Skocz do zawartości

tylna przerzutka alivio - problem z regulacją

pytajnick

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wiem, że odpowiednich poradników i video tutoriali jest cała masa. Dużą część z nich przeczytałem lub obejrzałem ale wciąż mam problem. Jestem w stanie wyregulować przerzutkę tak, żeby biegi 9 do 5 zmieniały się płynnie w obie strony, jednak wtedy mam problem z biegami 1 do 4. Biegi wskakują płynnie w kierunku największej zębatki ale przy 4 biegu widać, że wózek zaczyna wychylać się zbyt mocno w stronę szprych. Przy 3 biegu wychylenie postępuje, tak więc łańcuch poprawnie wskakuje na 1 bieg ale gdy już chcę zmienić bieg na wyższy to wychylenie w w prawą stronę jest zbyt małe i łańcuch nie przeskakuje (lub przeskakuje po paru sekundach) na mniejszą zębatkę. To samo z biegami 2,3,4. Dopiero po przejściu na 5 bieg całość wraca do normy. Gdy pokrętłem przy manetce reguluję naprężenie tak, że najniższe biegi zaczynają działać poprawnie to wtedy proces się odwraca i najwyższe przerzutki szwankują (łańcuch swobodnie przemieszcza się na najmniejszą zębatkę ale zmiana biegu 9->8 nie działa lub działa z opóźnieniem). Problem mogę niwelować przez przez pociągnięcie manetką troszkę mocniej niż przy kliknięciu.( zmieniam 9->8 i naciskam manetkę jeszcze troszkę aż przerzutka wskoczy) albo przez zmianę 9->8->7->8 :) ale jak się domyślacie wymaga to precyzji/cierpliwości/nerwów. Dokręcenie śrub H i L zdaje się być w porządku. Zębatka wózka znajduje się równolegle nad Najwyższą i najniższą zębatką. Łańcuch nie spada ani z najniższej ani najwyższej przerzutki. Gdy staram się kombinować z ich położeniem napęd działa tylko gorzej.

Jeśli ktoś miał podobny problem lub ma pomysł jak  pomóc byłbym wdzięczny. Jutro postaram się zamieścić zdjęcia.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...