Piter233 Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Witam, mam następujący problem: w amortyzatorze mam mocowanie IS, w hamulcu (Avid bb5 road) PM, używany z tarczą 160 mm. Problem zauważyłem po wymianie tarczy, otóż klocki łapią tylko ok. 80% tarczy (widać po przetartych miejscach). Adapter nie wiem jakiej jest firmy, ale pisze na nim F160/R140, więc teoretycznie wszystko powinno być w porządku, z tego co pamiętam wygląda podobnie jak ten: adapter. W poniedziałek wrzucę zdjęcie jak to wygląda, jednak po dłuższych poszukiwaniach wydaje mi się, że ten powinien pasować: adapter avid Spotkał się ktoś z taką sytuacją? Ewentualnie z takim adapterem jak avid, ale tańszym? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Adapter nie będzie pasował, gdyż jest przeznaczony do sytuacji, gdy chcesz założyć zacisk IS do widelca/ramy z mocowaniem PM. Czy te 80% określiłeś patrząc jedynie na ślady po klockach, czy też wziąłeś pod uwagę ułożenie klocków względem tarczy? Jedne kombinacje hamulec-tarcza pracują od zewnętrznej do wewnętrznej krawędzi części roboczej tarczy, inne nie wykorzystują całej powierzchni tarczy, inne znów wręcz szorują po jej ramionach. Jeśli cała powierzchnia klocka pracuje, wszystko jest ok. Problem wyłącznie wizualny. Chyba że klocki wystają poza obrys tarczy, wtedy trzeba pomyśleć o zmianie podkładek. Ale skoro piszesz, że problem pojawił się po wymianie tarczy, stawiam na pierwszą sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Sprawdziłem i klocki nie łapią tarczy na ok. 1-2 mm. Żeby to skorygować muszę kupić adapter, a nie widzę żadnego odpowiedniego. Hamulcowi nie brakuje mocy, więc póki co tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi