Lechuu Napisano 9 Października 2015 Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Witam, mam problem z moją Torą Solo Air z 2009. roku. Otóż mam za duże ciśnienie w komorze negatywnej(wideł nie wysuwa się do końca przy małym ciśnieniu, nie wykorzystuje całego skoku). Jak to można naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 9 Października 2015 Udostępnij Napisano 9 Października 2015 To normalne że jak masz wiecej w neg. to się zapada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 9 Października 2015 Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Odpowiedz zawarta jest w Twoim pytaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 9 Października 2015 Udostępnij Napisano 9 Października 2015 No nie do końca. W solo air ciśnienie w komorze negatywnej ustawia się "z automatu" podczas pompowania pozytywnej. Jak niskie masz ciśnienie w pozytywnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Hmmm Tak jest zaraz po napompowaniu ? Czy po jeździe ? Jak po jeździe to nieszczelność między komorowa. Tam zawór jest na górze i działa tylko wtedy kiedy wideł jest na 100% wyciągnięty. Jak jest nieszczelność, przy ugięciu w pozytywie bardzo podnosi sie ciśnienie, część z niego może przedostać sie do negatywa, wtedy widel nie wróci na 100%, zawór sie nie otworzy i widelec sie zapada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lechuu Napisano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Hej. No właśnie dzieje sie tak zaraz po napompowaniu - ok 80psi (sag 25% - lekki jestem:p) Z tego co pamiętam golenie nie wysuwają się całe nawet przy większych ciśnieniach - za to przy braku powietrza uginają sie całkowicie, w przeciwieństwie do 80psi gdzie nie działa mi ok 15-20mm skoku. Komora tłumienia jest raczej w porządku. Spróbuję zdjąć dolne golenie i zobaczyć jak sie zachowuje sprężyna bez nich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) W SA ciśnienie w komorach wyrównuje się przy maksymalnym wyproście widelca. Jeżeli nie wysuwa się do końca sam z siebie to wyciągnij go siłą, usłyszysz "syknięcie" i dalej będzie działał. Edytowane 10 Października 2015 przez dran2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Możliwym jest ze zawór jest zatarty lub nie pracuje poprawnie, trzeba wyjąć sprężynę i sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lechuu Napisano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Jak wyzdrowieje ( sezon na przeziębienia mnie dopadł to rozkrwce i zobaczę co w trawie piszczy. Napisze Wam wyniki, dziekuje za porady PS Rozumiem, ze zawór jest na szczycie tego długiego trzpienia? Ktos Ew. Wie jak sie do niego dobrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Wiem bo rozbierałem. W RS jest to zanitowane. Trzeba rozwiercić nit i później zastąpić go najlepiej śrubą z taka nakrętką lub zawleczką na końcu, pasować będzie ze sprężyny z Lefteigo. Zawór powinien sie lekko ruszać, być równo. Można sprawdzić czy sprężana pracuje poprawnie, jak to wcześniej ktoś pisał. Napompować sprężynie, jak sie zapadnie, ręcznie rozciągnąć ją na max, powinno sie wyrównać. Jednak jest to to tora co znaczy ze to juz leciwy widelec, wiec prawdopodobnie trzeba wymienić uszczelki na sprężynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lechuu Napisano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Uszczelki wymieniałem na początku sezonu, więc to nie to. Widelec próbowałem już wyciągać za golenie, ale dalej się zapadał. Spróbuje ze ściągniętymi goleniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi