Skocz do zawartości

[licznik] bezprzewodowy licznik do roweru do 150 zl

Funtastic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuje sprawdzonego licznika rowerowego ktory koniecznie musi byc montowany na mostku i zeby byl bezprzewodowy. Rozgladalem sie za sigma 16.12 sts ale moze sa jakies inne ciekawe pozycje do 150 zl.

Czy uważacie że bezprzewodowy jest konieczny? Jeżdżę obecnie na BC 16.12 ale przewodowym. Chciałem mieć spokój z bateriami, które znacznie szybciej padną w STS. Używam go od roku i jestem bardzo zadowolony. Moje poprzednie liczniki też były przewodowe i nigdy nie zdarzyło mi się zerwać czy uszkodzić przewód. Trzeba tylko roztropnie go poprowadzić, szczególnie ten od kadencji. Za swój komplet dałem 120 zł i jak dotąd jeżdżę na fabrycznej baterii. Polecam z pełnym przekonaniem o słuszności mojego wyboru.

Pozdrower!

Ja tez kupując nowy miesiąc temu (stary przetrwał potężnego dzwona, ale się lekko rozszczelnił i po 2 latach padł, łącznie służył 8 lat!) zdecydowałem się jednak na przewodową 16.12. Baterie są tanie jak barszcz, 1,29pln za sztukę choćby i 10 rocznie padało to można się szarpnąć, ale problemy ze startem, z pracą zwłaszcza przy lampkach mnie skutecznie zniechęciły. Owszem, te się "ledwie zdarzają", ale gdyby padło akurat na mnie to bym się zdenerwował.

Co ciekawe ze starego licznika przełożyłem sensor na tylny trójkąt a piny z podstawki pasowały jak ulał w nową podstawkę i tą metodą mam za free czujnik kadencji :D

W moim 16.12sts przy zmiani baterii trzeba na nowo wprowadzać przejechany dystans i obwód koła. Termometr jest wyskalowany w przybliżeniu a lampka na kierownicy zakłóca pracę liczniczka. Bez problemu zaś działa w czasie zimy czy deszczu. Generalnie OK ale szału nie ma.

Ja od kilku lat po siadam 1609 STS czyli poprzednika 16.12 STS i też jestem zadowolony jak za tą cenę. Licznik jak licznik, szału nie ma. Bateriami nie ma co się przejmować, kosztują grosze a wymienia się je 1-2 razy na rok ( w zależności ile jeździsz)

Podświetlenie licznika jest trochę wkurzające, bo nie świeci się cały czas, tylko ok. 3 sek i gaśnie, aby znowu się zapaliło trzeba nadusić obojętnie jaki guzik i znowu 3 sek i gaśnie i tak w kółko, po za tym jest ono słabe i widać je tak sobie. Ja osobiście nie używam w ogóle, nawet jak jadę w nocy.

Teraz pytanie przewodowy czy bezprzewodowy?

Przewodowy jest szybszy (szybciej staruje), zużywa mniej energii, nie gubi sygnału. Minusem jest chyba tylko ten nieszczęsny przewód, tak to same plusy :)

Bezprzewodowy potrzebuje kilku obrotów kołem zanim zacznie działać, potrafi zgubić sygnał, gdy rower stoi licznik przechodzi w stan "uśpienia", ale wystarczy nie chcący tylko musnąć kierownicę i od razu się aktywuje i szuka sygnału no i zużywa więcej energii, ale tak jak napisałem wyżej kosztuje to maksymalnie kilka zł/rok więc nie ma co się tym przejmować.

Największy plus jak dla mnie to brak nieszczęsnych kabli :)

Wybór należy do Ciebie.

Ja mam 8.12 i szczerze mówiąc nie za bardzo mogłem go zamontować na mostku, z tego co pamiętam był tak jakby wyprofilowany pod zamontowanie na kierownicy, ale może po prostu coś źle robiłem. Licznik pracuje bez zarzutu, a jedyną wadą, tak jak poprzednicy już napisali, jest brak automatycznego startu.

Uważam zresztą, żę licznik bezprzewodowy jest rewelacyjnym rozwiązaniem przy de facto niewielkich różnicach w cenie między przewodowymi, a bezprzewodowymi

Posiadam licznik 12.12 sts. Służy mi już 3 lata. Nie miałem z nim żadnych problemów, baterie wymieniałem 2x, a jeżdżę codziennie ;). Kupuje zawsze maxell lithium battery cr2032. Płaciłem ostatnio za jedną 15zł. Ale warto, wytrzymały 1,5 sezonu.

Ps. Wiem, że przepłaciłem i to trzykrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...