Waise Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Z cyklu "pytanie tygodnia". Tłoki w kamulcu shimano BR485 niedostatecznie mi się odsuwały po wymianie klocków. Rozgięcie sprężyny nie pomogło, więc chciałem przeczyścić i posmarować tłoki, i oczywiście przy wysuwaniu jeden mi wypadł, a razem z nim sporo oleju z hamulca. Potrzebuję roweru przez weekend, a nie mam oleju mineralnego na stanie i nie mam gdzie go kupić w okolicy. Muszę zamówić przez internet, wiec pewnie będzie na początku przyszłego tygodnia. Moje pytanie, to czy mogę uzupełnić przez dekiel w manetce CHWILOWO i TYMCZASOWO olejem do amortyzatorów? Mam Yamaha G15 i G5. I tak będę musiał zalać hamulce od nowa, bo nie wiem jaki olej tam siedział. Czy takie oleje dadzą się łatwo wypłukać? Ktoś wie jak z ich ściśliwością i czy ich parametry nie sprawią, że się nagrzeją i zablokują mi klocki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Nie wolno. Nawet chwilowe zalanie innym płynem może spowodować uszkodzenie. Nie musisz kupować oleju mineralnego od shimano nawet samochodowy płyn hamulcowy (olej mineralny nie dot!) będzie lepszym wyborem od oleju do amoryzatora PS. Popraw temat [] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorek Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 olej do hebli to olej do hebli, nie kombinuj. I pamiętaj, że do shimano tylko mineralny a nie dot4. Jeżeli się zepniesz i poszukasz, to jak zamówisz kurierem za pobraniem to na jutro olej dojdzie do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Października 2015 samochodowy płyn hamulcowy (olej mineralny nie dot!) Jaki samochód w układzie hamulcowym ma olej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Jaki samochód w układzie hamulcowym ma olej?Jeśli dobrze pamiętam to Citroën zaleca lub kiedyś zalecał używanie plynu/oleju mineralnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Pewnie masz na myśli olej hydrauliczny LHM. Stosowany w cytrynach ale do zawieszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Czy taki olej będzie dobry? W opisie jest, że też do hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Takie pytanie po fakcie, a próbowałeś najpierw rozepchnąć tłoczki, bo chyba to załatwiłoby Twój pierwotny problem z hamulcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Czy taki olej będzie dobry? http://www.forumrowerowe.org/topic/33388-plynhamulce-shimano-olej-mineralny-motorex/ a jak wpiszesz w szukajce to kilka innych tematów się pojawi. Np. ten: http://www.forumrowerowe.org/topic/83279-olej-mineralny-kolor-oleju-mineralnego/page-10 można na tej podstawie się habilitować o małe co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Odświeżenie tematu nikomu nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waise Napisano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Rozepchnięcie bloczków nie pomagało. Oczywiscie, ze próbowałem. Musiały być już mocno zasyfione. Tak jak mówię, nie mam żadnej opcji kupic oleju na miejscu, bo w japonskich sklepach rowerowych sa tylko koszyki i dętki 27". Zamknąłem hamulec i do poniedziałku jeżdżę na tylnym. I tak zawsze chciałem nauczyć się driftować rowerem. Dzięki za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.