Skocz do zawartości

Pranie ciuchów tabletkami do uzdatniania wody, jonami srebra

vucalur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zainspirowany filmikiem UnitedCyclists (https://www.youtube.com/watch?v=6LrUgLweIeo) chciałem już jakiś czas temu przetestować ten patent na sportowych ciuchach.

Filmik w skrócie: usuwanie zapachów z odzieży sportowej tabletkami do uzdatniania wody (jony srebra, chlor). Moczymy przez jakiś czas w roztworze.

Jakie macie doświadczenia z tą metodą ?

Odzież, jaką będę chciał odświeżyć tym sposobem:

• komplety letnie
  • bluzy
  • odzież z membraną: kurtki softshell, czapki, rękawiczki
  • kurtki windproof, kamizelki
  • bielizna termoaktywna

(1) Czy któryś typ odzieży stanowczo nie powinno się tak czyścić? Szczególnie chodzi mi o membrany.

(2) Jaki konkretnie środek polecacie?

Na szybko znalazłem:

• Katadyn
  • JASOL SOLID
  • JAVEL Aqua

Może lepszy jest jakiś specyficzny związek ze sklepu z odczynnikami chemicznymi?

Nie uzdatniam tym wody do picia, więc może być jakiś silniejszy, żeby tylko skórze nie zaszkodził.

Napisano

to nie jest metoda czyszczenia, jedynie chemicznego pozbycia się grzybów z odzieży, które powodują nieprzyjemne zapachy. Świetne do płukania butów (PO WYPRANIU). Prana odzież raczej nie wymaga tego typu zabiegów ale nie zaszkodzi. A moczyć w tym możesz wszystko. 

Tańszym zamiennikiem tabletek katadyn/sradyn/javel jest łyżka ACE na wiadro wody. Nie, nie wybiela.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...