Skocz do zawartości

[błotnik Mucky Nutz] Bender fender zwykły a XL - różnice w ochronie

herosa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

dziś chyba pewnie kupuję błotnik tej firmy i zastanawiam się, czy brać wersję "zwykłą", czy XL.

Nie ukrywam, że zwykły cieszy bardziej moje oko, ale z wyglądu nie przypomina mi skutecznego w ochronie twarzy ;)

Ale jeśli już wybiorę zwykły, czy wersja Lite jest wytrzymała?

Zwykły i Lite kosztują tyle samo. XL jest tylko 5zł droższy, więc chciałbym zdać się na wasze opinie, bo w necie nie znalazłem takiego "porównania" błotników.

Zastosowanie - MTB XC, szosa

Napisano

Te błotniki służą tylko do tego aby chronić twarz nie szpecąc roweru. Ciuchy i tak będą w błocie. Bierz ten który jest ładniejszy jeżeli zależy Ci na wyglądzie albo pełne błotniki jak na czystości. Olej zgniłe kompromisy ;)

Napisano

Ja mam założony Face Fender z przodu a Face Fender XL z tyłu. Założyłem je żeby syf nie leciał bezpośrednio na amortyzatory, brudny będziesz taki i tak.

Tak to u mnie wygląda:

image_url-157621-1429974783.jpg

Napisano

W dniu 15.10.2015 o 18:18, herosa napisał:
Ciuchy niech se w błocie będą... Chodzi tu tylko o twarz i o potwierdzenie, czy to na serio działa

Zwykły BF powiedzmy wyłapuje 80% syfu spod kół który ma ochotę wylądować na twojej twarzy. Testowałem go na rychlebskim superflow w ulewie i jako tako dawał rade, choć szału nie było.

No ale w końcu to tylko kawałek tekturki. Kup XL - zawsze można go przyciąć nożyczkami :)

Napisano

Twarz to co nieco ochroni, ale bez rewelacji. Miałem niedawno porównanie po błotnym maratonie w Kielcach, kumpel z rowerem bez błotników wyglądał jak po zabiegu w kąpieli borowinowej, a ja mając na widelcu takowy błotnik tylko nieco przypominałem kominiarza...

Tak z ciekawości, ile sobie za to winszują? Więcej niż za te Dekatlonowe po przecenie bym za to nie zapłacił bez znaczenia jak fikuśne logo by na nich było. Sam mam samoróbkę z PETu 0,7mm.

Napisano

Nie no, ja kojarzę że to kosztowało jakieś z dupy pieniądze, tylko łudziłem się że może coś się zmieniło i stąd zainteresowanie „oryginałem” ;) Obecnie bardzo często brand, dezajn i marketing cenią się daleko więcej niż materiał i robocizna, a jeszcze marża, także nihil novi mościpanie.

Napisano

Mam u siebie Decathlona, widziałem na żywo zamontowanego Face Fendera bez XL, no i Bender wygląda o niebo lepiej. Decathlonowy przy nim jakiś taki wielki, brzydki (jest składany w kant zamiast po lekkim łuku). W miarę się sprawdza, parę razy szyszką czy małą gałęzią, zamiast w gębę albo w nogę dostać - poszła pod błotnik. I nieraz się zablokowała :). W dużym błocie nie jeździłem (unikam), ale jak trafi się okazjonalnie błoto czy kałuża w lesie - nie ląduje na twarzy.

Wziąłem białego z Decathlonu i stylistycznie wyszło kiepsko (czarny rower, biały amor), właśnie przez tą jego wielkość.

Napisano

Przede wszystkim ten z Deca rozpada się na tych prefabrykowanych gięciah. Jedyna jego zaletą są szerokie zipy wielokrotnego użytku których po skasowaniu użyłem w moim benderku wyciętym z teczki na dokumenty za piataka.

Napisano
  W dniu 16.10.2015 o 08:36, dran2 napisał:
Jedyna jego zaletą są szerokie zipy wielokrotnego użytku

Do mojego białego, dołączone czarne pasowały jak świni siodło :). Kupiłem białe, też rozpinane, w Obi.

Wracając do tematu - zwykły czy XL. Proponuje zwykły. To, co przeleci pod koroną amortyzatora i tak ląduje już z przodu roweru, a nie na Tobie/na rowerze. Ta przednia część wg mnie nie ma dużego znaczenia.

Napisano

przekładałem bendera i rzepy mi przepadły, zamówiłem na allegro dwa metry rzepa i działa równie dobrze :-)

a co do działania - ciężko stwierdzić bo pewnie dowodów że działa nie da się zgromadzić ;-) na pewno coś tam chroni twarz i nie leci aż tyle błota na golenie widelca.

Napisano

Swoje mam przypięte trytytkami. Opakowanie opasek kosztuje najwyzej tyle co dobry browar, a przydają się też do innych rzeczy. Białe i czarne do wyboru. Jak potrzeba to odcinasz i dajesz nowe.

Napisano

Kupiłem dziś w deca błotniczek przedni różowy ( :laugh: ) za niecałe 4zł i zobaczę w deszczu, jak się sprawdza :) Ale faktycznie, jak mam chronic amor przed wodą i błotem to wybiorę wersję XL jak już ;)

Napisano

Siema. Kilka dni temu założyłem u siebie błotnik Racefender na przód. Pierwsza koncepcja zakładała kupno Mucky Nutz za 49 zł, ale szkoda mi było tyle kasy za kawałek plastiku. W zamian kupiłem Racefender za 30 zł. Dziś pierwszy raz jeździłem z tym błotnikem w mokrych i ciężkich warunkach. Po przejechaniu 30 km po lesie wydaje mi się, że błotnik spełnia swoje zadanie. Nie chroni twarzy i amortyzatora w 100%. Na okularach trafiły się dwa kawałki błota. A jak wyglądał amorek zobaczycie na fotce niżej. Pozdrawiam.

848e42165f10f09f3a60b5039c5d6d81.jpg

Napisano

Dzięki za opinię! :) Jeszcze nie kupiłem, ale raczej kupię.

Kupiłem decathlonowy błotnik, ale nie dość, że kiepsko wygląda, to jedno zagięcie się podłamało(!) i długo już nie pojeździ. Także stwierdzam, że raczej spełnia swoją rolę ;)

Napisano

W dniu 18.10.2015 o 20:41, herosa napisał:
Kupiłem decathlonowy błotnik, ale nie dość, że kiepsko wygląda, to jedno zagięcie się podłamało(!) i długo już nie pojeździ. Także stwierdzam, że raczej spełnia swoją rolę ;)

jakoś u mnie się od 10 miesięcy nic nie podłamało trzeba umieć poskładać i tyle.  Chcecie to płaćcie  50 zł za kawałek tworzywa jak dla mnie to typowy wyzysk na frajerach...

Napisano

W dniu 18.10.2015 o 22:41, mmisiek9612 napisał:
jakoś u mnie się od 10 miesięcy nic nie podłamało trzeba umieć poskładać i tyle.
Miałeś farta i tyle, założenie kawałka plastiku nie jest czymś co wymaga jakichś specjalnych umiejętności. Sam Decathlon przyznaje się że to kiepski projekt i następny model tych zgięć mieć nie będzie.
Napisano

Czytajac wasze problemy to jednak wymaga. Możliwe że miałem farta ale cena 50 zł za mucky to gruba przesada produkcja tego w chinach i sprowadzenia do Polski kosztuje maks 5 zł od sztuki więc łatwo się domyśleć gdzie trafia reszta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.