pytajnick Napisano 23 Października 2015 Napisano 23 Października 2015 Witam Wiem, że odpowiednich poradników i video tutoriali jest cała masa. Dużą część z nich przeczytałem lub obejrzałem ale wciąż mam problem. Jestem w stanie wyregulować przerzutkę tak, żeby biegi 9 do 5 zmieniały się płynnie w obie strony, jednak wtedy mam problem z biegami 1 do 4. Biegi wskakują płynnie w kierunku największej zębatki ale przy 4 biegu widać, że wózek zaczyna wychylać się zbyt mocno w stronę szprych. Przy 3 biegu wychylenie postępuje, tak więc łańcuch poprawnie wskakuje na 1 bieg ale gdy już chcę zmienić bieg na wyższy to wychylenie w w prawą stronę jest zbyt małe i łańcuch nie przeskakuje (lub przeskakuje po paru sekundach) na mniejszą zębatkę. To samo z biegami 2,3,4. Dopiero po przejściu na 5 bieg całość wraca do normy. Gdy pokrętłem przy manetce reguluję naprężenie tak, że najniższe biegi zaczynają działać poprawnie to wtedy proces się odwraca i najwyższe przerzutki szwankują (łańcuch swobodnie przemieszcza się na najmniejszą zębatkę ale zmiana biegu 9->8 nie działa lub działa z opóźnieniem). Problem mogę niwelować przez przez pociągnięcie manetką troszkę mocniej niż przy kliknięciu.( zmieniam 9->8 i naciskam manetkę jeszcze troszkę aż przerzutka wskoczy) albo przez zmianę 9->8->7->8 ale jak się domyślacie wymaga to precyzji/cierpliwości/nerwów. Dokręcenie śrub H i L zdaje się być w porządku. Zębatka wózka znajduje się równolegle nad Najwyższą i najniższą zębatką. Łańcuch nie spada ani z najniższej ani najwyższej przerzutki. Gdy staram się kombinować z ich położeniem napęd działa tylko gorzej. Jeśli ktoś miał podobny problem lub ma pomysł jak pomóc byłbym wdzięczny. Jutro postaram się zamieścić zdjęcia. Pozdrawiam!
Mod Team mrmorty Napisano 23 Października 2015 Mod Team Napisano 23 Października 2015 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.