Skocz do zawartości

Opony 26" do MTB - 90% asfalt 10% lekki teren (las, szuter)

siwek755

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mierzę się z wymianą obecnych opon Schwalbe Rapid Rob KevlarGuard 26"x2.1", których użytkowanie na asfalcie jest dość uciążliwe.

Planuję jeździć zdecydowaną większość po asfalcie, epizodycznie (10%) lekki teren - drogi nieutwardzone, lasy (żadne góry etc).

Nie planuję jazd w błocie ani raczej nawet deszczu. 

I teraz sedno sprawy - jaką oponę wybrać? 

Dużo szukałem i czytałem, jednak mam spory mindf**k, gdyż będąc już prawie zdecydowanym na zakup wychwalanych Continental Race King 2.2, trafiłem na ten temat, gdzie nie jedna osoba narzeka na słabe trzymanie w zakrętach i częste gleby przy szybkiej jeździe, jajkowatość, pękanie boków, a nawet wybuchanie...

Drugim typem w kolejce był Schwalbe Smart Sam, jednak czytam o słabej wytrzymałości na asfalcie...

Postanowiłem napisać w końcu nowy temat, gdyż większość opinii jest swoją drogą z roku 2012.

Od tego czasu może się więc coś zmieniło?

TLDR: potrzebuję szybkich opon na asfalt, lekko toczących się i z małymi oporami. 

Napisano

RK 2.2 pomimo swoich wad jest bardzo fajna oponą, ja sobie chwalę. Jednak jeżeli piszesz że 90% asfalt to może warto coś właśnie skierowane w tą stronę wybrać? Ja też sporo jeżdzę po asfalcie, le wjeżdzam w teren żeby się wyszaleć, dlatego mam wsadzone RK 2.2. Może celuj w coś szerokości 1.5?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...