Skocz do zawartości

[kąt głowki ramy] 70-71' 26er ~ 72' 29er

GTZaskar1991

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zbudowałem statystyki na podstawie kilkunastu wypowiedzi po kilkugodzinnym czytaniu o głowce 72', niby mało wiarygodne, ale wniosek pewny jest taki, że 71' nadeje się dla przeciętniaka nawet na Kościelisko. Wiadomo, że własne predyspozycje są b. ważne (sam mam ustawione siodło wyżej o 1,5 cm niż podał kalkulator dla XC, ale to jest wszystko w powijakach). Taki kalkulator bedzie miał służyć do tego, by nie sprzedawać ramy po tygodniu od jej kupna, a nie do ustawienia kolarza na zawody. Mnie nikt już nie przekona do 71.5' - 72' albo bedzie to b. trudne, bo to nawet nienaturalnie wygląda.

Nie chodzi o to, że sie nie da. Da nawet 72.5' 29er, ale po płaskim, ewentualnie nizinne maratony na północy kraju. Rower z głowką 72' na pewno do uniwesalnych nie należy, a ja własnie takiego szukam, bo potrzebuje na Kotline kłodzką, Krynice, Wisłę i tym podobne. Jesli bym zarabiał ponad 5k miesięcznie to bym chyba nawet tego tematu nie zakładał i rower był by uzywany sporadycznie, bo na pewno się nim da jeżdzić (jako piąty rumak w stajni wręcz idealny). A że jestem biedny to mam 2-3 rowery, w tym 2 low budżet (szosa/mtb zimowy), czyli taki standardzik dla miłośnika tematu.

Zastanawia mnie gdzie byłaby piasta, czy przed kierownicą czy jednak za kierownicą przy długości mostka 100 mm, bo w tym egzemplarzu moich zainteresowań jest mostek 90 mm i z nim prawdopodobnie kiera z piastą bedzię w lini. Jesli w lini przy 100 mm to moze nie byłoby tak żle .... chyba odwiedze kilka sklepów, aby to sprawdzić, bo przy zakupie takiej mozliwości nie mam.

Być może coś przeoczyłem ale jakoś nie mogę sobie przypomnieć kto, gdzie i kiedy narzekał na to by w swoim 29er miał zbyt ostry kąt na główce ramy. Wyciągasz jakieś dziwne wnioski w dodatku w kraju dość jednak nizinnym gdzie gro sprzętu w tym rozmiarze nawet nie będzie widzieć miejsc o których wspomniałeś. Czy 72* to za dużo na trudny teren by nie cieszyć się z jazdy?? Nie wydaje mi się by tak mogło być. Oczywiście piszę o 29er a nie o mniejszym rozmiarze. Przy odpowiedniej technice, pozycji daje się robić zjazdy całkiem normalnie. O to co się nie daje to czy było by mniej też by wyglądało tak samo. Dlatego ktoś kiedyś wymyślił fulla i wsadził do niego płaskie kąty na główce albo rozmiar 27,5" gdzie również jest bardziej płasko. 

Jest sporo sprzętu o bardziej płaskich kątach (70-71*) wiec też nie wiem w czym problem by za takim w góry się rozejrzeć. A zamiast liczyć na jakiś kalkulatorach co jest dla mnie absurdem wysokość siodełka to warto coś przymierzyć, wypożyczyć lub o podobny test poprosić kogoś w okolicy. 

No są Marcin ot taki Kross B10, XTC Gianta co ma 71,5* i wiele innych. Tylko, że to 29er gdzie trochę inaczej się to prowadzi niż mniejsze rozmiary. 

Edytowane przez beskid

Wolę po prostu aby mnie teraz wszyscy zjechali, a i tak spodziewałem się ostrzejrzych reakcji niż co poniektóre. 

Co policzyłem ? Policzyłem zakres długości rury górnej dla AM / XC oraz zakres długości mostka i wyniki mi pasują w praktyce, więc domagam się podobnego kalkulatora dla reszty to chyba normalne i jako wyjściowe wyniki były by ok, ale w sumie to już tyle wiem, że kalkulator mi nie będzie potrzebny i nie utopie kasy na nieodpowiedniej ramie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...