mechanik2 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Witam. Myślałem o małych zakupach, a jako że chodzi o rzeczy, który nie muszę mieć koniecznie na już, to pomyślałem o zakupach w Chinach, ewentualnie jak coś będzie kosztowało podobnie, to Allegro. Co mnie na razie interesuje: -gripy, -ściągacz korby, -klucz suportu, -klucz kasety, -uchwyt na latarkę, -skuwacz. Miał ktoś doświadczenie w zakupie takiego sprzętu? Co do kluczy, to obawiałbym się trochę trwałości, ale przecież suport czy kaseta nie wymaga tak wielkiego momentu przy odkręcaniu jak niegdyś wolnobiegi, więc myślę, że nawet stal niespecjalnie dobrej jakości powinna znieść taką zabawę. Na razie część narzędzi pożyczam, a część już jest zużyta, dlatego wpadłem na taki pomysł. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Jaki masz suport? Jeśli to zewnętrzne łożyska z systemu HTII to rzeczywiście relatywnie łatwo go odkręcić. Tanio (ok. 30 zł) możesz kupić do tego celu klucz Shimano, nie trzeba szukać w Chinach. Jeśli masz klasyczny suport na klucz z wielowypustem, to odpuść sobie tanie produkty. W takim przypadku przyda Ci się narzędzie z długą, sztywną rękojeścią najlepiej dodatkowo przykręcane jak np. Unior (dość drogi): http://allegro.pl/klucz-do-wkladow-suportu-1671-8-2bi-unior-i5693759481.html Można znaleźć oczywiście tańsze odpowiedniki, chodzi mi o pokazanie zasady działania. W przypadku kasety powinny dać radę tanie przyrządy, choć tutaj też różnie bywa. W swojej karierze spotkałem się z kasetą Shimano (nakrętka i najmniejsza zębatka są mocno ząbkowane), która mocno dokręcona za nic nie chciała puścić. Pogiąłem na niej klucz BBB (może nie najdroższy ale służył mi doskonale przez lata) i nie udało się odkręcić. Pomógł dopiero Park Tool: http://velo.pl/akcesoria/narzedzia/park-tool/frw-1 Ze skuwaczami różnie bywa, sporadycznie używane dadzą radę i tanie, ale szybko się niszczą. Może zainteresuj się np. marką IceToolz? Mają naprawdę niezłe rzeczy za rozsądne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mechanik2 Napisano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Suport tradycyjny, wkład z Shimano nie wymagał użycia jakiejś wielkiej siły, co do rękojeści to właśnie myślałem o kluczu w formie samej nasadki, bo mam porządną grzechotkę 1/2". http://www.ebay.pl/itm/Mountain-Bike-Bicycle-Bottom-Bracket-Remover-Removal-Repair-Tool-For-Shimano-New-/121753265682?hash=item1c590f6612 Miski z tworzywa raczej wykręci. Skuwacz mam jakiś no name, ale działa, bo ma jeszcze śrubę od dołu, same "łapki" są ekstremalnie słabe i ciężko na nich łańcuch rozkuć bez połamania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoomek Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Cena wymienionych narzędzi na popularnym polskim portalu aukcyjnym jest na tyle niska, że chyba nie opłaca się ryzykować zakupów w Chinach. Oszczędności będą raczej symboliczne. Sam czasami kupuję coś u Chińczyków i odczucia mam mieszane. Raz jest wszystko OK, innym razem trzeba się z "majfrendami" poużerać. Z doświadczenia wiem, że na narzędziach nie należy przesadnie oszczędzać. Lepiej zapłacić raz, ale kupić konkret na wiele lat niż co sezon biegać do sklepu po kolejną tandetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Mam multitoola z chin - jakiś najtańszy wziąłem przy zakupie komponentów do latarki. Reguluje nim czasem coś w rowerze, rozpiął kilkanaście łańcuchów i daje rade:) Uchwyt do latarki i same latarki - zależy od modelu, dodatkowo jest bardzo duży rozrzut jakościowy w poszczególnych egzemplarzach, kilka uchwytów przychodzi ładnych z dobrego tworzywa a czasem przyjdzie tandetny plastik (zamawiane w tym samym miejscu) Narzędzi nie brałbym z chin, jednak duże znaczenie ma materiał i dokładność wykonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mechanik2 Napisano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Może zaryzykuję z tymi kluczami (no chyba, że będę potrzebował na teraz), podejrzewam, że te no name z allegro mają podobne pochodzenie. Co do latarki, już mam kupioną, cena relatywnie mała, stąd nie jest idealna, ale i tak lepsza niż wynalazki z targów niewiele tańsze, także czasem warto. Masz jakiś namiar na konkretny uchwyt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 bierz narzędzia od bitula, jakość dobra, ceny dobre i wspierasz lokalny biznes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Też polecił bym najpierw obejrzeć ofertę bitula.Co prawda nie mają takiej gamy narzędzi jak parktool, ale niekiedy znajądą się perełki, których nie znajdziesz gdzie indziej i to za naprawde małe pieniądze. Z chin polecam sprowadzać ich markowe narzędzia, tj BBB. Z masywnych narzędzi nie uszkodziło mi się jeszcze nic ale z tych fikuśnich to np. trzecia ręką do linek ma takie luzy, że użyłem jej tylko raz, ale mam też narzędzia z parktoola które najwyższych lotów nie są. I proszę mi nie wmawiać że to amerykańskie cuda skoro na każdym jest made in czajnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Panowie sprawdźcie najpierw jakie narzędzia w ofercie ma Bitul (sam polecam tę firmę), a czego potrzebuje założyciel tematu :-) Facet nie kupi tam żadnego z wymienionych. Park Tool jakieś 80-90% swoich narzędzi robi wyłącznie w U.S.A. W tym kilka % w taki sposób, że importuje z Tajwanu komponenty gumowe/elastomerowe (np. rękojeści niektórych skuwaczy, czy kluczy do szprych), części stalowe robi w Stanach i składa je także u siebie. Niewielki % narzędzi wykonany jest w Chinach. Są to najczęściej plastikowe produkty typu łyżki do opon, ale też kompaktowe scyzoryki z imbusami czy śrubokręty. Mam też wrażenie, że część produktów robiona jest na różny rynek (lub są z różnych lat produkcji), bo np. zestaw nasadek i bitów SBS-1 widziałem z napisem "Made in China" jak i "U.S.A.". Chińskiego Park Tool'a należy się wystrzegać jak ognia, ale to naprawdę kilka % produkcji. Wszystkie (!) narzędzia, które posiadam z oficjalnej polskiej dystrybucji zostały wyprodukowane w Stanach, natomiast parę jest z Tajwanu (np. klucz do wewnętrznych nypli SW-16.3). Chińskie łyżki do opon złamałem po kilku użyciach, tanie imbusy w niezbędniku też były do niczego. Chińskie są też śrubokręty, ale działają choć stal jest kiepskiej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 flagowiec park tool -centrownica z czego ta część z naklejki kupiona przez eBay z USA najpierw jakie narzędzia w ofercie ma Bitul (sam polecam tę firmę), a czego potrzebuje założyciel tematu :-) -ściągacz korby, -klucz suportu, -klucz kasety, -skuwacz. plus więcej, jeżeli się z nimi skontaktować bezpośrednio, np. potrzebowałem klucz do demontażu części w bębenku piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Żadnego z w/w narzędzi nie ma na stronie. Jeśli są dostępne to mnie oświećcie, bo chętnie będę polecał. Tofi ja swoją centrownicę kupowałem bodaj 2 albo 3 lata temu w velo.pl. Made in U.S.A. :-) No, oprócz plastikowej podstawki, która jest chińska. Kupna z ebay nie ma co komentować bo niższa cena skądś musi się brać. Oczywiście nie wykluczam, że jakieś części zamienne są robione w Chinach, ja na takie jak na razie nie trafiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.