Skocz do zawartości

[Zawory] AV/Schrader pod bezdętkę - kto kolwiek widzial, kto kolwiek wie

MarcinGoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dotarły nowe koła do Reigna i mam zagadkę.

Zakup był podyktowany chęcią spróbowania bezdętki. Obręcze NS Enigma lite niby TLR przystosowane sa pod wentyl AV.

Czy ktoś spotkał takie zawory do obręczy rowerowych czy to może być jakiś przeszczep z samochodu?

Pozdrawiam

Marcin

Napisano

A nie możesz normalnie zamontować prestów jak biały człowiek?

Przecież takich do TL jest sporo z stożkami do obręczy wierconych pod AV (8mm) 

Przyład od Effetto Mariposa

TubelessValves_0162-e1422738269346-300x2

Napisano

Miałem problemy z uszczelnieniem na wyciętych wentylach. Dużo sprawniej poszło na opasce z wentylem (docięta na szerokość wewnętrzną obręczy, nie ghetto).

Pod spód dajesz tylko taśmę uszczelniającą dziury na nyple. 

Napisano

Detonator podklejałeś czymś tą gumę w okół zaworu czy tylko przykryłeś taśmą?

Podkleiłem lekko butaprenem. Nie wiem czy to coś dało.

Dodatkowo między obręcz anakrętkę ventyla dałem o-ring.

Napisano

Kup zaworki presta od Rubeny tanie i działają...

Ja nimi robiłem bezdętkę na CrossRide`ach z otworem 8 mm ...

Zaworki presta pod Tubeless zazwyczaj mają nakrętkę, która centruje pręstę w otworze 8 mm.

Pozdro 

Napisano

Kup coś co jest do tego rozwiązania dedykowane. Nigdy nie rozumiałem takiego podejścia, jak można kupić koła za dobre kilkaset zł, opony które wcale tanie nie są, mleczko itd a potem żałować na zawór i pakować jakąś wycinankę ze starej dętki? :icon_confused:

Napisano

Nigdy nie rozumiałem takiego podejścia, jak można kupić koła za dobre kilkaset zł, opony które wcale tanie nie są, mleczko itd a potem żałować na zawór i pakować jakąś wycinankę ze starej dętki?

Po pierwsze ta dętka ma podwójną funkcję - nie tylko dobrze i łatwo uszczelnia wentyl, ale ponadto podnosi rant opony, po drugie jeżeli coś można zrobić samemu, taniej i lepiej, to czemu nie? 

Napisano

@@semow, tylko zabawa z dętką  i taśmą przy cenie wentyli od Rubeny wcale nie wychodzi taniej :) 

Komplet wentyli Rubena to jakieś 20 zł :)

Jedyny potencjalny zysk wynikający z zastosowania opaski z dętki to łatwiejsze uszczelnienie zestawu pompką stacjonarna.

Pozdrawiam

Napisano

Ale rubeny są chyba tylko w preście?

Ja po prostu wziąłem dętki które miałem i uszczelniłem na nich zwykłe obręcze, jakbym miał je tlr to pewnie bym już się szarpnął na wentyle.

Napisano

Tak tylko presta ... ale jak już wcześniej pisałem w 100% działają prawidłowo na felgach z otworaem AV

Sprawdzone, jeździłem tak 2 sezony.

Pozdro

Do dziur to jasne że wchodzą, a jak z wlewaniem mleka przez wentyl? Do av strzykawka mi wchodzi na styk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...