VtracK Napisano 24 Października 2015 Napisano 24 Października 2015 (edytowane) Witam! Dzisiaj rozebrałem mojego XCM'a z blokadą dla konserwacji i nasmarowania i mam takie problemy: - po nasmarowaniu i wyczyszczeniu goleni stał sie bardzo miekki ,waże tylko 55 kg a gdy przeniose ciężar na przód to wchodzi do połowy - amora po ugięciu wydaje dziwny dzwięk (słychac sprężyne) - po przykręceniu kierownicy ta ciężko się obraca, gdzy podniose przednie koło kiera wogóle się nie zkręca tylko stoi sztywno - nie wiem po której stronie na samym dole goleni jest taki plastikowy "czop" po stronie ze sprężyną czy po stronie blokady Prosze mi pomóc bo jeżdze tym rowerem codziennie do szkoły Rower to kellys scarpe Edytowane 24 Października 2015 przez VtracK Cytuj
Pegasus Napisano 24 Października 2015 Napisano 24 Października 2015 Wyciągałeś rurę sterową z główki ramy?? Jeśli tak to może zbyt mocno skręciłeś łożyska steru. To że jest miękki to chyba prezent a nie problem moim zdaniem. Cytuj
ACTIVIA Napisano 24 Października 2015 Napisano 24 Października 2015 Nie skręciłeś ty za mocno ten grzybek - przez to zbyt mocno dociska ci na łozyska i je blokuje przez to ciężko ci obrócić kierownicę Sprężynę słychac ze względu tego że trze w środku o rure goleniową. Często dają po środku sprężyn taka osłonę termokurczliwą co tłumi ten hałas podczas pracy amorka Cytuj
VtracK Napisano 24 Października 2015 Autor Napisano 24 Października 2015 (edytowane) A da mi ktos schemat czy cos w tym stylu jak ułożyć simeringi bo jak wyjąłem cały amor z główki ramy to mi sie wysypały (4 + łożysko) i jakoś je ułożyłem ale niewiem czy dobrze :/ a to że jest miękki to dobrze ale nie wiem czy to normalne bo jak czytałem to podobno pod moją wagą niewiele się uginają Edytowane 24 Października 2015 przez VtracK Cytuj
Pegasus Napisano 24 Października 2015 Napisano 24 Października 2015 Może wyciągnąłeś elastometr? Cytuj
VtracK Napisano 24 Października 2015 Autor Napisano 24 Października 2015 (edytowane) Nie bo nie rozkrecałem tam co jest sprężyna bo klucza nie mam. Poluzowałem te stery i kiera lepiej chodzi. Zauważyłem że amortyzator się zmiękczył lecz stracił na tłumieniu tak mi sie wydaje Edytowane 24 Października 2015 przez VtracK Cytuj
ACTIVIA Napisano 24 Października 2015 Napisano 24 Października 2015 Tam masz mechaniczną czy hydrauliczna blokada skokù Cytuj
Manias92 Napisano 24 Października 2015 Napisano 24 Października 2015 Nie skręciłeś ty za mocno ten grzybek - przez to zbyt mocno dociska ci na łozyska i je blokuje przez to ciężko ci obrócić kierownicę Sprężynę słychac ze względu tego że trze w środku o rure goleniową. Często dają po środku sprężyn taka osłonę termokurczliwą co tłumi ten hałas podczas pracy amorka Podepne się pod temat z pytaniem ^^ Chodzi o zwykłe termokurcze, po nałożeniu skurczyć je gorącym powietrzem i gotowe? Cytuj
Gość Napisano 24 Października 2015 Napisano 24 Października 2015 XCM ma tłumienie? Stał się miększy bo pewnie wymieniłeś smar na nowy itd, zawsze tak jest. Niestety tańsze modele SR mają to do siebie że dość szybko łapią brud i praca trochę się pogarsza. Jednak to nie jest problem, ściąga sie koło, odkręca 2 śrubki, ściąga golenie i czyści. Jak się wie co się robi to taki szybki serwis to kwestia 20-30 minut Cytuj
ACTIVIA Napisano 25 Października 2015 Napisano 25 Października 2015 (edytowane) Podepne się pod temat z pytaniem ^^ Chodzi o zwykłe termokurcze, po nałożeniu skurczyć je gorącym powietrzem i gotowe? Dokładnie tak jak piszesz Edytowane 25 Października 2015 przez ACTIVIA Cytuj
VtracK Napisano 25 Października 2015 Autor Napisano 25 Października 2015 A wie ktoś jak wyczyścic piasek za szkiełkami od przerzutek? Jutro dam zdjęcie Cytuj
tobo Napisano 25 Października 2015 Napisano 25 Października 2015 Trzeba zdemontować pokrywkę manetki jeśli jest ona przykręcona śrubkami. Jeśli nie to można przedmuchać manetkę sprężonym powietrzem. Jeśli nie pomoże to pozostaje rozebranie manetki. Cytuj
VtracK Napisano 26 Października 2015 Autor Napisano 26 Października 2015 Dobra, dzięki za odpowiedzi temat można zamknąć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi