Skocz do zawartości

[buty SPD] regulacja

bikeart

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Kupiłem pierwsze pedały zatrzaskowe. Dzisiaj zrobiłem na nich pierwsze 30 km. Po15 km pojawilo sie drętwienie zewnętrznej części stopy i bole w kolanie. Dolegliwość dotyczyła lewej nogi a buty mam ustawione w taki sam sposób - w środkowej części. Po powrocie do domu zaczęło mnie boleć wiązało krzyżowe. Dodam, że lewą noge mam lekko szpotawą to może sie wiązać z bólem tylko lewej nogi.

Jak wobec tego zmienic ustawienie butów?

Pozdrawiam

Napisano

Masz system SPD, czyli rozumiem pedały Shimano? Tutaj możesz jedynie regulować pozycję bloku w bucie przesuwając go w przód, w tył i na boki.

System Shimano ogólnie trzyma nogę dość sztywno (mały luz w pedałach), a dla niektórych za sztywno. U Ciebie widać ewidentnie, że noga jest jakby "na siłę" prostowana.

Może warto zmienić pedąły Shimano, na pedały Look lub Crank Brothers? Tam jest inny system i inne bloki...

Napisano

Pare lat temu kupiłem pierwsze pedały zatrzaskowe. Były to pedały shimano. Przejechałem max 1000 km i sprzedałem. Przez ten cały czas bolało mnie prawe kolano. Shimano mają malutki luz.

Kupiłem cranki. Ból kolana ustał. Mają większy luz w stosunku do shimano. Proponuje

Tobie poszukać różnic w systemach różnych producentów, bo z tego co pamiętam jest jeszcze pewna firma która produkuje pedały z większym luzem od cranków.

Nie męcz się z tymi pedałami. Szkoda zdrowia.

Ta firma to chyba Look. Ich produktów nigdy nie miałem. Niech ktoś poprawi jak w błędzie jestem.

Napisano

Myślę że nie ma sensu na razie zmieniać bloków.

Ustawienia bloków w bucie to sprawa indywidualna. Nikt raczej na forum Ci nie napisze, ustaw tak i tak.

Na początku wiele razy zmieniałem ustawienie, żeby znaleźć odpowiednią pozycje. Bloki regulują się przód, tył, na boki i można teź ustawić delikatnie pod kątem. Warto też się zainteresować pozycją siodełka. wysokością jak i odległością przód tył.

Napisano

Zaczynając swoją przygodę z SPD również odczuwałem drętwienie stóp.  Myślę że jest to kwestia przyzwyczajenia ponieważ po pewnym czasie objawy te minęły bez powrotnie, przynajmniej u mnie.  Póki co możesz co jakiś czas wypinać nogę podczas jazdy, luźniej ściągać buty, i bloki ustawić tak aby noga była jak najdalej od korby.  W moim przypadku te metody pomagały.

Co do kolan to możliwe że winowajcą jest zła wysokość i pozycja siodła. Kiedy przerzuciłem się na zatrzaski moje siodło poszło w górę o dobre kilka centymetrów.

Napisano

Pare lat temu kupiłem pierwsze pedały zatrzaskowe. Były to pedały shimano. Przejechałem max 1000 km i sprzedałem. Przez ten cały czas bolało mnie prawe kolano. Shimano mają malutki luz.

Kupiłem cranki. Ból kolana ustał. Mają większy luz w stosunku do shimano. Proponuje

Tobie poszukać różnic w systemach różnych producentów, bo z tego co pamiętam jest jeszcze pewna firma która produkuje pedały z większym luzem od cranków.

Nie męcz się z tymi pedałami. Szkoda zdrowia.

Ta firma to chyba Look. Ich produktów nigdy nie miałem. Niech ktoś poprawi jak w błędzie jestem.

Na razie nie będę wymieniał pedałów, nie jestem z tych co się zrażają pierwszymi niepowodzeniami:)

Jak drętwiała mi stopa to na niewielkiej powierzchni, wystarczyło stanąć na pedałach na kilkanaście sekund i przechodziło, niestety później powracało. Wiem, że to może minąć, bo mam podobne doświadczenia z butami narciarskimi.

Spróbuję ustawić stopę dalej od korby, to może pomóc. Wcześniej jak jeździłem na platformach to  obijałem wewnętrzne lewe kolano o ramę, jak zacząłem świadomie ten ruch kontrolować to weszło to w nawyk, ale myślę że sam problem wynikał ze szpotawości.

Wysokość siodełka mam dobrą, ale spróbuje podnieść 1 cm.

Co do pozycji siodła. Pion puszczony z kolana  przechodzi przez oś pedału to chyba dobrze ustawione.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...