Dudi353 Napisano 20 Października 2015 Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Witajcie! Od stycznia jeżdżę na ostrym mocno budżetowym i z racji niskobudżetowości mojego roweru chciałbym zrobi z niego doświadczalny przełaj ostrokołowy. W moich terenach jest dosyc płasko więc wybrałem sobie przedni blat 39. Problem z nm jest taki, że jedyne co znalazłem w rozsądnej cenie <50 zł to shimankowe sory przeznaczone do 9 rzędowych kaset. Moje pytanie: czy taka tarcza da radę w ostrokołowcu? Chodzi mi głównie o to czy łańcuch przy przyspieszaniu/hamowaniu nie przeskoczy ew. nie zwinie blatu w rulonik . Zauważyłem, że w kilku miejscach taki wynalazek ma zęby pozwalające zmianę przełożeń co w moim wypadku raczej nie pomaga ... Czy te wyprofilowane ząbki nie zrzucą łańcucha i taki zestaw przeżyje zimę? W grę nie wchodzi wolnobieg bo nie. Rozstaw śrubek zgodny ze standardem 130, łańcuch szeroki, haki poziome, korba jakaś chińska mighty. Proszę pomóżcie, forum przeszukałem i wszystko co znajdywałem nie odpowiadało na moje pytanie. Podejrzewam, że jest ono na tyle bezsensowne/głupie/nieodpowiedzialne/szalone, że nikt nie ma podobnego problemu, ale spróbować warto Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grooby666 Napisano 20 Października 2015 Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Powinno banglać jak będzie dobra linia łancucha : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2015 1 cm skosu to nie dużo? do tej pory ani razu nie zrzucił łańcucha nawet jak za słabo dokręciłem koło i stanęło na skos w widełkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Nie dasz rady zniwelować tego przekosu? A co do blatu - ja latam na zwykłej biegowej zębatce i łańcuchu 1/8, co prawda singiel, a nie ostre, ale nie sprawia to żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Musiałbym się pindrzyć z przesunięciem piasty tulejkami Ale z tym 1 cm to przegłem pałke, ogólnie jak się patrzy w osi roweru to przesunięcie nie przekracza szerokości łańcucha tzn. jak się patrzy wzdł€ż ramy to nie ma takiego zjawiska, że wewnętrzne ogniwa (a raczej ich połówki - blaszki) nie przekraczają lini zewnętrznych. Podczas jazdy nie słychać, żeby łańcuch gral, skrzypiał, trzeszczał, ale po 10 miesiącach używania 2 tylnych zębatek 18t, a później 17t widac, że zęby zwężają się ku górze w stronę ramy, bo korba można tak powiedziec jest dalej od osi roweru i bliżej nie będzie (1mm do rurki widełek pomimo solidnego wgniatania jej młotkiem ) Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie Oto oco mi chodzi: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5742864545&reco_id=39ba5f79-77cb-11e5-9742-02ca740046bb&ars_rule_id=201&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Reco&bi_c=Product&bi_term=Sport+i+Turystyka-3919_Rowery+i+akcesoria-16414_Cz%C4%99%C5%9Bci-16416_Korby-16439 Albo oto, trochę drożej, ale nie ma w niej tych pierdzielników do wrzucania biegu: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5692168414&reco_id=39ba5f79-77cb-11e5-9742-02ca740046bb&ars_rule_id=201&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Im lepsza linia łaćucha tym ciszej i bezproblemowiej działajacy napęd jedno/ostro/biegowy. Osobiście singlowałem na przełożeniu 42/18 w terenie lekko pagórkowatym i miejscami było ciężko. Najprościej, za pomocą podkładek poprzesuwać położenie blatu, o ile nie bedzie on kolidował z rurkami tylnego widelca. Zębatka bez ramp i pinów ułatwiajacych przerzucanie jest ofkors preferowana, ale przy dobrej linii łańcucha i taka z tymi wynalazkami poleci... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 czyli taka tarxzka wytrzyma szarpanie w przòd i w tył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Wytrzyma ile wytrzyma Podejrzewam, że prędzej ją zajeździsz niż pogniesz. Tymbardziej, że napęd jednobiegowy, czy to ostro czy wolno kołowy bardziej zużywa zęby niż napęd wielobiegowy. Tak przynajmniej wynika z mojego singlowego i ostrokołowego doświadczenia... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.