scartout Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Witam, Specyfikacja rzeczonego modelu Szykuję się do zakupu Canyona Endurace 7.0 CF na pierwszą szosę. W mailu dostałem odpowiedź, że zamiana przerzutki ze średnim wózkiem na przerzutkę z krótkim wózkiem (kaseta będzie zmieniana na 11-25 lub 11-28) jest niemożliwa fabrycznie dla tego modelu, więc czekałyby mnie dodatkowe koszta przed pierwszym rozruchem (wymiana części). W związku z tym trzy pytanka: 1. Czy przerzutka Ultegra będzie współpracować z klamkomanetkami 105 czy lepiej kupić po prostu 105 z krótkim wózkiem? 2. Czy znacie ewentualnie jakiś inny carbonowy rower w ofercie podobny cenowo na 105tce? W przypadku Alu problemu by nie było (6.0 AL vs Rose Sl-2000), ale przejrzałem ofertę carbonową innych producentów i na nic ciekawego nie natrafiłem. 3. Chyba najważniejsze pytanie. Napotykam na forach komentarze w stylu 'stary spokojnie dadzą Ci rabat i zapłacisz 5000'. Pytanie więc brzmi: jak załatwić rabat na tego Canyona (przypominam - dystrybucja tylko przez net), ewentualnie z jakimi argumentami do nich podchodzić. Dziękuję z góry za odpowiedzi
parmenides Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Od tyłu: Rabat u Canyona nie jest możliwy. Ultegra będzie współpracować. Nie ma żadnego problemu. Kaseta 11-28 i mniejsze będą spokojnie pracować na nowych krótkich przerzutkach ultegra 6800, 105 5800 oraz starszych 105 5700. Mam całą grupę 105 5700 z krótkim wózkiem i na góry mam 11-28, a na Mazowsze 11-23. Co do innych rowerów, to niestety teraz nie mogę pomóc. Pozdr
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Października 2015 Mod Team Napisano 16 Października 2015 Skoro przez internety planujesz zakup, sprawdź oferte Planet-X http://www.planetx.co.uk/c/q/bikes/road-bikes/pro-carbon Szacunek... I.
wojtas7 Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Czemu chcesz zmieniać kasetę? Może lepiej same koronkni 50-34?
parmenides Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Korba kompaktowa jest jednak wygodna dla amatorów. Łatwiej mieć zapasowe koło z inną kasetą lub po prostu inną kasetę na góry i płaskie tereny. W cenie Canyona dostajesz PlanetX z Ultegrą, ale wolałbym z tych dwóch rowerów zdecydowanie Canyona na 105 5800. Lepsze koła ze wspaniałym ogumieniem, lżejszy - przynajmniej z deklaracji producenta, sztyca karbonowa… Przy tej ramie Canyona i Ultegrze (a osprzęt i tak będziesz wymieniać w miarę zużycia) oraz odrobinę lżejszych kołach możesz zejść z wagą roweru do 7 kg, co byłoby korzystne, jeśli byś jeździł w terenie pagórkowatym lub w górach. Na płaskim raczej nie odczujesz różnicy.* Sam musisz wybrać. pozdr PS * nie napisałeś skąd pochodzisz lub gdzie jeździsz. Wpisuj takie informacje, bo to się przydaje przy odpowiedziach. Oczywiście jeśli chcesz być poważnie traktowany na forum.
scartout Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Przepraszam z góry, nie wiem czemu nie pokazuje mojej lokalizacji choć mam ją wpisaną od założenia konta (Łódź, a więc tereny względnie płaskie). Raczej póki co daleko się nie zapuszczam, na pewno nie w góry. Też wziąłbym Canyona, czytyałem to i owo i się na niego nakręciłem. Wiem, że to endurance, ale jednak ta kaseta\przerzutka mnie męczy. Z alu wziąłbym Rose'a SL-2000 właśnie z tego względu a nie Canyona. Na początek wolałbym jednak zostawić 50/34 a po zużyciu koronki najwyżej wstawić blat 52. Wziąłbym 52/36 od razu, ale takie korby są tylko w droższych modelach. W związku z tym wolałbym połączenie 50/34 z 11-25\11-23. Chciałem wyrzucić kasetę i średni wózek z racji tego, że nawet w obecnym 15 kilogramowym crossie nie wykorzystuję ostatniej zębatki w kasecie 11-32 na asfalcie (na korbie blat 36). Na wolne kręcenie przeważnie wykorzystuję przełożenie 48 z przodu i 14/16 z tyłu więc wolałbym większe zestopniowanie kasety. Ale tak zasadniczo powód wywalenia średniego wózka i 11-32 jest dość błahy: nieszosowa przerzutka ( ) i jedna obawa i tu pytanie: średni wózek będzie dużo wolniej wybierał łańcuch od krótkiego? Mógłbym wtedy wymienić kasetę na 11-25\11-23 po zużyciu tej fabrycznej.
ludz Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Rabat u Canyona nie jest możliwy. Nie jest, ale jest na stronie dział 'Factory Outlet'
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Października 2015 Mod Team Napisano 16 Października 2015 Kłaniam, Co do zębatek na korbie to zawsze można same blaty wymienić, taniej to-to wychodzi niż kompletna korba. Niedawno kupiłem sobie blaty 46T opo 30-coś ziko sztuka. Co zasię tyczy zmieniarki. NIe musisz się obawiać co do krótkiego wózla. Osobiście jeżdzę na kasecie 12/30 i korbie 46/34 (przedtem 50/34) i obsługuje mi to krótki wózek. Bez problemacji. Dodatkowo jest to mix rozmaitych klamotów (Manteki 105 5600, kaseta Ultegra 6700, tylna zmieniarka Tiagra 4600, łańcuch SRAM 1050) i nie ma najmniejszego ale... Szacunek... I.
parmenides Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 To ja przepraszam, musiałem przeoczyć tę Lódź. 50-34 i 11-23 będzie ok. Jeśli będziesz jeździł na grupowe jazdy z doświadczonymi i szybkimi szosowcami, to Ci się przyda 52-39. W innym przypadku zostań przy kompakcie i ciasnej kasecie, a na góry zostaw sobie tę 11-32. Nie będziesz musiał nic dokupować, jeśli wybierzesz się na bardziej strome jeżdżenie. pozdr
scartout Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Jeżdżę póki co indywidualnie więc myślę, że kompakt dobry na początek a potem się będzie patrzeć na wymianę blatów (kalkulowałem już pojemności różnych kombinacji korba-kaseta). W sumie racja, nie pomyślałem o tym, że 11-32 mogę zostawić na takie górskie cele. Myślę, że wymienię sobie po zakupie roweru kasetę na 11-23 a przerzutkę zostawię w spokoju. Tylko jeszcze raz dopytam doświadczonych szosowców - czy przerzutka ze średnim wózkiem jakoś odczuwalnie wolniej wybiera łańcuch na tyle że czuć różnicę w jeździe? (założenie dla zestawu 50-34 po przerzuceniu się z 11-32 na 11-23) 1 pytanie dodatkowe: gdzie dokupujecie blaty do korb? 2 pytanie dodatkowe: nie można liczyć z Canyonem na jakiś 'dodatek do roweru' w cenie roweru? Też byłaby dobra opcja.
wojtas7 Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Jeśli przesiadasz się z jakiegoś crossa, jeździsz sam po raczej płaskim, to nic nie zmieniaj na zapas tylko kup i jeźdź. Jak się wkręcisz to za X miesięcy sam stwierdzisz czego potrzebujesz. Enjoy.
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Października 2015 Mod Team Napisano 16 Października 2015 1 pytanie dodatkowe: gdzie dokupujecie blaty do korb? Ja swoje kupiem w pralni chemicznej, ale kolega mówił że najlepsze dostał u lokalnego fryzjera... Rili mejt, rili? Sklepy rowerowe, Alle? Szacunek... I.
scartout Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Nie no tak pytam o te blaty w sensie czy lepiej stacjonarnie czy w internecie. Będe pewnie musiał dokupić jeden do crossa (48T), ale nie chce mi się jeździć po całym mieście No i na przyszłość wiedzieć gdzie szukać blatów do 105tki. Może macie coś godnego polecenia?
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Października 2015 Mod Team Napisano 16 Października 2015 Kup poprostu pasujący BCD blat i tyle... No chyba, że masz ambę i lepiej sie czujesz z blatem "podkoloroczu". Szacunek... I.
paulsen Napisano 19 Października 2015 Napisano 19 Października 2015 Jaki rozmiar ramy? Mamy model demo na Ultegrze, z pełną gwarancją, waga 6.95 kg. Geometria może nie endurance, ale skoro celujesz w jazdę sportową (zmiana kasety itd) to niech pozycja będzie też sportowa Rower jest do wzięcia za 6500: http://olx.pl/oferta/rower-szosowy-rose-x-lite-crs-3000-ultegra-dt-swiss-gwarancja-57cm-CID767-IDbSz6D.html
turysta Napisano 19 Października 2015 Napisano 19 Października 2015 2 pytanie dodatkowe: nie można liczyć z Canyonem na jakiś 'dodatek do roweru' w cenie roweru? Też byłaby dobra opcja. Ja wynegocjowałem dwa koszyczki i dwa bidony. Niby nie wiele, ale zawsze coś
scartout Napisano 20 Października 2015 Autor Napisano 20 Października 2015 A myślisz, że jest szansa choćby na darmową wysyłkę? A tak poważnie, to nie wiem czy nie wrócę do rozmyślań jednak o rowerze Alu, ale to już w innym wątku. A jak carbon to wezmę po prostu tego i z czasem go 'przystosuję.' Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.