wiater Napisano 23 Października 2015 Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Witam, Dzisiaj podczas zmiany podkładek pod mostek zauważyłem coś takiego na sterówce. Miejsce zaznaczone na żółto to miejsce gdzie jest wgięcie od mostka. W środku od przedniej strony zdarta warstwa karbonu. Pytanie co może być przyczyną i co z tym dalej robić? Ekspander sięga do zaznacznego na czerwono miejsca, powyżej dolnej części mostka - może jest za krótki? Dokręcałem go z siłą 6 Nm - za dużo za mało? Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 24 Października 2015 Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Jeśli śruby mostka zaciskały poniżej Ekspandera (czerwonej linii) to to jest przyczyną wgniecenia, Powinien być pomiędzy śrubami mostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamJedzie Napisano 24 Października 2015 Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Też mam taką wytartą linię. Takie wyżłobienbie. Powinieneś mieć tam też biały proszek jak talk od wytartego plastiku rurki. Fabrycznie źle złożyli rower, mostek od początku trzeszczał. Ale odkąd sam złożyłem całośc po swojemu problem trzeszczenia zniknął. Nic nie robić. Jeździć. Cieszyć się jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 24 Października 2015 Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Do momentu jak trzeba będzie wstawić zęby. Jest różnica pomiędzy wytartą, a zgniecioną rurką, a na taką wygląda na zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Póki co założe dłuższy ekspander a docelowo będe próbował reklamować - myśliscie że mam ku temu podstawe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 24 Października 2015 Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Póki co założe dłuższy ekspander Po co? nie masz możliwości wpuścić ekspandera na odpowidnią głębokość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Nie mam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Października 2015 Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Po co? nie masz możliwości wpuścić ekspandera na odpowidnią głębokość? Żeby mieć ekspander na odpowiedniej głębokości to kupujesz nowy dłuższy albo obcinasz sterówkę żeby obecny był tam gdzie trzeba. Jeśli sterówka ma wgniota to ryzykujesz zdrowiem albo życiem. Zawsze można się oczywiście tym nie przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 @tobo widziałem ekspandery które zaciskało się na dowolnej głębokości tj, bez tego kołnierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Tak to wygląda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 I nie jest regulowany? Na tym gwincie nie możesz sobie regulować głębokości zacisku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2015 I nie jest regulowany? Na tym gwincie nie możesz sobie regulować głębokości zacisku? Nie jest regulowany, w momencie dokrecania ekspander sie rozszerza i idzie ku górze po tym gwincie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 U mnie w fabrycznie złożonym rowerze płaszczyzna przylegania ekspandera kończy się 10mm poniżej mostka. U Ciebie to chyba jakiż żart jest Reklamować bezwzględnie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Mnie się wydaje, że on jest regulowany, pierścień zaciskowy można odkęcając obniżyć względem kołnierza, Imbusem z góry zaciska go w rurze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Mnie się wydaje, że on jest regulowany, pierścień zaciskowy można odkęcając obniżyć względem kołnierza, Imbusem z góry zaciska go w rurze.Źle Ci sie wydaje. Pierścień zaciskowy i kołnierz to jeden element. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Musiałbyś mieć coś takiego: http://www.totalcycling.com/en/FSA-Compressor-Pro-Carbon-Fork-Expander-Bung/m-17999.aspx czarny element wykręca się z zacisku i w ten sposób regulujesz głębokość zaciśnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Musiałbyś mieć coś takiego: http://www.totalcycling.com/en/FSA-Compressor-Pro-Carbon-Fork-Expander-Bung/m-17999.aspx czarny element wykręca się z zacisku i w ten sposób regulujesz głębokość zaciśnięcia. Spoko tylko aktualnie chciałbym się skupić na potwierdzeniu przez innych użytkowników przyczyny tego problemu a nie gdybać co musiałbym mieć żeby problem nie wystąpił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamJedzie Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 No ja mam coś takiego tylko z logo Merida. Ale fabrycznie było za nisko wkręcone. Czy fabrycznie, czy w sklepie BikeAlterier tak założyli, jezeli rowery przychodzą ze zdjętą kierownicą. W każdym bądź razie na obowiązkowym przeglądzie po 200km pracownik serwisu na moja prośbe, by zajrzał dlaczeog mostek trzeszczy podokręcał tylko imbusy. Nawet nie zajzał do środka. Sam to porzbierałem i logicznie wydawało mi się, że element rozporowy powinien być tam gdzie rurkę ściaska mostek a nie niżej. No ale ślad na rurze został. Z Twoich zdjęć, szczególnie z tego najnowszego wynika, że eksamder jest obsadzony na szczycie rurki. To znaczy, że mostek masz dużo niżej, A w miejscu "korka" masz podkładki? Jezeli tak to może by można obciąć rurkę i dać tak, by ten ekspader był na wysokości mostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Z Twoich zdjęć, szczególnie z tego najnowszego wynika, że eksamder jest obsadzony na szczycie rurki. To znaczy, że mostek masz dużo niżej, A w miejscu "korka" masz podkładki? Jezeli tak to może by można obciąć rurkę i dać tak, by ten ekspader był na wysokości mostka. Nic nie rozumiem z tego co piszesz. Jakiego "korka"? Edit: chyba rozszyfrowaliśmy we dwóch z kolegą o co Ci chodzi - mostek mam nad podkładkami, nie mam komina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamJedzie Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 To jak wszystko jest na szczycie rurki i moste i ekspander, a sam ekpander nie da się opuścić niżej. To chyba było dobrze poskładane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2015 To jak wszystko jest na szczycie rurki i moste i ekspander, a sam ekpander nie da się opuścić niżej. To chyba było dobrze poskładane.Przeczytaj drugi post w temacie to zrozumiesz w czym tkwi problem - w za krótkim ekspanderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamJedzie Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 O teraz już wszystko wiem. No i jak tu pomóc. To jak to jest mechanicznie odkształcone to długi ekspander wychodzący poza mostek może pomóc. Z drugiej strony do tematu podchodząć jezeli ekspander był sprzedamy w komplecie z widelcem, to chyba pasował. Więc co było źle, masz za wysoki mostek? Teraz patrzę na zdjęcia we wpisie nr10. Tu już wygląda to lepiej. Daj jak radzili, wcześniej długi ekpander, albo taki regulowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2015 na razie skupiam się reklamacji - mail już poszedł, czekam na odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Pozycja ekspandera - zgoda - fail.........ale ten mostek był niestety kręcony za mocno........... Przy użyciu pasty czasem 3,5 Nm jest ok,wszystko zależy od konkretnego modelu mostka i sterówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiater Napisano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Pozycja ekspandera - zgoda - fail.........ale ten mostek był niestety kręcony za mocno........... Przy użyciu pasty czasem 3,5 Nm jest ok,wszystko zależy od konkretnego modelu mostka i sterówki. Dokręcałem kluczem dynamometrycznym 5Nm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.