Wloczykij123 Napisano 21 Stycznia 2016 Napisano 21 Stycznia 2016 hamulec tarczowe tudzież brak otworów w ramie. Podepre się United Cyclist. Z tego co widzę na ich filmach mają chyba bagażnik Tubus Disco montowany do osi piasty. Tubus robi takie adaptery. Poza tym niekoniecznie hamulec musi przeszkadzać kwestia jak go osadzili w ramie. Przymierzalem model Tubus Logo Classic 26/28 od znajomego na 2 różne 29ery . Załączone pręty o długości 240 mm ze spokojem sięgały do ramy, w drugim (damska geometria więc widelki idą niżej) są potrzebne te na 350 mm. Pasuje tak że wchodzi mi pod spod błotnik SKS Velo 55 ! Jest jeden moment krytyczny: tam gdzie są montowane zaczepy do górnych mocowań które następnie montuje się do widelek ramy. Te mocowania mogą kolidowac z blotnikiem po jego bokach. Rozwiązaniem jest zwężenie blotnika w tym miejscu. Z tego co widzę na modelu Tubus Logo Evo system zaczepienia jest inny i być może wpasuje się idealnie nad blotnikiem bez jego zwężenia . Co do cen w DE .Te które podałem na dany moment były obowiązujące. Teraz promo jest mniejsza a i euro lata pod sufitem. Ale udało mi się dorwać model Logo Evo 26/28 bez tych mocujacych prętów górnych (ale to nie kłopot , można dokupić) za 199 zł bagażniki nowe ,jeszcze nie przyszły ale zdjęcia wyglądają spoko . Mają jeszcze wspomniany model Logo Classic. Na stronie Tubusa są dokładnie podane wymiary. Na moje wymierzcie swoje rowery i jak przypasuje to brać. Z przesyłką wyjdzie 220 zł. Tu macie linka http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5921959200. Nie dziekujcie Scotek - mam do sprzedania bagażnik Crosso za 90 zł + KW po jednym sezonie , do tego sakwy Crosso Big (oliwka) i Small (żółte) Dry (całe bez uszkodzeń ) Lewocz - a brat miałby sakwy Ortlieb Back Roller Classic , 2 komplety potrzebne ?
lewocz Napisano 22 Stycznia 2016 Napisano 22 Stycznia 2016 Clasiki ( Ortlieb Back Roller Clasic) są teraz na sklepie w wersji czarne i czewono-czarne) - możne by za 390 wyrwać. Inne kolory pewnie za jakiś czas się też pojawią bo sklepy się zaczynają pomału zatowarowywać. W razie czego tel do mnie 515 100 991
scotek Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Napisano 22 Stycznia 2016 Rower 29 może służyć jako wyprawówka, wystarczy tylko węższe opony założyć i podchodzę wszystkie akcesoria z 28. Z tego co patrzyłem to w chwili obecnej nie ma dostępnych opon tourongowych dla koła 29". A minimalna grubość to 2.10. Chciałbym zrobić jak w poprzednim rowerze, czyli mieć dwa komplety opon: 1. porządny "balon" z mocniejszym terenowym bieżnikiem do latania w terenie i 2. na wyprawy jakaś touringowa wąska tak poniżej 2.00, ale na razie nawet nie ma takich opon na rynku. Chyba, że masz coś na oku [emoji6] , tyle że jakiś sensownych marek typu Schwalbe, Continental, Maxxis czy Michelin, a nie heng song chung czy coś w ten desent [emoji3] Scotek - mam do sprzedania bagażnik Crosso za 90 zł + KW po jednym sezonie , do tego sakwy Crosso Big (oliwka) i Small (żółte) Dry (całe bez uszkodzeń ) Na razie nie potrzebuję. Mam swój wysłużony bagażnik Crosso zarówno na tył jak i na przód [emoji6] . A sakwy to czarne experty na tył i żółte dry small na przód (jedna lekko przytarta podczas lekkiej gleby, ale dziury nie ma, więc nadal lata na moim "Scottilacu" [emoji48] ). Jak mi nie wyjdzie mod, czy bagażnik się posypie to chętnie podmienię na pewnego Tubusa [emoji4]
lewocz Napisano 22 Stycznia 2016 Napisano 22 Stycznia 2016 Obręcze 29 to tylko trochę szersze 28-ki. Ja do swojego 29 calowca zakładałem już nieraz zwykłe opony 28. Nie pamiętam jakie dokładnie, coś taniego bo to z reguły na zimę zakładam. Łatwiej błotniki założyć i drogie Mondiale się nie niszczą
scotek Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Napisano 22 Stycznia 2016 Okej po próbuję z zakładaniem 28 na 29. Nawet chyba mam jakąś starą to przymierzę [emoji4] Dzięki
Wloczykij123 Napisano 22 Stycznia 2016 Napisano 22 Stycznia 2016 Lewocz - dzięki za info. Pomyślę nad kolorem i się jakoś odezwę w lutym.
scotek Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Napisano 22 Stycznia 2016 Wziąłem przymierzyłem i pasuje jakby była zrobiona na 29" . Więc może na wiosnę wskoczą jakieś touringowe [emoji4]
scotek Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Napisano 23 Stycznia 2016 Clasiki ( Ortlieb Back Roller Clasic) są teraz na sklepie w wersji czarne i czewono-czarne) - możne by za 390 wyrwać. Inne kolory pewnie za jakiś czas się też pojawią bo sklepy się zaczynają pomału zatowarowywać. W razie czego tel do mnie 515 100 991 @lewocz Chcę kupić parę rzeczy do mojego roweru. Dałbyś radę sprawdzić czy ma na magazynie i po jakiej cenie? Podesłałbym Ci listę na PW [emoji4]
lewocz Napisano 23 Stycznia 2016 Napisano 23 Stycznia 2016 Pisz co potrzeba, z takich podróżniczych akcesoriów jest sporo fajnych rzeczy Crosso, Topeak, Tubus, Ortlieba, Ax, Sigma, Ibera itp. Nie obiecuję, że uda się wszystko wyrwać za pół darmo ..ale na pewno jakiś fajnt rabat uda się zrobić, zwłaszcza teraz gdy zima jeszcze trzyma i szef pozwala na takie akcje bo lepszy rydz niż nic
zekker Napisano 23 Stycznia 2016 Napisano 23 Stycznia 2016 Wziąłem przymierzyłem i pasuje jakby była zrobiona na 29" A czemu miałaby nie pasować skoro obręcz to 622x18mm? Typowy rozmiar crossa to 622x17-19mm. Różnice zaczynają się w rowerach szosowych gdzie potrafi być 622x13mm lub faktycznie typowo pod szerokie opony 622x23mm. Średnica w tych wszystkich kołach jest identyczna, jedyna różnica to szerokość, a i tak nie zawsze.
Wloczykij123 Napisano 5 Lutego 2016 Napisano 5 Lutego 2016 zamówione bagażniki Tubusa przyszły. Nówki sztuki, brak tylko górnych mocować ( dokupię sobie ze spokojem ). Wszystko pasuje :-) jeśli jeszcze są na allegro to polecam. Crosso przy nich słabo wypada ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.