allocBiker Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 W mojej szosie (25mm) mam taki dziwny wentyl, którego nie mogę napompować żadną pompką, która jest do 2 rodzajów wentyli. Maksymalne ściskanie jej na wentylu nic nie daje, powietrze ciągle ucieka przy pompowaniu. Wiecie może jaką pompką to napompuje? Czy muszę z tym iść na serwis?
mbiela Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 A nie masz możliwości przełożenia gumy w pompce, żeby uszczelniała połączenie?
Tofi Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 To zwykły wentyl Presta. Przede wszystkim odkręcasz tą nakrętkę do końca. Jeżeli tego nie zrobisz to ci się gwint wbije w gumę w szybkozamykaczu. Jezeli ci się raz tak stało to się nie dziw, że uszczenienie nie trzyma. Co do pompek to polecam lezyne, ponieważ tam nakręca się mocowanie na gwint wentyla, a przy ściąganiu spuszczasz guzikiem błyskawicznie powietrze w wężyka i różnica ciśnień zamyka wentyl - można bezpiecznie odkręcić wężyk z wentyla. W pompce michelin miałem ten problem, że zanim odkręciłem wężyk na tyle by się wentyl uszczelnił, to ok 20 psi uciekało z opony. Lenzyne ma dobre pompki ale drogie, ale nie ma co panikować widziałem też same końcówki które można zamontować na wężyku.
Garlock Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Przede wszystkim odkręcasz tą nakrętkę do końca. A po odkręceniu dobrze jest nacisnąć ten sztyft. Jak się guma tłoczka przykleiła do wentyla to samo powietrze ma czasem kłopot to rozkleić. Krótkie naciśnięcie uwalnia tłoczek i pompuje się bez problemu.
allocBiker Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Ok, a w którym miejscu mam łapać ten wentyl pompką? Pod samą obręczą nie ma szans, bo głębokość pompki jest mniejsza niż długość wentyla. Staram się dociskać ją maksymalnie do oporu i blokować, ale powietrze wciąż wychodzi bokami.
Garlock Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Maksymalne ściskanie jej na wentylu nic nie daje, powietrze ciągle ucieka przy pompowaniu. Sprawdź w instrukcji pompki, czy do presty nie musisz odwrotnie założyć tego dzyndzla w pompce (pkt 1 na obrazku):
allocBiker Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Z tego co widzę to wygląda mi na wentyl francuski, a nie na presto. Są jakieś nasadki na wężyki do tych wentyli?
Garlock Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Francuski i presta to to samo: Adaptery do presty są: Pytaj o adapter presta schrader (lub samochodowy)
Tofi Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Możesz zrobić zdjęcie założonej pompki na wentyl?
allocBiker Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Problem solved. Pobawiłem się trochę nasadką wężyka i się udało.
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Października 2015 Mod Team Napisano 16 Października 2015 Ok, a w którym miejscu mam łapać ten wentyl pompką? Pod samą obręczą nie ma szans, bo głębokość pompki jest mniejsza niż długość wentyla. Staram się dociskać ją maksymalnie do oporu i blokować, ale powietrze wciąż wychodzi bokami. Nic na siłę, bo zniszcysz wentyl i/lub pompkę. Zawór powinien zachodzić nieco na szerszą część wentyla. Stawiam żołędzie przeciwko dolarom, że masz pompkę ustawioną na AUTO i starasz się napompować Presta. Tak się nie da... O ile nie jest to automatycznie dostosowująca się konstrukcja końcówki zazwyczaj trzeba przestawić gumkę i plasticzany oporek w końcówce aby przełączyć z auto na presta. Tu, uniwersalna końcówka, ktopra obsługuje jednoczesnie auto i presta. Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.