RysStepowy Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Czołem, przeczytałem już chyba wszystkie posty na temat piszczących hamulców i wykonałem wszystkie zalecane czynności. Sprawa dotyczy tylko tylnego hamulca. Problem jest dosyć nietypowy, ponieważ hamulce po dłuższym zjeździe pięknie się docierają i hamują bardzo dobrze. Po kilku dniach nie używania roweru problem powraca - klocki się ślizgają po tarczy wydając przy tym nieziemski skowyt. Dzwonek już dawno odkręciłem :-) Hamulce to XT Serii 785 z żywicznymi okładzinami, tarcza Hope SAW 160mm (z przodu taka sama). Teraz napiszę co zrobiłem: - demontaż klocków, zeszlifowanie cienkiej warstwy i ponowne dotarcie hamulców - odtłuczenie tarczy specjalnym preparatem WURTH - przesmarowanie tłoczków pastą miedzianą - wymiana klocków oryginalnych na Kool-Stopy - sprawdzenie poprawności montażu zacisku - demontaż i przesmarowanie punktów łączenia pastą miedzianą - ponowne dokręcenie Po wykonaniu tych czynności, niektórych kilka razy problem pozostaje. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 A jakby zamienić miejscami tarcze i klocki? tzn te z przodu dac na tył i odwrotnie. I zobaczyć teraz czy ciągle tył piszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysStepowy Napisano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Tak też zrobie. Dzięki Oczywiście dam znać co to dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysStepowy Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) No dobra, udało się w końcu znaleźć chwilkę na przekładkę i jestm już po niej, i krótkiej jeździe próbnej. Sytuacja się odwróciła - teraz piszczy przód. Nie miałem okazji się dziś już przejechać dalej ale myślę że trzeba spróbować go dotrzeć i wyczaić czy problem wróci. Edytowane 18 Października 2015 przez RysStepowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 A co przekładałeś? Klocki? Tarcze? Czy obie rzeczy na raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysStepowy Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Klocki i tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 To tarcza piszczy wynika z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Trzeba było same klocki przełożyć. Możliwe, że czymś 'nasiąknęły' i jak je dotrzesz i wygrzejesz to na trochę przechodzi. Jeżeli po przełożeniu klocków z jednego zacisku do drugiego będzie piszczeć w tym drugim to będziesz miał problem rozwiązany i czeka Cie pewnie zakup nowej pary klocków. EDIT: Tym bardziej, że klocki masz żywiczne, więc są bardziej podatne na 'złapanie' czegoś niż metaliki. EDIT2: Doczytałem Twój pierwszy post i widzę, że klocki są nowe. To może jednak faktycznie tarcza Niemniej jednak dla świętego spokoju ja bym sprawdził. Edytowane 18 Października 2015 przez Eazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysStepowy Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Ale w pierwszym poscie napisałem ze kupiłem nowe Kool-Stopy wsadziełm na tył i było identycznie - to nie klocki. No i na pewno ich niczym nie zalałem. A ja doczytałem Twoja edyte i dochodzimy wspólnie do wniosku że coś z tarczą jest nie tak - ale co? Prosta, odtłuszczona - nie kumam o co kaman ;-) Edytowane 18 Października 2015 przez RysStepowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 cos z tarczą jest nie tak - ale co? No jak to co? Piszczy Hehe A tak na poważnie to nie mam pomysłu. Może ją kiedyś przegrzałeś? Nie masz na tarczy żadnych przebarwień od temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysStepowy Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 No way, ja rzadko hamuje - lubie wygrywać ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Masz jakiś drugi rower, z którego mógłbyś przełożyć tarczę (albo założyć tą na testy)? Miałbyś 100% pewności. Jedyne co mi przychodzi do głowy to porządne odtłuszczenie tej tarczy. Nie sprayem i szmatką tylko zostawienie jej na noc w jakimś rozpuszczalniku nitro albo coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysStepowy Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 No i to jest znowu dobra rada :-) Zrobie tak: najpierw ją spróbuje dotrzeć na jakimś dłuuuuuugim zjeździe i jesli sytuacja się powtórzy wrzucę ja na noc do benki ekstrakcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Jak masz nitro to nie wiem, czy nie będzie lepsze od ekstrakcyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Drobnym papierkiem ściernym przeleć tą tarczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysStepowy Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Mam nitro i tez o nim myślałem, ale może farbę z pająka zeżre, chociaż jakby przestało piszczeć to niech będzie moja strata ;-) Najpierw spróbuje dotrzeć, potem papierek, benka i pażywiom uwidzim. Tymczasem dzięki za pomoc. Dam znać jak tam postępy. Edytowane 18 Października 2015 przez RysStepowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSMP Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie odtłuszczaj tarczy ani klocków benzyną ekstrakcyjną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pegasus Napisano 19 Października 2015 Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Benzyna sama w sobie jest tłusta, wiec pozostawia tłusty nalot na umytej powierzchni. Lepszym pomysłem będzie nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysStepowy Napisano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Nie odtłuszczaj tarczy ani klocków benzyną ekstrakcyjną! A mogę spytać dlaczego? Kolega Pegasus pisze że jest "tłusta" - naprawde benzyna ekstrakcyjna jest "tłusta"? A ile ona ma tego tłuszczu w swojej zawartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Ja tak miałem w SIDzie tym wątłym 28mm. Wymieniałem klocki 4 razy i tarcze ze 3 ... piszczenie ustało dopiero po najtańszych klockach żywicznych ... wiadomo wina widelca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Puklus - tylko jemu z tyłu piszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysStepowy Napisano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Przypomniałem sobie że mam pewien specyfik który jest niezmiernie silnym odtłuszczaczem: http://sklep.beps.pl/daerg-saetta-bih-preparat-do-mycia-silnikow-kg-p-788.html Dziś wykąpałem w nim tarcze i klocki. Farba z pająka zeszła, ale klocki i tarcza wydaja się super czyste i odtłuszczone. Spróbuje założyć do bika i zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pegasus Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) @RysStepowy przeczytaj post numer 6 i dalej - http://www.forumrowerowe.org/topic/94829-obreczmycie-obreczy/. Ja znawcą nie jestem, ale kolega np. Schwefel zapewne wie co pisze. Edytowane 21 Października 2015 przez Pegasus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysStepowy Napisano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) Jasne, ale ja lubię wiedzieć dlaczego ekstrakcyjna się słabo nadaje - argument "nie bo nie" w moim przypadku nie działa. Jeśli benzyna ekstrakcyjna jest tłusta, musi zawierać jakieś tłuszcze - czy to nie logiczne? Według mnie logiczne i wielce prawdopodobne stwierdzenie. Natomiast jestem skłonny się zgodzić że ma w składzie "coś" co pozostawia wspomniany nalot. Tym bardziej że wielu użytkowników tego forum to potwierdza. Ja oczywiście zastosowałem się do Waszych rad i użyłem innego środka o nazwie handlowej Saetta Bih. Dziś może uda mi się złożyć to do kupy i kawałek się przejechać. Dam znać jak się sprawy maja dla potomnych. Edytowane 21 Października 2015 przez RysStepowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Ja znawcą nie jestem, ale kolega np. Schwefel zapewne wie co pisze. Przykład na to jak powstają mity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi