bikeart Napisano 21 Października 2015 Napisano 21 Października 2015 Cześć, Kupiłem pierwsze pedały zatrzaskowe. Dzisiaj zrobiłem na nich pierwsze 30 km. Po15 km pojawilo sie drętwienie zewnętrznej części stopy i bole w kolanie. Dolegliwość dotyczyła lewej nogi a buty mam ustawione w taki sam sposób - w środkowej części. Po powrocie do domu zaczęło mnie boleć wiązało krzyżowe. Dodam, że lewą noge mam lekko szpotawą to może sie wiązać z bólem tylko lewej nogi. Jak wobec tego zmienic ustawienie butów? Pozdrawiam
seraph Napisano 22 Października 2015 Napisano 22 Października 2015 Masz system SPD, czyli rozumiem pedały Shimano? Tutaj możesz jedynie regulować pozycję bloku w bucie przesuwając go w przód, w tył i na boki. System Shimano ogólnie trzyma nogę dość sztywno (mały luz w pedałach), a dla niektórych za sztywno. U Ciebie widać ewidentnie, że noga jest jakby "na siłę" prostowana. Może warto zmienić pedąły Shimano, na pedały Look lub Crank Brothers? Tam jest inny system i inne bloki...
monter Napisano 22 Października 2015 Napisano 22 Października 2015 Pare lat temu kupiłem pierwsze pedały zatrzaskowe. Były to pedały shimano. Przejechałem max 1000 km i sprzedałem. Przez ten cały czas bolało mnie prawe kolano. Shimano mają malutki luz. Kupiłem cranki. Ból kolana ustał. Mają większy luz w stosunku do shimano. Proponuje Tobie poszukać różnic w systemach różnych producentów, bo z tego co pamiętam jest jeszcze pewna firma która produkuje pedały z większym luzem od cranków. Nie męcz się z tymi pedałami. Szkoda zdrowia. Ta firma to chyba Look. Ich produktów nigdy nie miałem. Niech ktoś poprawi jak w błędzie jestem.
vicher Napisano 22 Października 2015 Napisano 22 Października 2015 Myślę że nie ma sensu na razie zmieniać bloków. Ustawienia bloków w bucie to sprawa indywidualna. Nikt raczej na forum Ci nie napisze, ustaw tak i tak. Na początku wiele razy zmieniałem ustawienie, żeby znaleźć odpowiednią pozycje. Bloki regulują się przód, tył, na boki i można teź ustawić delikatnie pod kątem. Warto też się zainteresować pozycją siodełka. wysokością jak i odległością przód tył.
mmisiek9612 Napisano 22 Października 2015 Napisano 22 Października 2015 Zaczynając swoją przygodę z SPD również odczuwałem drętwienie stóp. Myślę że jest to kwestia przyzwyczajenia ponieważ po pewnym czasie objawy te minęły bez powrotnie, przynajmniej u mnie. Póki co możesz co jakiś czas wypinać nogę podczas jazdy, luźniej ściągać buty, i bloki ustawić tak aby noga była jak najdalej od korby. W moim przypadku te metody pomagały. Co do kolan to możliwe że winowajcą jest zła wysokość i pozycja siodła. Kiedy przerzuciłem się na zatrzaski moje siodło poszło w górę o dobre kilka centymetrów.
bikeart Napisano 22 Października 2015 Autor Napisano 22 Października 2015 Pare lat temu kupiłem pierwsze pedały zatrzaskowe. Były to pedały shimano. Przejechałem max 1000 km i sprzedałem. Przez ten cały czas bolało mnie prawe kolano. Shimano mają malutki luz. Kupiłem cranki. Ból kolana ustał. Mają większy luz w stosunku do shimano. Proponuje Tobie poszukać różnic w systemach różnych producentów, bo z tego co pamiętam jest jeszcze pewna firma która produkuje pedały z większym luzem od cranków. Nie męcz się z tymi pedałami. Szkoda zdrowia. Ta firma to chyba Look. Ich produktów nigdy nie miałem. Niech ktoś poprawi jak w błędzie jestem. Na razie nie będę wymieniał pedałów, nie jestem z tych co się zrażają pierwszymi niepowodzeniami:) Jak drętwiała mi stopa to na niewielkiej powierzchni, wystarczyło stanąć na pedałach na kilkanaście sekund i przechodziło, niestety później powracało. Wiem, że to może minąć, bo mam podobne doświadczenia z butami narciarskimi. Spróbuję ustawić stopę dalej od korby, to może pomóc. Wcześniej jak jeździłem na platformach to obijałem wewnętrzne lewe kolano o ramę, jak zacząłem świadomie ten ruch kontrolować to weszło to w nawyk, ale myślę że sam problem wynikał ze szpotawości. Wysokość siodełka mam dobrą, ale spróbuje podnieść 1 cm. Co do pozycji siodła. Pion puszczony z kolana przechodzi przez oś pedału to chyba dobrze ustawione. Pozdrawiam
bikeart Napisano 28 Października 2015 Autor Napisano 28 Października 2015 Cześć, Buty wyregulowane. Buta odsunąłem od korby na max i do przodu deczko. Jazda świetna, mimo gleby i rozbitego kolana;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.