Skocz do zawartości

[rama] MTB dla kobiety

Rafał87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuję ramy mtb dla kobiety. Upatrzyłem niedrogą Birie MTB Sport w rozmiarze 15cali ale nie jestem pewien czy nie będzie trochę za mała. Kobieta o wzroście 157-159cm, długość nogi ok 72cm. Rowerek będzie używany w płaskim terenie, lasy, ubite ścieżki itp. no i może kiedyś się na jakiś maraton w górach rekreacyjnie da przekonać ;) obecnie dystanse 50km w lesnym płaskim terenie nie stanowią problemu, więc rowerek ma być do rekreacyjnej jazdy po wszystkim gdzie da się jechać. w załączniku jest geometria ramy, może ktoś bardziej doświadczony podpowie czy ta ramka nie będzie za mała i za krótka bo wydaje mi się że jest bardzo krótka. Znalezienie niedużej ramy i takiej która się będzie podobać graniczy z cudem :)

post-110016-0-98742400-1445338041_thumb.jpg

post-110016-0-52772700-1445338026_thumb.jpg

Napisano

Damskie ramy ogólnie są krótsze, bo kobiety mają dłuższe nogi w stosunku do wzrostu niż mężczyźni. Na moje oko to 15' będzie dobra. 17' na pewno byłaby za duża.

Szkoda, że nie podano przekroku, ale w zasadzie można go w przybliżeniu wyliczyć z geometrii i rozmiaru kół...

Napisano

To ja Ci trochę zamieszam. Moja Żona, podobnego wzrostu (158 cm), miała na początku rower idealnie pod rozmiar - rama Juliet 16 cali, koło 26 cala. Przy kolejnym zażyczyła sobie większy rozmiar. Ma Juliet 17 cali na kole 27,5 cala. Teoretycznie ciut za duży, praktycznie super jej się jeździ. Przekrok wypada na styk, ale nie było ani razu zbyt bliskiego kontaktu z ramą (Juliety mają obniżony przekrok). A oprócz naszego lasu śmignęła na rowerze ze 3 wyścigi.

EDIT: Jak interesuje Cię Merida, to popytaj u nich http://zico-bike.pl/ramy . Jak szukałem dla córeczki ramy, to się okazało, że mają jakieś przykiszone na magazynie, których nie pokazali ani w sklepie, ani na allegro. No i znalazłem tą jedną jedyną :).

Tutaj też są ładne Juliety 900-D: http://www.bikeatelier.pl/ramy-widelce/ramy-mtb-sztywne, ale w rozmiarze 14,5 cala wyglądają okropnie.

Napisano

dziękuję za podpowiedzi, te ramy meridy juliet fajne są choć dziwne np jest że jak mają piwoty pod v-ki to brak pod hamulec tarczowy a jak pod tarcze ma to pod v-ki nie ma. ceny 2 razy takie jak za tą birie. Będe musiał przekalkulowac czy nie lepiej poszukać całego roweru na zimowych wyprzedażach choć zniechęcają mnie gotowce do 2tysiecy z badziewnymi amorami suntoura xcm, xct itp.

Napisano

Policz, ja miałem specyficzne potrzeby, budując ostatnio rower. Rama mała, biała Merida, a osprzęt pod wyścigi. Gdybym kupił takiego gotowca, to miałem wszystko do wyrzucenia i jeszcze rama straszyłaby nieużywanym miejscem pod pivoty. Rama, mimo, że droga i tak kosztowała mnie taniej niż rower kupowany dla ramy. Gdybyś jednak planował kilka rzeczy z osprzętu zostawiać, to posiedź z kalkulatorem w ręku. Może się okazać, że warto kupić niedrogi rower na wyprzedaży i trochę go stuningować. Ewentualnie popatrzeć w używkach, chociaż z kobiecymi ramami jest bieda na rynku.

O, jeszcze tutaj można się zastanowić nad rowerem "dla ramy": http://www.goride.pl/655-femi-line-26 (sprawdzone, że można jeszcze próbować niedużej negocjacji).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.