Skocz do zawartości

[Pranie] Odświeżanie ciuchów tabletkami do uzdatniania wody, jonami srebra

vucalur

Rekomendowane odpowiedzi

Z czasem odzież sportowa się zaśmierdza i nawet po praniu wystarczy raz użyć, żeby cuchnęła z powrotem.

Zainspirowany filmikiem UnitedCyclists (

) chciałem już jakiś czas temu przetestować ten patent na sportowych ciuchach.

Filmik w skrócie: usuwanie zapachów z odzieży sportowej tabletkami do uzdatniania wody (jony srebra, chlor). Moczymy przez jakiś czas w roztworze.

Jakie macie doświadczenia z tą metodą ?

Odzież, jaką będę chciał odświeżyć tym sposobem:

• komplety letnie
  • bluzy
  • odzież z membraną, odzież z softshellem: kurtki, czapki, rękawiczki
  • lekkie kurtki "wiatrówki", kamizelki
  • bielizna termoaktywna

(1) Czy któryś typ odzieży stanowczo nie powinno się tak czyścić? Szczególnie chodzi mi o membrany.

(2) Jaki konkretnie środek polecacie?

Na szybko znalazłem:

• Katadyn
  • JASOL SOLID
  • JAVEL Aqua

Może lepszy jest jakiś specyficzny związek ze sklepu z odczynnikami chemicznymi?

Nie uzdatniam tym wody do picia, więc może być jakiś silniejszy, żeby tylko skórze nie zaszkodził.

Po prawdzie możecie zamiast stosunkowo drogich tabletek użyć Domestosu (tak tego od klopów :teehee: )

Substancją dezynfekującą jest chlor, trzeba tylko użyć odpowiedniego stężenia żeby ubrania nie śmierdziały jak po ataku chemicznym :D W praktyce przetestowałem to na sportowych butach, stężenie dałem mniejsze niż opisane na opakowaniu do dezynfekcji szmat.

Wytłukło wszystko co miało wytłuc, buty do dzisiaj lekko wonieją chlorem, ale po tabletkach też będą więc...

to nie jest metoda czyszczenia, jedynie chemicznego pozbycia się grzybów z odzieży, które powodują nieprzyjemne zapachy. Świetne do płukania butów i ręczników (PO WYPRANIU). Prana odzież raczej nie wymaga tego typu zabiegów ale nie zaszkodzi. A moczyć w tym możesz wszystko. 

Tańszym zamiennikiem tabletek katadyn/sradyn/javel jest łyżka ACE na wiadro wody. Nie, nie wybiela. Do samych ręczników większe stężenie. 

Mam jedna bluze TCM ktora zachowuje sie dokladnie jak w pierwszym posice opisano, Wyprana, wysuszona na wiór po pierwszej jezdzie potrafi wydzielac ten specyficzny zapach mokrej sciery.

Moj sposob jest taki iż wsadzam ja do mocnego foliowego worka np na smieci razem z innycmi rzeczami rowerowymi, worek zawiązuje i wprowadzam do niego rurke z ozonatora ;-)  odpalam ozonator na 1-2 cykle, od czasu do czasu potrząsam worem żeby sie ciuchy przewaliły, pozniej pranie. Na pere jazd jest spokój.

Dzięki za rady.

Najbardziej podoba mi się ozonator, bo chyba nie ma skutków ubocznych dla zdrowia (w przeciwieństwie dla srebra czy chloru).

O ile się tego ozonu nie wącha i pozwoli rozpaść na tlen.

Ile trzeba na taki sprzęt wydać, żeby podołał zadaniu odsmradzania ciuchów? Rozrzut cen na allegro jest spory.

Jeśli powyżej 150zł, to nie wiem czy nie przeproszę chloru i srebra, albo przynajmniej poprzeliczam po jakim czasie taki zakup mi się zwróci.

Też zauważyłem, że niektóre ubrania mają tendencję do łatwiejszego łapania zapachów.

Ja używam OXI One. Najpierw pranie, do płukania zamiast płynu używam niewielkiej ilości octu, potem wirowanie.

Następnie ubrania lądują w misce gdzie jest rozpuszczony OXI, leżą w nim chwilę i ponownie są wirowane.

Faktycznie zapach nie pojawia się tak szybko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...