Skocz do zawartości

[hamulce] CO nie tak z tloczkami w XT M8000`?

lukas1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich z zapytaniem dotyczacym tylnego zacisku ,

czesto wydaje mi sie ze rotor chaczy o klocki, podczas jazdy , ale tylko w pewnych momentach moze to przez prace tylnego trojkata ramy?

na zdjeciu widac ze jeden tloczek wystaje wiecej niz drugi , dystans do rotora wyglada na taki sam.

Probowalem wcisnac jeden tloczek ale nie chce sie dac :-)  moze jest za duzo oleju w systemie?

Bede wdzieczny  za pomoc

post-176417-0-92501000-1444901765_thumb.jpg

Napisano

probowalem lekko z zalozonynm kolem za pomoca raczki od lyzki do zupy i nie chce z tad pomysl z emoze za duzo olelu i upuscic trzena , tak mialem kiedys z avid elixir 5, moze wiecej sily ale przy sciagnietym kole powinienem uzyc ?

Napisano

Tarcza może ocierać o klocki albo o sam zacisk. W celu wyeliminowania problemu rozepchnij tłoczki czymś płaskim używając sporej siły (np. rączką od bacika, klucza do konusów czy pedałów). Później załóż koło i zamontuj klocki. Następnie sprawdź zachowanie klamki. Jeżeli się zapadła postukaj po zacisku i przewodzie cały czas pompując klamkę. Po kilku/kilkunastu zaciśnięciach powinna stwardnieć. Na koniec wyreguluj zacisk tak aby tarcza nie ocierała o klocki. Jeżeli tarcza jest prosta nie będzie problemu. Luzujesz śruby zacisku, zaciskasz klamkę i dokręcasz śruby. Jeżeli tarcza ma bicie zacisk trzeba ustawić metodą prób i błędów. Czym większe bicie, tym trudniejsza regulacja.

Napisano

Odkręć zacisk całkowicie, załóż klocki i rozepchaj je używając wyczutej siły (trochę łatwiej z klockami bo odległości mniejsze - oczywiście uważaj żeby sobie nie "pokruszyć" klocków ;)

Napisano

Nic nie da rozpychanie tłoczków jeśli wcześniej nie odkręcisz korka w klamce.

Ustaw najpierw poziomo klamkę, odkręć koreczek i dopiero rozepchaj tłoczki. Dopiero teraz na rozepchanych tłoczkach zakręć koreczek. Może troszeczkę wypłynąć oleju przez otworek.

Napisano

wiec odkrecilem zacisk , i rozepchalem tloczki, schowaly si eprawie idelanie calutkie, zamontowalem zacisk, i pierwsze pare razy jak naciskalem klamke lekko sie zapadala ale wraz z iliscia powturzen bylo lepiej, po ustawieniu zacisku widze ze tloczki znow sa lekko wystajace ale nie tak jak wczesniej i juz nie trze.

czy przypadkiem one sie po prostu bardziej symetryvznie ulozyly a znow sa lekko wystajace bo wlasnie jest za duzo oleju i wlasnie nalezy ten jakis koreczek odrecic podczas wciskania.

Tak mnie instruowano przy avidach ale tam byl maly torx i trzba bylo go podczas rozpychania tloczkow powolutku naprawde powolutku odkrecajac do momenu az pojawi sie wyciekajacy plyn dot i wtedy zakrecic.

Napisano

Ten problem występuje od samego początku czy od niedawna?

Możliwe, że masz już trochę zjechane klocki - w miarę ich zużywania się, tłoczki stopniowo się wysuwają. Po wymianie na nowe, może się okazać, że nie ma miejsca na tarczę i trzeba rozpychać. :laugh:

Może wrzuć fotki samych klocków i tego jak to wygląda po założeniu. Widać jeszcze skośny fragment dolnej krawędzi klocków?

A czym charakteryzuje się owe haczenie - o ile nadal występuje? Może tarcza jest trochę krzywa? Albo po prostu zacisk jest źle ustawiony?  Tarcza wygina się w bok, po naciśnięciu na klamkę?

Napisano

Chlopaki dzieki za odpowiedzi, dzis powinna dojechac do mnie nowa tylna opona RockRazor 29x2.35 :laugh: ( akurat kapec i rozdarty leciuchno) bok i klocki ( one to w razie 'w') wtedy zajze i napisze co i jak z klockami.

Napisano

Wiec, Więc,

Po sciagnieciu Ściągnięciu kola koła (zakladaem zakładałem przy okazji nowe oponki).

1-odkrecilem Odkręciłem zacisk.

2-wyjalem Wyjąłem klocki.

3- Alkoholem isopropylowym izopropylowym i patyczkiem do uszu przeczyscialem przeczyściłem obsarz obszar wokol wokół tloczkow tłoczków.

4-wlozylem Włożyłem klocki i rozparlem rozparłem sila siłą tloczki tłoczki, az sie się calkowicie całkowicie schowaly schowały(ten co ten, który bardziej wystawal wystawał podczas chowania sie poczuelm malutkie klikniecie jak by cos zalapalo). <niezrozumiałe

5-wyjalemklocki znow Wyjąłem ponownie klocki i lekko klamka popowalem az duzo tloczki wyszly pompowałem klamką, póki tłoczki nie wyszły, ale ostroznie ostrożnie. Wtedy znow isopropyl znów izopropyl i ciutka oleju mineralnego ( zamiast shimano uzylem LHM plus citroena- hydrauliczny minelarly Shimano użyłem Citroen LHM Plus - olej hydrauliczny mineralny).

6- zalozylem znow Założyłem ponownie stare klocki i rozparlem tloczki rozparłem tłoczki do ponownego schowania.

7- punkt Punkty: 4, 5, 6 powtrozylem powtórzyłem 3 razy.

8- zalozylem kolo Założyłem koło, zacisk i nowe klocki J02.

Teraz dziala jak działa miodzio. J za pare dni powtorze na przod Za parę dni powtórzę z przodu.

Klocki stare byly nierowno zjechane Stare klocki były nierówno starte.

Ten metaliczny dzwiejk na razie ustal a byl od nowosci dzwięk na razie ustał, a był obecny od nowości i bylo to tylko czasami po zakretach i występował tylko czasem w zakrętach - jak gdyby tylny trojkat troszke moze pracowal trójkąt trochę może pracował, ale na razie jest ok.

dziwk przypominal jak byc dwa ostre noze styknal Dźwięk przypominał, jak gdyby dwa ostrze noże zetknąć ostrzami i pociagnal pociągnąć - krotki dzwiek. krótki dźwięk.

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

wywalam temat bo nie będziemy tu tolerować chamskich zagrywek kogoś kto ma gdzieś zasady naszego forum!

Temat został usunięty.

Prawdopodobna przyczyna usunięcia:
- pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu
- podobny temat już istnieje
- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.

Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...