez ograniczen Jakby ktos z dalszej polski mial ochote to jest możliwosc dotarcia pociągiem- połaczenie z hajnówką i siedlcami raczej dogodne. Sama wyprawa do Białowieży to bylo w koncu cos... Wreszczie moj rower mogł zostac solidnie przetestowany. Dystans 40 km w jedną stronę to co prawda wielkość dla początkujących ale na budziku mniej niz 29km/h nie bylo wiec to chyba niezle;) Coż opowiadac... puszcza. Jedzie sie wysmienicie bo droga dobra, cały czas w cieniu, brak wmordewindu itp. Dystans w obie strony poknalismy jedna droga- asfaltowa choc mozna bylo użyć zielonego szlaku turystycznego i przebić sie przez serce puszczy tak by nie powtarzac trasy z powrotem. Polecam zarówno bazę wypadową jak i trase. Teraz żałuje ze nie było mnie Na ostatnim rajdzie do Białowieży tydzien temu... musiało być super. Następnego już nie przegapię Pozdrawiam serdecznie. PS. Jakby ktoś mial jakieś pytania chętnie odpowiedzi na nie udzielę Witam, No teraz to i ja mogę coś powiedzieć na ten temat Wczoraj właściwie wróciliśmy z kumplem z wyprawy do Dubicz Cerkiewnych. Jako baza wypadowa faktycznie rewelacyjna, ceny przystępne, co więcej, myślę że o takich cenach za nocleg w innych częściach kraju można tylko pomarzyć Wyprawa do Białowieży... hmmm no co tu dużo gadać.... rewelka Zrobiona trasa z Dubicz Cerkiewnych potem Kleszczele, Czeremcha i właściwie od Czeremchy dopiero zaczyna się przygoda z puszczą Z Czeremchy do Białowieży jedzie się właściwie cały czas leśnymi drogami.Cisza, spokój, wszędzie zielono, czysto, żadnych śmieci w lesie, po prostu aż się chce jechać. Powrót już asfaltówką z Białowieży do Hajnówki i potem zjazd w lewo na Dubicze Cerkiewne. Pokonany w sobotę dystans to 120 km. Muszę przyznać że dla takiego mieszczucha jak ja, taka wycieczka to "sam miód". Ogólnie wszystkim te rejony mogę tylko polecić... Pozdrawiam, MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.