Skocz do zawartości

[błotnik Mucky Nutz] Bender fender zwykły a XL - różnice w ochronie

herosa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

dziś chyba pewnie kupuję błotnik tej firmy i zastanawiam się, czy brać wersję "zwykłą", czy XL.

Nie ukrywam, że zwykły cieszy bardziej moje oko, ale z wyglądu nie przypomina mi skutecznego w ochronie twarzy ;)

Ale jeśli już wybiorę zwykły, czy wersja Lite jest wytrzymała?

Zwykły i Lite kosztują tyle samo. XL jest tylko 5zł droższy, więc chciałbym zdać się na wasze opinie, bo w necie nie znalazłem takiego "porównania" błotników.

Zastosowanie - MTB XC, szosa

w decathlonie masz podobne za 12 zł w kilku kolorach do wyboru. Mam przedni taki http://www.decathlon.pl/botnik-flash-mtb-przedni-id_8327793.html i jest git.  Coś tam pewnie zasłaniają ale nieraz zdarzyło się że dostałem w ryja z błotka.

Najlepiej kup sobie go i przetestuj 12 zł to nie majątek a 50 zł za Mucky to trochę szkoda

Ciuchy niech se w błocie będą... Chodzi tu tylko o twarz i o potwierdzenie, czy to na serio działa

Zwykły BF powiedzmy wyłapuje 80% syfu spod kół który ma ochotę wylądować na twojej twarzy. Testowałem go na rychlebskim superflow w ulewie i jako tako dawał rade, choć szału nie było.

No ale w końcu to tylko kawałek tekturki. Kup XL - zawsze można go przyciąć nożyczkami :)

Twarz to co nieco ochroni, ale bez rewelacji. Miałem niedawno porównanie po błotnym maratonie w Kielcach, kumpel z rowerem bez błotników wyglądał jak po zabiegu w kąpieli borowinowej, a ja mając na widelcu takowy błotnik tylko nieco przypominałem kominiarza...

Tak z ciekawości, ile sobie za to winszują? Więcej niż za te Dekatlonowe po przecenie bym za to nie zapłacił bez znaczenia jak fikuśne logo by na nich było. Sam mam samoróbkę z PETu 0,7mm.

Nie no, ja kojarzę że to kosztowało jakieś z dupy pieniądze, tylko łudziłem się że może coś się zmieniło i stąd zainteresowanie „oryginałem” ;) Obecnie bardzo często brand, dezajn i marketing cenią się daleko więcej niż materiał i robocizna, a jeszcze marża, także nihil novi mościpanie.

Mam u siebie Decathlona, widziałem na żywo zamontowanego Face Fendera bez XL, no i Bender wygląda o niebo lepiej. Decathlonowy przy nim jakiś taki wielki, brzydki (jest składany w kant zamiast po lekkim łuku). W miarę się sprawdza, parę razy szyszką czy małą gałęzią, zamiast w gębę albo w nogę dostać - poszła pod błotnik. I nieraz się zablokowała :). W dużym błocie nie jeździłem (unikam), ale jak trafi się okazjonalnie błoto czy kałuża w lesie - nie ląduje na twarzy.

Wziąłem białego z Decathlonu i stylistycznie wyszło kiepsko (czarny rower, biały amor), właśnie przez tą jego wielkość.

Jedyna jego zaletą są szerokie zipy wielokrotnego użytku

Do mojego białego, dołączone czarne pasowały jak świni siodło :). Kupiłem białe, też rozpinane, w Obi.

Wracając do tematu - zwykły czy XL. Proponuje zwykły. To, co przeleci pod koroną amortyzatora i tak ląduje już z przodu roweru, a nie na Tobie/na rowerze. Ta przednia część wg mnie nie ma dużego znaczenia.

przekładałem bendera i rzepy mi przepadły, zamówiłem na allegro dwa metry rzepa i działa równie dobrze :-)

a co do działania - ciężko stwierdzić bo pewnie dowodów że działa nie da się zgromadzić ;-) na pewno coś tam chroni twarz i nie leci aż tyle błota na golenie widelca.

Siema. Kilka dni temu założyłem u siebie błotnik Racefender na przód. Pierwsza koncepcja zakładała kupno Mucky Nutz za 49 zł, ale szkoda mi było tyle kasy za kawałek plastiku. W zamian kupiłem Racefender za 30 zł. Dziś pierwszy raz jeździłem z tym błotnikem w mokrych i ciężkich warunkach. Po przejechaniu 30 km po lesie wydaje mi się, że błotnik spełnia swoje zadanie. Nie chroni twarzy i amortyzatora w 100%. Na okularach trafiły się dwa kawałki błota. A jak wyglądał amorek zobaczycie na fotce niżej. Pozdrawiam.

848e42165f10f09f3a60b5039c5d6d81.jpg

Kupiłem decathlonowy błotnik, ale nie dość, że kiepsko wygląda, to jedno zagięcie się podłamało(!) i długo już nie pojeździ. Także stwierdzam, że raczej spełnia swoją rolę ;)

jakoś u mnie się od 10 miesięcy nic nie podłamało trzeba umieć poskładać i tyle.  Chcecie to płaćcie  50 zł za kawałek tworzywa jak dla mnie to typowy wyzysk na frajerach...

jakoś u mnie się od 10 miesięcy nic nie podłamało trzeba umieć poskładać i tyle.
Miałeś farta i tyle, założenie kawałka plastiku nie jest czymś co wymaga jakichś specjalnych umiejętności. Sam Decathlon przyznaje się że to kiepski projekt i następny model tych zgięć mieć nie będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...