swimfan Napisano 15 Października 2015 Napisano 15 Października 2015 Witam od jakiegoś czasu mam taki problem,że kiedy wrzucam manetka z gory na gore (z najmniejszej na najwieksza to musze uzyc bardzo duzej sily). Z gory na dól jest troche lepiej ale szalu nie ma. Sila jest taka ze czuje ze manetka kiedys nie wytrzyma. Rozebralem mamentke wyczyscilem, bez obciazenia działa ok, wszystkie mechanizmy sa sprawne. Zasatnawiam sie co tak stawia opor i pomyslu nie mam czy to manetaka czy przerzutka tylna.A moze cos innnego , moze tak pancerz aligatora dziala. Moze ktos mial podobny problem. Nasiedzialem sie z tym i nie widze punktu wyjscia.
nemo2009 Napisano 15 Października 2015 Napisano 15 Października 2015 Mam przerzutkę X9 w jednym z rowerów i działa bezproblemowo.Co jest winne najlepiej sprawdzić krzyżowo,musisz mieć drugi rower,może być z systemem Shimano. Odkręcałeś linkę od przerzutki ? Chodzi płynnie z manetką ? Jakie masz manetki ?
Gość Napisano 15 Października 2015 Napisano 15 Października 2015 A kiedy wymieniałeś linki/pancerze ?
swimfan Napisano 15 Października 2015 Autor Napisano 15 Października 2015 Mam przerzutkę X9 w jednym z rowerów i działa bezproblemowo.Co jest winne najlepiej sprawdzić krzyżowo,musisz mieć drugi rower,może być z systemem Shimano. Odkręcałeś linkę od przerzutki ? Chodzi płynnie z manetką ? Jakie masz manetki ? Manetki tez sram x-9. Tak odkrecalem linke od przerzutki , wychodzi na to ze przerzuca plynnie ale jest bez "obciazenia". Co do linki to pewnie z 3 lata ma- niestety. Ale szuram nia po pancerzu i jak dla mnie sie nie zacina w zadnym punkcie, na pewno nie w takim zeby przy przerzucaniu taki opor byl (tez o tym myslem , ze sie przycina na pancerzu). Sily przy przerzucaniu trzeba wlozyc tyle ze obawiam ze klamke urwe.
bobiik Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Rozumiem ze jezdzisz na tej konfiguracji pare lat i dopiero teraz pojawil sie problem? Sprawdz wszystko po kolei. Jesli tak jak piszesz manatka dziala plynnie bez linki to sprawdz sama linke podlaczoną do przerzutki. Pociagnij za linke ręką i zobacz czy nie ma oporów. Obstawiam pancerz. Jesli poruszasz ręką sama przerzutke to ma jakiś super opór?
raffik Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Pancerz i cięgło do wymiany. Trzy lata to już czas.
rzezniol Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Co do linki to pewnie z 3 lata ma- niestety. Linki to jak olej w silniku samochodowym ... przy normalnej eksploatacji roweru dobrym zwyczajem jest raz w roku zestaw wymienić . Sposobem na przedłużenie życia jest poprowadzenie pełnego pancerza od manetki do przerzutki. Jednak jak jeżdzisz 4 pory roku to i tak po tych 5 - 6 tys km po wymianie czuć różnicę. 3 lata to stanowczo najwyższa pora na rewizję zestawu. Pozdro
swimfan Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Ok rozumiem, linka sezon ma, pancerz jak pisałem wyżej 3 lata.Dziwne ze az tak ciezko dziala ze czuje ze manetka nie wytrzyma, to musi byc cos jeszcze.
raffik Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Jakby linka miała 3 lata a pancerz rok to wtedy mogłoby być ok. Linkę możesz łatwo sprawdzić, a co ma pancerz w środku tego nikt nie wie. Prawdopodobnie wyrobił się insert w środku na zakręcie przed samą zmieniarką. Co prawda nie ma tam takich łuków jak u Szymano, ale jak wdała się tam korozja to nie będzie to działać pod obciążeniem. Pancerz jest pewnie na oplocie z drutów, które jak skorodowały to równie dobrze mogą sobie haczyć o cięgło. Oczywiście to wszystko przy założeniu, że zmieniarka bez obciążenia i napięcia linki jest w pełnym zakresie ruchoma i nic się tam nie zapiekło, pękło itp.
swimfan Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Aligator to rzeczywiscie oplot ktory jak skoroduje moga dziac sie takie manewry. Ale z drugiej strony jak odkrece linke od tylnej przerzutki to przy przerzucaniu niby linka jakos chodzi.
rzezniol Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 jak odkrece linke od tylnej przerzutki to przy przerzucaniu niby linka jakos chodzi. Bo we wzorze na siłę tarcia oprócz współczynnika tarcia masz siłę nacisku ... a jak zdejmiesz naprężenie z linki to ta siła nacisk zanika i wtedy chodzi gładko ... proste jak lanie z mostu. Pozdro
swimfan Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Proste, proste tylko tą siłę którą muszę włożyć w przerzucanie jest w prost nieziemska, a parę w łapach mam i to jest niezrozumiałe. Raczę jestem z tych co rozróżniają przycinanie od zacinania . Jeśli pancerze nie pomogą to juz nie wiem;/
raffik Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Eliminacja pancerza i linki to groszowa sprawa, a będziesz miał pewność, że to nie to. Zresztą i tak są już stare bo resurs im po 3 latach wyszedł. Wymieniaj najlepiej na fullopancerzenie i daj znać.
nemo2009 Napisano 17 Października 2015 Napisano 17 Października 2015 Nie wykonałeś testu krzyżowego. Załóż inną przerzutkę to tego zestawu(może być Shimano na próbę) i zobacz,co się będzie działo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.