Skocz do zawartości

[Rower] Giant XTC 27.5 czy Giant XTC Advance 29er 2015

szkoder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

roberthd79 ale konkretnie którego XTC porównujesz? To nie te same ramy bo w 2014 był jeszcze XTC Composite czyli włókno T600 a od 2014 już tylko Advanced czyli T700. Różnice zdecydowanie odczuwalna i wystarczy złapać główny profil ramy żeby zobaczyć różnice w zachowaniu obu kompozytów.

"Księgowy obciął" to zobacz na ceny i osprzęt XTC Composite 1 29er z rocznika 2013 i Advanced 29er 1 2014.

2014 do 2015 to fakt słabszy widelec bo Recon Gold do Silvera ale reszta łącznie z ramą już wyżej.

Napisano

Hej

Dziękuje wszystkim za pomoc i opinie.

Giant XtC z 2014 roku ( aluminiowa rama) jest fajnie wyposażona, na Rebie z osprzetam Srama i hamplami Deore, kolega ma ten rower na stanie, ale w rozmiarze M? W każdym razie wyglądam jak na rowerze od sporo młodszego brata

Na Giantcie nie jeździłem bo nie było na stanie u znajomych, ale pooglądałem tego Haibike'a. Co prawda zrobiłem tylko kilka kółek wokół komina, ale fajnie się jeździ. Rama wizualnie bardzo mi się podoba, ma wszystkie nowe patenty jak sztywne osie, wew. prowadzenie linek itp. i pewnie bym się skusił na ten rower gdyby nie to że dosiadłem Gianta Tranca i Reigna...i to był moment przełomowy w moich poszukiwaniach...Niestety mieli tylko wysoki model Trance ( czyt. grubo poza mój budżet), ale prawdopodobnie stanie na Trancie 3 z 2016 roku:D:D:D:D

Napisano

roberthd79 ale konkretnie którego XTC porównujesz? To nie te same ramy bo w 2014 był jeszcze XTC Composite czyli włókno T600 a od 2014 już tylko Advanced czyli T700. Różnice zdecydowanie odczuwalna i wystarczy złapać główny profil ramy żeby zobaczyć różnice w zachowaniu obu kompozytów.

"Księgowy obciął" to zobacz na ceny i osprzęt XTC Composite 1 29er z rocznika 2013 i Advanced 29er 1 2014.

2014 do 2015 to fakt słabszy widelec bo Recon Gold do Silvera ale reszta łącznie z ramą już wyżej.

Chodziło mi o XtC adv3 zeszłoroczny,dzisiejszy i na rok 2016 to jest to samo jesli idzie o rame.Co rok uboższe podzespoły korbą,przerzutki,hamulce,widelce,spadek dość znaczny Reba>Recon>XC30...
Napisano

Robert zwróć uwagę na ceny.

8299zł, 7199zł, 7199zł.

Szczególnie w ubiegłym roku mocno poszły ceny do góry ze względu na waluty, Giant jako jeden z nie wielu nie zmienił ani grosza.

W tym roku ceny zmieniły się ok 10% ale cena XTC 3 została na tym samy poziomie. Fakt model w dół z widelcem i hamulcami.

Szkoder Trance 2, Trance 1.5 i Reigna 2 mam już na sklepie. Trance 3 i 4 praktycznie dostępny w ciągu max 2 tygodni.

Chcesz porozmawiać o cenie zapraszam na PW.

Napisano

Wiem że to cena sugerowana producenta/katalogowa wszystko zależy od dobrej chęci sprzedawcy i widełki negocjacji na pewno są spore ;) a i tego z rebą można było kupić pod koniec roku taniej niż obecny 2015. Lajf is brutal ;) czas leci,magazyny trzeba czyścić na nowe modele i tak to się kręci. Jak komuś zależy w sezonie bo nie ma bajka lub przed żeby mieć świerzynkę becaluje katalogowo

Co nie zmienia faktu że modele Advanced 27.5 są kozackie! Bardzo dynamiczne. Nie powrócił bym już do 29.pzdr.

Napisano

Robercie są dwie szkoły sprzedaży.

Pierwsza i jeszcze najbardziej popularna. Stać z rowerami do czerwca/lipca i wtedy wpierdzielić od razu 20% rabatu. Wtedy już tego roweru przeważnie nie domówisz bo na magazynach dystrybutorów końcówki serii.

Druga którą ja preferuje.

Dajesz klientowi na początku sezonu 10% (wartość umowna) na nowy model. Klient zadowolony, ty zamawiasz drugą sztukę i obracasz tą samą kasą trzy razy. Dystrybutor ma ruch, klient przywiązuje się do marki i wszyscy żyją w sielance.

Dlaczego to pisze. Ano dlatego, że jak ktoś się obudzi w czerwcu/lipcu to raz aktualnego modelu już może nie być, dwa wcale nie zaoszczędzi, trzy będzie czekał 3 miesiące na nowy model który pojawi się wrzesień/październik.

Wcale nie trzeba płacić katalogowo za nowy model.

Napisano

Proponuję spojrzeć na jakich rowerach zdobyto w tym roku Mistrzostwo Świata w XC, zarówno w kategorii mężczyzn jak i kobiet ;)

zawodnicy latają na tym na czym każą im sponsorzy; ci sami ludzie na 29 najprawdopodobniej mieliby jeszcze lepsze wyniki, ale tego się już nie dowiemy

Napisano

Tak, Nino Schurter ma technikę, że na 26 calach by ogarnął, Pauline Ferrand-Prevot jeździ w Rabobanku, więc śmiało mogłaby jeździć na XTC 29 cali. Wciskanie każdemu 29 cali jest bez sensu, te rowery tylko wybaczają pewne braki umiejętności ;)

Napisano

Nie do końca się zgodzę dla dużych liczących się teamów, najważniejszy jest wynik.Zawodnik może lecieć nawet na odkurzaczu byłe by był regulaminowy.

A tak jak wspomniano każda licząca się firma na rynku ma fabryczny team i różne kółka i ramy do wyboru. Wynik,wynik,wynik...tylko to się liczy, miejsce na pudle

Napisano

jeden kij jakie koło wybiera zawodnik ważne tylko że od nich

A ja jestem jednak ciekaw, czy wybór koła nie jest również podyktowany wskaźnikami sprzedaży i potrzebą zwiększenia popytu na rowery z danym rozmiarem koła :)

Swoją drogą większość zawodników XC w mistrzostwach jeździ na 29'' (wśród mężczyzn - u kobiet jest jeszcze trochę 27,5'').  

Napisano

Hej

Po 8 latach ujeżdżania mojego Garego przyszedł czas na zmianę maszyny. Początkowo zastanawiałem się na Talonem, ale ostatecznie porzuciłem ten pomysł na rzecz XtC. 

Pod uwagę biorę 2 modele:

Giant XtC na kołach 27.5 2015

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.27.5/18857/76350/#geometry

Giant Advance 29er 2015

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.advanced.29er.2.ltd/18859/76349/#geometry

Osobiście skłaniałbym się bardziej w stronę 29er'a ze względu na karbonową ramę oraz troszkę lepszy osprzęt. 

Chciałem Was prosić o poradę i opinie o wyżej wymienionych rowerach. Czy warto kupić któryś z tych rowerów jeśli mogę dostać rabat? Jak to jest z reklamacją na ramy Giantowskie? Czytając opinie na forach idzie się przestraszyć, aczkolwiek ostatnie wpisy jakie znalazłem są z 2014 roku. Zmieniło się coś w tym temacie? Jaka jest różnica między RS Recon Gold a Silver?

Moja waga to 90 kg a wzrostu mam 183 cm. Rower używany będzie do codziennej jazdy po lasach, polach a od czasu do czasu będzie jeździł po górach. Może jakiś maraton zaliczę jak formę poprawię :)

Z góry dzięki za pomoc:)

Hej

Po 8 latach ujeżdżania mojego Garego przyszedł czas na zmianę maszyny. Początkowo zastanawiałem się na Talonem, ale ostatecznie porzuciłem ten pomysł na rzecz XtC. 

Pod uwagę biorę 2 modele:

Giant XtC na kołach 27.5 2015

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.27.5/18857/76350/#geometry

Giant Advance 29er 2015

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.advanced.29er.2.ltd/18859/76349/#geometry

Osobiście skłaniałbym się bardziej w stronę 29er'a ze względu na karbonową ramę oraz troszkę lepszy osprzęt. 

Chciałem Was prosić o poradę i opinie o wyżej wymienionych rowerach. Czy warto kupić któryś z tych rowerów jeśli mogę dostać rabat? Jak to jest z reklamacją na ramy Giantowskie? Czytając opinie na forach idzie się przestraszyć, aczkolwiek ostatnie wpisy jakie znalazłem są z 2014 roku. Zmieniło się coś w tym temacie? Jaka jest różnica między RS Recon Gold a Silver?

Moja waga to 90 kg a wzrostu mam 183 cm. Rower używany będzie do codziennej jazdy po lasach, polach a od czasu do czasu będzie jeździł po górach. Może jakiś maraton zaliczę jak formę poprawię :)

Z góry dzięki za pomoc:)

Czołem

Ja niedawno kupiłem ten model

http://www.giant-bicycles.com/en-in/bikes/model/xtc.27.5.0/19105/76953/

nies​tety nie jest dostępny w Polsce ale już u naszych czeskich braci tak.

Jesteś z Pszczyny więc​ może warto się rozejrzeć- masz blisko..

Jest na ​pełnym XT z Foxem, kosztował mnie około 5600zł

Póki co na razie sprawuje się bardzo dobrze, a ma co wozić - 190cm + 98kg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...