Roonin Napisano 18 Października 2015 Napisano 18 Października 2015 Panowie pytanie...... Czy sprzęgło w wyższych modelach przerzutek Shimano Dynasys ma taką samą konstrukcję jak w tańszych? Na zdjęciach wizualnie niczym się toto nie różni. W Deorce konstrukcja jest wręcz badziewna i szybko pada. Zastanawiam się czy iść w droższe modele czy przerzucić się na Type2.
beskid Napisano 18 Października 2015 Napisano 18 Października 2015 Nie wydaje mi się by było to możliwe. Innymi słowy Deore nie stanie się XT. Jak kupować zmieniarkę z tym patentem to min SLX'a.
rambolbambol Napisano 18 Października 2015 Napisano 18 Października 2015 Sprzęgło w przerzutce Deore M615 i Zee M640 oraz XT M786 ma taką samą budowę i tak samo działa. Polecam zapoznać się ze schematami budowy ww przerzutek. Niestety SRAM i jego Type2 wcale nie działa lepiej. Ma co prawda zaletę w postaci lepszego profilu wózka pod 1x10 w stosunku do Shimano. Moja rada taka, wyłączyć sprzęgło i się nie przejmować.
beskid Napisano 18 Października 2015 Napisano 18 Października 2015 Skoro to to samo to znaczy, że ta zmieniarka Deore była wybitnie felerna. Kupić XT i używać tam gdzie to konieczne czyli na korzeniach czy kamerdolcach. Po to jest ten patent by z niego korzystać. Tam gdzie są napinacze nawet ciężko z tego nie korzystać.
rambolbambol Napisano 19 Października 2015 Napisano 19 Października 2015 Jak sprzęgło działa słabo, to można je lekko podkręcić: http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesday-Inside-Shimanos-Shadow-Plus-Mech-and-How-To-Adjust-.html
Roonin Napisano 19 Października 2015 Autor Napisano 19 Października 2015 Panowie nie problem że źle działa tylko w tym że się rozpadło. Tam jest taka gu. ... blaszka która pęka i pękać będzie. Ja to złożyłem swoim sposobem tylko teraz nie mam regulacji a sprzęgło jest za twarde. Jeśli w wyższych modelach jest to samo to szkoda to kupować. Ciekaw jestem czy patent Srama jest trwalszy. Co do jazdy bez to maksymalnie mnie wk... dzwoniący łańcuch.
rambolbambol Napisano 19 Października 2015 Napisano 19 Października 2015 W SRAM łamią się wózki przerzutek podczas pierdnięcia. Czy tobie pękła ta blaszka (opis usterki pochodzi z przerzutki XT): http://forums.mtbr.com/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/clutch-broken-xt-shadow-plus-859272.html
Roonin Napisano 19 Października 2015 Autor Napisano 19 Października 2015 Tak ta sama, tylko mi pękła wzdłuż gwintu dzięki czemu udało mi się to poskładać . Wszystko działa tylko straciłem możliwość regulacji siły sprzęgła. Działa tak dębowo że upośledza płynną zmianę przełożeń. To lipa trochę bo nastawiłem się na type2 a ti widzę że kiszka.
dran2 Napisano 19 Października 2015 Napisano 19 Października 2015 Przeczytaj ten wątek z MTBR. Shimano przeprojektowało tą blaszkę i nowe są wzmocnione w tym miejscu. Stara powinna pojść na gwarancji i dadzą nową, a w najgorszym wypadku nowy moduł sprzęgła to 10$.
rambolbambol Napisano 19 Października 2015 Napisano 19 Października 2015 W Shimano to akurat plus, ze każdą z części da się jakoś kupić. Drogo, ale zawsze. W SRAM można kupić nową i tyle. Mi udało się wózek do ZEE kupić po tym jak mnie w lesie drzewo zaatakowało i chciało pożreć kasetę razem z przerzutką. Skończyło się na złamanym haku i wózku przerzutki.
Roonin Napisano 19 Października 2015 Autor Napisano 19 Października 2015 Poszukam części. Macie może jakieś namiary w Polsce? Gwarancja odpada bo już w tym grzebałem. Fakt ze sprzęgło padło jeszcze na gwarancji ale był środek sezonu i nie chciałem zostać bez ulubionego roweru. Alternatywą było zdemontowanie Srama żonie
dran2 Napisano 19 Października 2015 Napisano 19 Października 2015 Przede wszystkim spróbuj napisać do S, powinni zrozumieć szczególnie że to dla nich znany problem a rozwiązanie go kosztuje ich dolca.
deTem Napisano 19 Października 2015 Napisano 19 Października 2015 Jest np. tutaj: http://www.rowerologia.com.pl/pl/p/SHIMANO-SPRZEGLO-SHADOW-RD-M786/1184 Co prawda nie pamiętam czy dokładnie tutaj je zakupiłem, ale to chyba nie ma znaczenia, cena ta sama.
Roonin Napisano 19 Października 2015 Autor Napisano 19 Października 2015 Panowie dziękuję serdecznie za pomoc. Naprawdę aż miło wejść na forum i skrobnąć parę linijek Dzięki wam nie wpakowałem się w kolejną kopę Sprzęgło zamówione, zapłacone .Po to jest ten patent by z niego korzystać. Tam gdzie są napinacze nawet ciężko z tego nie korzystać. Tak jest Podejrzewam że dlatego padło bardzo szybko. Jeżdżę pełnym piecem tam gdzie wielu zwalnia więc sprzęgło nie ma lekko
beskid Napisano 19 Października 2015 Napisano 19 Października 2015 @Roonin w sumie miałem Cię zapytać czy padło w trakcie przeglądu czy ot tak. Ja mam SLX'a i wszystko jest ok. Znam też sporą grupę ludzi co maja XT i u nich również wszystko gra.
Roonin Napisano 19 Października 2015 Autor Napisano 19 Października 2015 Padło na trasie. Nie wiem dokładnie w którym momencie. Po prostu jak zwykle zap... po górkach i korzeniach jak szalony i usłyszałem że łańcuch się telepie. Stanąłem, sprawdzam przerzutkę... lipa, sprzęgło nie działa. W domu to rozebrałem no i blaszka na pół wzdłuż gwintu. Poskładałem toto za pomocą śrubki M3 i podkładki sprężynującej, działa ale za mocno. Gdybym jeszcze podszlifował śrubkę było by lepiej ale boję się że wtedy zostanie za mało gwintu żeby to trzymało.
Qbek84 Napisano 22 Października 2015 Napisano 22 Października 2015 Ja wymieniałem ten zestaw (klamra + sprzęgło) we wrześniu. Kupiłem w BikeAtelier za 28zł. Nacieszyłem się pięknie działającą przerzutką jakieś 100km, bo nastąpił trzask i zrobiła fiku-miku I musiałem zakupić nową... ale za to mam zapasowy zestaw naprawczy i kółka.
Roonin Napisano 23 Października 2015 Autor Napisano 23 Października 2015 Ustawiłem troszkę delikatniej sprzęgło, zobaczymy.................
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.