menacha Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 northwave hammer srs http://www.bikecenter.pl/p14683,northwave-hammer-srs-buty-mtb-black-green.html shimano M089 https://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m089-biale-shimano,442744.html cena obydwóch jest zbliżona +- 40 zł będą to moje 1 buty spd ( z tego co się zorientowałem to ważna jest sztywność podeszwy bardzo proszę o poradę chciałem w najbliższych dniach dokonać zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Mam m089 są wygodne i wytrzymałe. Ale niestety w moich butach uszkodziłem klamrę i teraz mam problem z zakupem (brak w Shimano następna dostawa w grudniu). Nigdy nie słyszałem o podobny przypadku więc może miałem po prostu pecha. Ale pomimo tego mogę je polecić jeździ się w nich dobrze nawet długie trasy. Różnica 40zł? Według mnie to prawie 240zł PS. Popraw temat [] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Posiadam m089 i jestem z nich zadowolony. Są wytrzymałe na różne otarcia z zewnątrz, całkiem wygodnie i pewnie się w nich chodzi ponieważ mają bardziej pełną podeszwę. Z minusów to przy mocnym zaciągnięciu środkowy pasek haczy o ramię korby ale jest zależne od szerokości stopy. Przy szerszych pewnie nie będzie problemu. Co do Northwave się nie wypowiem bo nie miałem nigdy ich butów ale sugerując się ceną to jakiś wyższy model. M089 według shimano to buty przeznaczone do trialu a nie XC jak te northwave. Porównywalny model od Japończyków to SH-XC 51 lub 61 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menacha Napisano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2015 właśnie nie wiem czy cena jest wyznacznikiem jakości ??? http://allegro.pl/buty-northwave-mtb-hammer-sbs-43-0-i5713054692.html Northwave fakt srednio 600 zł http://allegro.pl/buty-northwave-mtb-hammer-sbs-43-0-i5713054692.html a tu 359 northwave te bym kupił bez wahania bo mi się podobają alee budżet przekraczają http://www.bikershop.pl/Produkty/Buty-MTB-meskie-Northwave-Extreme-Tech-MTB-2014/1889/175783#.VhrDBPntlBc niby 1000 a 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 fakt faktem shimano się nieźle ceni. Minusem tych northwave może być wentylacja bo wyglądają na dość zabudowane. Jako że to twoje pierwsze zatrzaski to i tak będziesz zadowolony bo nie będziesz miał porównania a sama jazda sprawi Ci wiele frajdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 miałem shimano, co prawda model niższy (M088), teraz jeżdżę na northwave (sparta SBS) -spruły mi się wszystkie siatki wenylacyjne w miejscach gięcia buta (nie wiem czy tak samo wyglada konstrukcja M089) -w porównaniu do northwave strasznie miękka i elastyczna podeszwa, w SH mogłem np iść przed zawodami się zapisać, a w N już niezbyt wygodnie (sztywna podeszwa) -po roku w SH zaczęła mi klamra nie dociągać, coś się gdzieś tam wyrobiło, poszła wymiana -w N wydaje mi się że stosunkowo łatwo będzie za jakiś czas wymienić kolce z przodu, w shimano był do tego specjalny klucz, w N jest to po prostu duży płaski śrubokręt -najgorzej będzie jak w N padnie mi gwint w blachach do bloków, wkładka jest "jakoś" przyklejona do całego buta, nie bardzo wiem co gdzie i jak odklejać, by nie zniszczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Mam Scorpiusy od NW , mierzyłem też Shimano i jakość wykonania bardziej mi się podobała w NW. Hammery są dość sztywne, a niewielka ilość siateczek powoduje,że w gorące dni może być ciepło. Ja postawiłem na większą wentylację, ale cierpię na dłuższych trasach, bo przy temp ok 10st. stopa mi marznie, dość znacznie i bez owiewek nie da rady.. Ja bym brał NW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Porównywanie tych butów nie ma najmniejszego sensu. SH-M089 przy Hammerach są miękkie jak kapcie. M089 według shimano to buty przeznaczone do trialu a nie XC jak te northwave. Porównywalny model od Japończyków to SH-XC 51 lub 61 Trail, nie trial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 ach ten angielski taki skomplikowany zawsze mi się literki przestawiają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 posiadam Buty Northwave Rebel R3 SBS bardzo dobrze wykonane, sztywne ale wygodne w chodzeniu dobrze wentylowane też zastanawiałem się nad shimano ale postanowiłem zaryzykować i kupić northwave - nie żałuje i polecam buty tej firmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menacha Napisano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Więc postanowiono northwave wezmę, została tylko kwestia rozmiaru moja stopa ma 27.5cm rozmiar 43 niby 27,8cma 44 to 28.6 ten centymetr czy może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Jeśli chodzi o NW i tabelkę rozmiar - cm to jest ona błędna i nie radze się nią sugerować. Najlepiej napisać do sprzedawcy żeby zmierzył linijką długość wkładki i w ten sposób dobrać. Wiem bo sam kupowałem Rebele PS: jak ci dojdą to gwinty kołków posmaruj lakierem do paznokci/jakimś loctilem bo można łatwo zgubić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menacha Napisano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Dzięki za patent z lakierem.. Rozmiar 44 niby mierzone 28.4 wkładka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Fakt rozmiarówka mija się z prawdą, mocno. Warto pierwiej przymierzyć, bo ja miałem problem, że niby ten sam rozmiar, ale but uwierał po bokach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Popieram wybór NW. Miałem Lizardy, teraz pomknąłem w model Nirvana... Przewiewność bardzo dobra - są jednak tego plusy i minusy. Plus (zdecydowana większość sezonu - ciepło, i chłodzenie genialne [Lizard], jednak w chłodne dni już ochraniacze. Co do rozmiaru - ja wziąłem w wypadku jednego i drugiego modelu 1 rozmiar większe. Chodzę normalnie w 44, Nw wziąłem 45. Jest mały luz (regulowany jednak paskami), biorę go jednak pod uwagę jako że zimą stosuję wkładkę filc/aluminium (lepsza izolacja cieplna) lub 2 pary skarpetek w cieplejsze dni jesienią/wiosną. Bedziesz zadowolony. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menacha Napisano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2015 buty dotarły tylko problem lewa noga leżą dobrze na prawej są ciasne przykładowo jak na stronie http://www.boskiestopy.pl/choroby-reumatyczne-stop moje pytanie czy to tworzywo się jakoś rozciągnie??? biomap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 14 Października 2015 Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Wątpie, to nie buty skórzane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menacha Napisano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2015 heh podnieta mi uderzyła do głowy w środku była tektura, której nie wyczułem ręką teraz nic nie uciska - pedały kupione lecę na 1 test dzięki wszystkim za pomoc w wyborze pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 20 Października 2015 Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Miałem to samo z tą tekturą ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariobros08 Napisano 23 Października 2015 Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Czesc Ja wlasnie jestem na kupnie obuwia ale ... przymierzalem w sklepie buty Shimano SH-M065L (ja mam ogolnie 42 rozmiar) ale wyszlo na to ze z Shimano idealnie pasowaly rozmiar 44 (wkladka 27.8) dla porownania przymierzylem tez Scotty (nie pamietam modelu) ale idealne byly 43. Problem sie pojawil bo mam zamiar kupic te buty http://www.sportsdirect.com/muddyfox-rbs100-mens-cycling-shoes-144089?colcode=14408913 przez neta I teraz moje pytanie czy wystarczy podac im rozmiar wkladki (moja to 27.5) i liczyc na szczescie ze buty beda pasowaly?? Co myslicie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 24 Października 2015 Udostępnij Napisano 24 Października 2015 @, Zawsze możesz poprosić żeby podesłali Ci zdjęcie obmierzonych na długość i szerokość wkładek butów które Ciebie interesują. Przy okazji jest to sprawdzian czy sklepowi zależy na kliencie czy na wypchnięciu jak największej ilości towaru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Posiadam m089 i jestem z nich zadowolony. Są wytrzymałe na różne otarcia z zewnątrz, całkiem wygodnie i pewnie się w nich chodzi ponieważ mają bardziej pełną podeszwę. Z minusów to przy mocnym zaciągnięciu środkowy pasek haczy o ramię korby ale jest zależne od szerokości stopy. Przy szerszych pewnie nie będzie problemu.Jak się dobrze przyjrzysz środkowym paskom to... zobaczysz, że można je skrócić tak aby były nie za długie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RedTrek Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 prośba do kolegi menacha aby napisał słowo jak odczucia po pierwszych testach northwave hammer srs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menacha Napisano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Witam , tak jak koledzy pisali mają twardą podeszwę, katuje je co drugi dzień i nadal wyglądają jak nowe, rzepy i klamra dobrze trzyma stopę (od czasu do czasu trzeba dociągnąć klamrę) . Tak jak dziś 4 stopnie jest już w nich zimno ale po założeniu skarpet jest ok mam te najtańsze z decathlonu parę razy złapała mnie ulewa buty suche, woda nie dostaje się od strony bloków , sory pisarzem nie jestem . podsumowując kupił bym te buty jeszcze ras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xandercage Napisano 21 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Witam, również planuję zakup butów (i przy okazji pedałów). Rozważam właśnie Shimano M065 lub XC31 oraz Northwave Spike Pro. Jednak przy okazji przeszukiwania znanego z wysokich cen portalu aukcyjnego znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/rowerowe-buty-mtb-gorskie-vemont-spd-spining-45-i5774223565.html Moją uwagę zwróciły klamry, które w butach na tym poziomie cenowym są rzadkością. Czy ktoś miał z nimi do czynienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.