Skocz do zawartości

[rower] Canyon Endurace 7.0 CF - trzy pytania ogólnoszosowe

scartout

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Specyfikacja rzeczonego modelu

Szykuję się do zakupu Canyona Endurace 7.0 CF na pierwszą szosę. W mailu dostałem odpowiedź, że zamiana przerzutki ze średnim wózkiem na przerzutkę z krótkim wózkiem (kaseta będzie zmieniana na 11-25 lub 11-28) jest niemożliwa fabrycznie dla tego modelu, więc czekałyby mnie dodatkowe koszta przed pierwszym rozruchem (wymiana części). W związku z tym trzy pytanka:

1. Czy przerzutka Ultegra będzie współpracować z klamkomanetkami 105 czy lepiej kupić po prostu 105 z krótkim wózkiem?

2. Czy znacie ewentualnie jakiś inny carbonowy rower w ofercie podobny cenowo na 105tce? W przypadku Alu problemu by nie było (6.0 AL vs Rose Sl-2000), ale przejrzałem ofertę carbonową innych producentów i na nic ciekawego nie natrafiłem.

3. Chyba najważniejsze pytanie. Napotykam na forach komentarze w stylu 'stary spokojnie dadzą Ci rabat i zapłacisz 5000'. Pytanie więc brzmi: jak załatwić rabat na tego Canyona :) (przypominam - dystrybucja tylko przez net), ewentualnie z jakimi argumentami do nich podchodzić.

Dziękuję z góry za odpowiedzi :D

Napisano

Od tyłu:

Rabat u Canyona nie jest możliwy.

Ultegra będzie współpracować. Nie ma żadnego problemu.

Kaseta 11-28 i mniejsze będą spokojnie pracować na nowych krótkich przerzutkach ultegra 6800, 105 5800 oraz starszych 105 5700. Mam całą grupę 105 5700 z krótkim wózkiem i na góry mam 11-28, a na Mazowsze 11-23.

Co do innych rowerów, to niestety teraz nie mogę pomóc. Pozdr

Napisano

Korba kompaktowa jest jednak wygodna dla amatorów. Łatwiej mieć zapasowe koło z inną kasetą lub po prostu inną kasetę na góry i płaskie tereny. W cenie Canyona dostajesz 

PlanetX z Ultegrą, ale wolałbym z tych dwóch rowerów zdecydowanie Canyona na 105 5800. Lepsze koła ze wspaniałym ogumieniem, lżejszy - przynajmniej z deklaracji producenta, sztyca karbonowa… Przy tej ramie Canyona i Ultegrze (a osprzęt i tak będziesz wymieniać w miarę zużycia) oraz odrobinę lżejszych kołach możesz zejść z wagą roweru do 7 kg, co byłoby korzystne, jeśli byś jeździł w terenie pagórkowatym lub w górach. Na płaskim raczej nie odczujesz różnicy.* Sam musisz wybrać. 

pozdr

PS * nie napisałeś skąd pochodzisz lub gdzie jeździsz. Wpisuj takie informacje, bo to się przydaje przy odpowiedziach. Oczywiście jeśli chcesz być poważnie traktowany na forum. 

Napisano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Przepraszam z góry, nie wiem czemu nie pokazuje mojej lokalizacji choć mam ją wpisaną od założenia konta (Łódź, a więc tereny względnie płaskie). Raczej póki co daleko się nie zapuszczam, na pewno nie w góry.

Też wziąłbym Canyona, czytyałem to i owo i się na niego nakręciłem. Wiem, że to endurance, ale jednak ta kaseta\przerzutka mnie męczy. Z alu wziąłbym Rose'a SL-2000 właśnie z tego względu a nie Canyona.

Na początek wolałbym jednak zostawić 50/34 a po zużyciu koronki najwyżej wstawić blat 52. Wziąłbym 52/36 od razu, ale takie korby są tylko w droższych modelach. W związku z tym wolałbym połączenie 50/34 z 11-25\11-23.

Chciałem wyrzucić kasetę i średni wózek z racji tego, że nawet w obecnym 15 kilogramowym crossie nie wykorzystuję ostatniej zębatki w kasecie 11-32 na asfalcie (na korbie blat 36). Na wolne kręcenie przeważnie wykorzystuję przełożenie 48 z przodu i 14/16 z tyłu więc wolałbym większe zestopniowanie kasety. Ale tak zasadniczo powód wywalenia średniego wózka i 11-32 jest dość błahy: nieszosowa przerzutka ( :D ) i jedna obawa i tu pytanie: średni wózek będzie dużo wolniej wybierał łańcuch od krótkiego? Mógłbym wtedy wymienić kasetę na 11-25\11-23 po zużyciu tej fabrycznej.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Co do zębatek na korbie to zawsze można same blaty wymienić, taniej to-to wychodzi niż kompletna korba. Niedawno kupiłem sobie blaty 46T opo 30-coś ziko sztuka.

Co zasię tyczy zmieniarki.

NIe musisz się obawiać co do krótkiego wózla.

Osobiście jeżdzę na kasecie 12/30 i korbie 46/34 (przedtem 50/34) i obsługuje mi to krótki wózek. Bez problemacji.

Dodatkowo jest to mix rozmaitych klamotów (Manteki 105 5600, kaseta Ultegra 6700, tylna zmieniarka Tiagra 4600, łańcuch SRAM 1050) i nie ma najmniejszego ale...

Szacunek...

I.

Napisano

To ja przepraszam, musiałem przeoczyć tę Lódź. 50-34 i 11-23 będzie ok. Jeśli będziesz jeździł na grupowe jazdy z doświadczonymi i szybkimi szosowcami, to Ci się przyda 52-39. W innym przypadku zostań przy kompakcie i ciasnej kasecie, a na góry zostaw sobie tę 11-32. Nie będziesz musiał nic dokupować, jeśli wybierzesz się na bardziej strome jeżdżenie. 

pozdr

Napisano

Jeżdżę póki co indywidualnie więc myślę, że kompakt dobry na początek a potem się będzie patrzeć na wymianę blatów (kalkulowałem już pojemności różnych kombinacji korba-kaseta).

W sumie racja, nie pomyślałem o tym, że 11-32 mogę zostawić na takie górskie cele. Myślę, że wymienię sobie po zakupie roweru kasetę na 11-23 a przerzutkę zostawię w spokoju. Tylko jeszcze raz dopytam doświadczonych szosowców - czy przerzutka ze średnim wózkiem jakoś odczuwalnie wolniej wybiera łańcuch na tyle że czuć różnicę w jeździe? (założenie dla zestawu 50-34 po przerzuceniu się z 11-32 na 11-23)

1 pytanie dodatkowe: gdzie dokupujecie blaty do korb?

2 pytanie dodatkowe: nie można liczyć z Canyonem na jakiś 'dodatek do roweru' w cenie roweru? Też byłaby dobra opcja.

Napisano

Jeśli przesiadasz się z jakiegoś crossa, jeździsz sam po raczej płaskim, to nic nie zmieniaj na zapas tylko kup i jeźdź. Jak się wkręcisz to za X miesięcy sam stwierdzisz czego potrzebujesz.

Enjoy.

• Mod Team
Napisano

1 pytanie dodatkowe: gdzie dokupujecie blaty do korb?

Ja swoje kupiem w pralni chemicznej, ale kolega mówił że najlepsze dostał u lokalnego fryzjera...

Rili mejt, rili? Sklepy rowerowe, Alle?

Szacunek...

I.

Napisano

Nie no tak pytam o te blaty w sensie czy lepiej stacjonarnie czy w internecie. Będe pewnie musiał dokupić jeden do crossa (48T), ale nie chce mi się jeździć po całym mieście :D No i na przyszłość wiedzieć gdzie szukać blatów do 105tki. Może macie coś godnego polecenia? :D

Napisano

2 pytanie dodatkowe: nie można liczyć z Canyonem na jakiś 'dodatek do roweru' w cenie roweru? Też byłaby dobra opcja.

Ja wynegocjowałem dwa koszyczki i dwa bidony. Niby nie wiele, ale zawsze coś :)

Napisano

A myślisz, że jest szansa choćby na darmową wysyłkę? :D

A tak poważnie, to nie wiem czy nie wrócę do rozmyślań jednak o rowerze Alu, ale to już w innym wątku. A jak carbon to wezmę po prostu tego i z czasem go 'przystosuję.'

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...