Tauler Napisano 24 Października 2015 Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Właśnie nabyłem oponę do ternażera Vittoria Zaffiro Pro 26X1.1 (ETRTO 28-559) i dętkę 26X1.2-1.5. Sprzedawca zapewnia, że jest ona kompatybilna z kołem 26" MTB. Jednak moja obręcz ma 599X19. Wedle jej producenta można założyć najmniejszą oponę 1.75 (mam taką). Niemniej można znaleźć opinię, że daje radę tam wcisnąć 1.25. Jak się zorientowałem większość opon do trenażerów jest dość wąska. W związku z tym mam pytanie. Czy te opony są jakoś specjalnie skonstruowane, że mają pasować nawet na szersze koło 26"? Przecież wiele takich obręczy ma 19mm wewnątrz. Według jednej tabelki do obręczy 19mm można założyć najmniejszą oponę 28mm/1.1in. Czy jednak nie będzie pasowało i muszę teraz budować sobie specjalne koło do trenażera na węższej obręczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 24 Października 2015 Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Będzie pasować, bo opona 28 mm jest tak jakby najmniejszą sensowną na obręcz 19 mm, więc masz akurat. Jeszcze węższa, czyli 25 mm też w zasadzie do trenażera mogłaby być, bo przecież nie wyskoczy z obręczy... Do jazdy opona 25 mm byłaby bez sensu, bo straciłaby profil, ale na trenażerze się nie skręca, więc tolerancję ma jakby szerszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tauler Napisano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Dzięki za odpowiedź. Tak podejrzewałem, ale chciałem się upewnić, bo przeglądając posty na podobny temat znalazłem różne odpowiedzi. Także takie, gdzie sugerowano, że taka opona może być za wąska nawet do felgi 17mm. Zamontuję więc pokręcę i się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.