obis83 Napisano 20 Października 2015 Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Witam Chciałem zakupić amortyzator Manitou marvel expert 27,5 120 MM i moje pytanie brzmi czy skok mogę zmienić na 100mm ponieważ mam teraz 100mm a myślę ze 120mm zmieni mi geometrie ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Teoretycznie tak. Według tej instrukcji niektóre wersje są sprzedawane z największym możliwym skokiem ,z dodanymi dystansami umożliwiającymi zmniejszenie skoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obis83 Napisano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Z tej instrukcji wynika to że prawdopodobnie bym musiał dokupić dystanse by zmniejszyć skok bo oryginalnie pewnie ich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 21 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2015 A to czemu? Zazwyczaj dystanse są w zestawie, zmieniasz tylko jego miejsce położenia na popychaczu. Jeśli kupujesz u jakiegoś dystrybutora to zapytaj czy jest opcja by Ci zmniejszyli skok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 20 mm to chyba nie zmieni jakoś drastycznie geo żeby się przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obis83 Napisano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) Amortyzator jest wyjęty z Cube-a wiec nie jest to zestaw zapakowany w kartoniku. A jeśli nie ma dystansu to muszę go zakupić albo dać do serwisu by zmniejszyli mi skok? A jaki może być to koszt? 20 mm to chyba nie zmieni jakoś drastycznie geo żeby się przejmować. Mam ramę Krossa LVL R6 Z 2014r wiec myślę by mostek tu pomógł ewentualnie? Co sądzisz? Edytowane 21 Października 2015 przez obis83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Co sądzisz? Ja jeździłem na ramie Auhtor Traction która jest zaprojektowana pod 100mm skoku amortyzatora. Swego czasu wrzuconego miałem RST Titan Air (dość wysoki) ze skokiem 120mm i zamieniłem go na RS Rebe (niższa od Titan'a) i od razu dałem znawcy tematu żeby mi ją podniósł na 120mm. Trochę się podniósł kokpit ale to się da skorygować podkładkami i obniżyć. Rower prowadził się równie dobrze a miałem 2 cm więcej na lagach do dyspozycji Jak się tak boisz to ustaw SAG na 25% zamiast 15% nic tylko zyskasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 21 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Kaczorak - błagam... Korygować podkładkami geometrię... Podkładkami można co najwyżej pozycję skorygować! Obis zmiana skoku jest śmiesznie prosta, a przy okazji dowiesz się czy nie trzeba dolać oleju do goleni dolnych, czy gąbeczki nie są suche itd. Dopóki nie otworzysz pacjenta to się nie dowiesz czy da się zmienić skok. jak coś to pisz w priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 22 Października 2015 Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Kaczorak - błagam... Korygować podkładkami geometrię... Nigdzie nie napisałem że się podkładkami geometrie koryguje - zacytuj. Napisałem że się kokpit podniósł i że może sobie go podkładkami obniżyć ergo skorygować pozycję - nie wkładaj mi w usta słów których nie wypowiedziałem (napisałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 22 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Jeśli włożysz amorek ze skokiem 120mm ,to teoretycznie ( trzeb jeszcze porównać długość amorka starego i nowego) kąt główki i kąt podsiodłowy wypłaszczy się o ok. 0.7 stopnia- w praktyce rower będzie nieco mniej sterowny , będzie lepiej zjeżdżał i może się nieco gorzej zachowywać na podjazdach, a także lekkiej zmianie ulegnie pozycja na rowerze ( kokpit będzie nieco wyzej). Prywatnie założyłbym na próbę 120 mm plus nieco krótszy mostek i wykonał parę kółek. Ramie się nic nie stanie. A propos- czy ten amorek to 26" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obis83 Napisano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2015 mam koła 27,5 i chyba zrobię tak jak piszesz "Emeryt" że wstawię 120mm i zobaczę czy mi pasuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 22 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Jaki masz obecnie amortyzator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obis83 Napisano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Suntour XCR 32 RL Coil skok 100mm, w krosse lvl r6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 22 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Zmierz odległość między osią a szczytem korony w XCR i porównaj z tym samym parametrem w Marvelu. Będziesz wiedział o ile faktycznie podniesie się główka roweru. Poniżej przykładowe wymiary ( wymiar po prawej 473 dla skoku 100mm - akurat to Fox jest) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obis83 Napisano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2015 a dziękuje bardzo zmierzę i napiszę co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obis83 Napisano 4 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Dziękuje za wszyskie rady i propozycję amorek zamontoeany i wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 4 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 widzę że znów jakiś inteligentny inaczej doradził Ci byż założył opaskę elektryczną w celu ustawiania sagu i sprawdzania skoku maksymalnego.Doradzający zapominają dodać, że pod tę opaskę lubi dostać się piasek czy jakiś taki tyci tyci kamyczek i zostawić solidną sznytę. Zakładasz, ustawiasz SAG i zdejmujesz. Lepiej już jakąś gumkę zawiąż skoro musisz z tym jeździć( ) albo przy następnym serwisie nałóż oring na goleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obis83 Napisano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Ta opaska tylko do ustawień była więc już jej niema ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi