jagger Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Witam wszystkich po kilku latach nieobecności na forum. Skradziono mi rower i przymierzam się do nowego, a mianowicie Unibike Expert 29 rama 21". Poprzednio pomykałem na Unibike Flite 26" rmam 19". Siodło miałem dość wysoko wysuniete a mostek dość płasko - lubię wyciągniętą pozycję na rowerze. Niestety nie mam możliwości przymierzenia się do tego roweru. Na starym rowerze miałem dość komfortową pozycję nawet na dość stromych trasach - nie nażekałem na obite "kule" nawet po zeskoczeniu. Wysokość w kroku ( od ziemi do kroku ) 81 cm. Podobno mam długie ręce . Teraz, może ktość kto pomyka na podobnym sprzęcie może coś podszepnie? Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Skąd ten pomysł,żeby przy takim przekroku kupowac 21 " Jeżeli już to raczej w drugą stronę i prędzej 17 ",bo 19 " może być za długa i za wysoka. Bierz pod uwagę,że rama znajduje się wyżej ( koło 29 " ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlezaFanatic Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Jeśli już to 19" @up To że koła są większe nie oznacza że rama jest wyżej ... Za to odpowiada tylko i wyłącznie geometria - przekroju 26'i 29'często się nie różni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2015 W tym momencie sam sobie zaprzeczyłeś - przy takiej samej geometrii rama będzie wyżej na kołach 29 " ,to chyba logiczne. Rama 19 " przy przekroku jaki ma autor tematu będzie prawdopodobnie za duża - tu można zapytać sprzedawcę o wysokość ramy,ale założę się,że jeżeli będzie zapas,to minimalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagger Napisano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Dzięki za podpowiedzi. To może takie rozwiązanie: Unibike Expert 17" na kółkach 27,5 Mierzyłem: ammaco 23" na kółkach 29 i rura pozioma była idealnie pod krokiem cannondale 18"5 na kółkach 29 i rura pozioma była jakieś 5-7 cm pod krokiem W sumie to trochę dziwne bo poprzedni Flite 26" na ramie 19 miał takie same wymiary jak wspomiany Flite... Teraz to sie trochę zakręciłem czy ten Expert 27,5" na ramie 17" nie będzie za mały jak po płaskim będę pomykał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 19 Października 2015 Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Mam model Experta 29 er w rozmiarze 17". Przymierzałem 19" ale wydawało mi się, że była za mała odległość pomiędzy przyrodzeniem a rurą (moja długość nogi 80 cm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hszonszcz Napisano 19 Października 2015 Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Mam rozmiar 21. Przekrok 85 cm. Torba praktycznie spoczywa na rurze, nie ma żadnego dystansu. Jest za duża. Z tym, że używam go do jazdy właściwie turystycznej. Nie mam sytuacji awaryjnych (zeskoków i takich tam). Dałem krótszy mostek i ergochwyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 20 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2015 @ jagger Teraz po dwóch powyższych wypowiedziach sam widzisz,że wybór 19 " jest nieco ryzykowny i prawdopodobnie miałbyś odczucie podobne jak kolega @ hszonszcz. Jeżeli chodzi o koło 27,5 " ,to mógłbyś się zastanowić nad 19 " ,ale pod warunkiem,że będziesz miał info na temat wysokości ramy. Z drugiej strony - jeśli będziesz pomykał po płaskim,to może faktycznie 19 " ( koło 27,5 " ). Jednak nie możesz się przymierzyć,więc powinieneś znać wymiary roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagger Napisano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Witam wszystkich i dzięki za odpowiedzi. Jako, że w chwili obecnej jedyne marki jakie mogłem mierzyć to: spec, trek, ammaco itd zdecydowałem się na Unibike Flite 19" na kółkach 27.5. Przymierze rower dopiero za kilka tygodni ale liczę że wszystko będzie OK. Jak tylko pośmigam to dam znać czy kule całe i jak ogólne wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.